A vitális kimerültség veszélyei

Szerző: MTI

A vitális kimerültség akár ötszörösére növelheti a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál kockázatát - állapította meg korábbi kutatásaiban Paul Falger holland egészségpszichológus.

Falger, a Maastrichti Egyetem pszichológusa nevezte el vitális kimerültségnek azt az állapotot, melyet szokatlan mértékű fáradtság, energiahiány, ingerlékenység és demoralizáltság jellemez.

Stressz teszt

Ön mennyire stresszes? Tesztelje!
Ezek a tünetek már jóval a mérhető kardiológiai eltérések előtt jelentkeznek - véli Falger. A kutató szerint a megbetegedéshez vezető folyamatok felismerhetők, a kockázati tényezők szoros összefüggésben vannak a viselkedéssel, ezért annak megváltoztatása gyógyszerek nélkül is eredményes.

A szakember kedden a magyar média képviselőivel beszélgetett a témáról a Quintess Médiaklub egészséges öregedésről tartott rendezvényén.

A dohányzás a legveszélyesebb szokás

A krónikus fáradtság

Mindenki ismeri a fáradtság érzését. Ám a krónikus fáradtság folyamatos és a mindennapi életben is korlátoz. >>Tudjon meg többet a krónikus fáradtságról a WEBBetegen!

Falger és munkatársai szívkoszorúér-megbetegedéssel élőkkel végzett gyógyszermentes, életmódváltoztatáson alapuló tanulmányok eredményeit elemezték, ezek alapján megállapították, hogy egészséges életvitellel a szívbetegségek kockázata jelentősen csökkenthető.

A tanulmányok szerint legnagyobb hatású a páciensek dohányzásról való leszokásának segítése. A cigarettázás a koszorúér-betegségek kifejlődésének legjelentősebb életmódbeli kockázati tényezője a szív érrendszerére gyakorolt hatása, a szívizom oxigénellátásának csökkenése és a megemelkedő vérnyomás miatt.

A holland kutatók által elemzett, összesen 2752 embert érintő tanulmányokban az étrend megváltoztatásának, a fizikai aktivitás növelésének és a stresszkezelés megtanulásának hatását is nyomon követték: valamennyi csökkentette az egészségügyi kockázatot.

Személyiség és szívbetegség

Három kutatási program vizsgálta az úgynevezett A-típusú személyiség és a koszorúér-betegségek összefüggését is. Ezt a személyiségtípust az egyén ellenségessége, türelmetlensége, versengő volta jellemzi. A több évig tartó programokban pszichoterápiás tanácsadáson vettek részt a tesztalanyok, megtanultak relaxálni, indulataikat, dühüket kezelni, segítettek nekik környezetük szerkezetét megváltoztatni. A kontrollcsoport tagjaihoz képest jelentősen csökkent az aktív programban résztvevő emberek "szíveseményeinek" kockázata.

A velünk született genetikai hajlam érvényesülését egyes betegségeknél a környezeti tényezők, az életmód jelentősen befolyásolják. Karádi Pál, a Quintess Healthy Aging Club alapítója elmondta, hogy a géndiagnosztikát felhasználó egészségügyi kockázatértékelés, valamint az arra épülő, személyre szabott megelőzési program már Magyarországon is elérhető.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.