• Délutáni szunyókálás: a rossz alvási szokás növeli a cukorbetegség kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A rendszeres délutáni szunyókálás növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – derült ki egy új kutatásból. A felmérés során 16 480 embert vizsgáltak, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik rendszeresen pihennek ebédidőben, 26 százalékkal nagyobb a betegség előfordulási esélye.

    A jelenségnek számos oka van, többek között az, hogy a délutáni szunyókálás hatására az éjszakai alvás már nem olyan zavartalan (ezt már korában összefüggésbe hozták a betegséggel), illetve csökken a mozgásigény is.

    Hirdetés

    Mindemellett a délutáni szunyókálásból való ébredés olyan hormonokat és mechanizmusokat indít be, melyek gátolják az inzulin hatékony működését, így kettes típusú diabétesz kialakulásához vezethet, ami akkor alakul ki, mikor a szervezet inzulintermelése nem megfelelő.

    Veszélyben az elhízottak

    Dr. Iain Frame, a vizsgálat vezetője elmondta, azt már korábban is tudták, hogy az elhízott, kövér embereknél – akik amúgy is hajlamosabbak a cukorbetegségre – gyakoribbak az alvászavarok. A jelenlegi kutatás eredménye új lépcső lehet a cukorbetegség és az alvászavarok közötti összefüggések kiderítésében.

    Az új kutatási eredmények ellenére a cukorbetegség kialakulásának legfőbb rizikófaktorai továbbra is a túlsúly és a genetikai adottságok, illetve az életkor előrehaladottsága.

    ,A diabétesz azért is veszélyes, mert hatására hosszú távon más súlyos betegségek, például szívbetegség, stroke, vakság, veseelégtelenség is kialakulhat. Rövid távon alacsony vércukorszintet (hipoglikémia) eredményez, ami ájulással járhat, míg a vér folyamatosan magas glukózszintje kezelés nélkül halálhoz is vezethet.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)
    Módosítva: 2012.03.25 15:34, Megjelenés: 2012.03.25 15:34
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Nem olvas el minden hírt? Összeszedtük az 5 legfontosabb tudnivalót.

    Cukorbeteg?

    Cukorbeteg?

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a DKP alkalmazást az egyszerű vércukornaplózáshoz. (x)

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

    A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes.

    Cukorbetegeknek! Mit takar az egyénre szabott étrend?

    A többszöri kis étkezések beiktatása mérsékli az étkezést követő vércukorszint-emelkedést - mondta Varga Dóra, a Cukorbetegközpont dietetikusa a táplálkozásterápiáról és annak újdonságairól tartott előadásában.

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

    Cukorbetegség és merevedési zavar

    Egy új, a Diabetes Care-ben megjelent tanulmány szerint noha a középkorúak és az idősebbek is szívesen élnének rendszeres szexuális életet, a cukorbetegség rontja a libidót és merevedési zavart is eredményezhet.

    Munkavállalási szempontok inzulinnal kezelteknek

    Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt – inzulinkezelésre kerül, el kell gondolkodnia azon, hogy addigi munkáját tudja-e úgy folytatni, hogy cukoranyagcseréje jó maradjon.

    Édesítőszerek - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

    A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.