• Hogyan lesz a szénhidrátból zsír?

    Szerző: MTI

    Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelős azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez - számoltak be róla a Cell című szakfolyóirat.

    Hirdetés

     Ellenőrizze magát!

   •  BMI - testtömeg kalkulátor
   •  Kalóriatáblázat
   •  Energiaszükséglet
   • A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói úgy vélik, a DNS-PK jelű gén szabályozza a májban az anyagcsere-folyamatot, mely során a szénhidrátok zsírrá alakulnak.

    "Reményeink szerint ez a kutatás hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egy nap az elhízástól való félelem nélkül ehessenek kenyeret, tésztát és rizst" - mondta Roger Wong, az egyik kutató.

    Az állatkísérletekben olyan egereket etettek, amelyeknek nem működött ez a génje, és azt tapasztalták, hogy azok karcsúak maradtak akkor is, amikor tésztahegyekkel etették őket.

    "A DNS-PK-hiányos egerek vékonyabbak voltak, és testzsírtartalmuk 40 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint a kontrollcsoport egereié, mert a szénhidrátot nem tudták átalakítani zsírrá" - magyarázta Wong.

    A génhiányos egerek nemcsak karcsúak maradtak, de koleszterinszintjük is alacsonyabb volt, mint a többi kísérleti állaté.

    Mivel az embernél is megtalálható ez a gén, a kutatócsoport optimista azzal kapcsolatban, hogy elhízás elleni szer célpontja is lehet a gén a későbbiekben.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.03.20 12:39, Megjelenés: 2009.03.20 12:39
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA