Hogyan lesz a szénhidrátból zsír?

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelős azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez - számoltak be róla a Cell című szakfolyóirat.

Ellen?rizze magát!

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói úgy vélik, a DNS-PK jelű gén szabályozza a májban az anyagcsere-folyamatot, mely során a szénhidrátok zsírrá alakulnak.

"Reményeink szerint ez a kutatás hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egy nap az elhízástól való félelem nélkül ehessenek kenyeret, tésztát és rizst" - mondta Roger Wong, az egyik kutató.

Az állatkísérletekben olyan egereket etettek, amelyeknek nem működött ez a génje, és azt tapasztalták, hogy azok karcsúak maradtak akkor is, amikor tésztahegyekkel etették őket.

"A DNS-PK-hiányos egerek vékonyabbak voltak, és testzsírtartalmuk 40 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint a kontrollcsoport egereié, mert a szénhidrátot nem tudták átalakítani zsírrá" - magyarázta Wong.

A génhiányos egerek nemcsak karcsúak maradtak, de koleszterinszintjük is alacsonyabb volt, mint a többi kísérleti állaté.

Mivel az embernél is megtalálható ez a gén, a kutatócsoport optimista azzal kapcsolatban, hogy elhízás elleni szer célpontja is lehet a gén a későbbiekben.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.