Nem jó a túl sok folsav

MTI
megjelent:

A régebbi, megfigyeléses vizsgálatok arra utaltak, hogy rossz, ha valaki nem kap elég folsavat, de az újabb adatok szerint a túlságosan sok folsav sem tesz jót. A figyelmeztető eredményeket a Journal of he National Cancer Institute szakfolyóiratban közölték.

A "folium" latinul azt jelenti: levél. A folsavat a múlt században, fölfedezése idején vitaminnak gondolták és megkapta a B 9 vitamin elnevezést, mert kiderült, hogy a zöld levelekben található anyagnak fontos szerepe van a sejtosztódásban.

Ha nem jut elégséges folsav a szervezetbe, vérszegénység alakul ki és létfontosságú, hogy a terhes asszonyok elégséges folsavhoz jussanak, mert annak hiánya esetén bizonyos fejlődési rendellenességek gyakrabban fordulnak elő.

Hasznos linkek!

Mióta ez kiderült, azóta sok országban folsavval kiegészítik a lisztet, hogy a kenyérrel mindenki elégséges mennyiséget fogyasszon és azóta a gerincfejlődési rendellenességgel születő gyerekek száma jelentősen csökkent.

Arra is voltak adatok, hogy a folsav csökkentheti a szívinfarktus kifejlődésének kockázatát, ezért ilyen célból is javasolták a készítmény rendszeres szedését.

Kedvezőtlen eredmények a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

Az elgondolkoztató eredmények néhány éve jelentek meg. Norvég kutatók infarktus után adták betegeiknek nagy adagban a B-vitaminokat és a folsavat, és ezek hatása mind a szívinfarktus, mind az agyi katasztrófák szempontjából kedvezőtlennek bizonyult.

Ennek megfelelően a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére a folsavat már nem ajánlják.

Most 643 felnőtt férfi megfigyelésének adatai kerültek nyilvánosságra. A vizsgálat egy évtizeden át tartott és az derült ki, hogy abban a csoportban, amely folsavat szedett, háromszor olyan gyakran következett be prosztatarák, mint azok között, akik ilyen kezelést nem kaptak.

Ezek az eredmények a rákkutatók között is azonnali vitát indítottak el. Volt korábbi tanulmány, melyben prosztatarákban szenvedők állapota szempontjából a folsav adása kedvezőnek tűnt, majd volt olyan, mely nem jelzett semmiféle javulást.

"Az a biztonságos, ha a rákbetegség megelőzését nem gondoljuk olyan egyszerűnek, hogy nagy adagban mindenféle táplálékkiegészítő szedését javasoljuk középkorú vagy idős embereknek" - figyelmezteti az olvasókat az új tanulmányhoz írott szerkesztőségi közlemény.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.