• A sóhiány depressziós tüneteket okozhat?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire sok veszélye van a túlzott sófogyasztásnak az egészsgünkre, újra és újra sózzuk ételeinket. Kutatók szerint ennek okát a só természetes hangulatfokozó hatásában kell keresni.

    Az Iowai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a só a természetes antidepresszáns. Egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a sóhiányban szenvedő egyedek visszahúzódóbbak lettek, felhagytak addig szokásos tevékenységeikkel és a depresszió tüneteit mutatták. Mindemellett a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy óvatosan bánjunk az ételízesítővel, mivel túlzott fogyasztása magas vérnyomást okozhat.

    Hirdetés

    Túl sokat használunk

    A szervezetnek szüksége van nátriumra a megfelelő működéshez, ám túl sok belőle magas vérnyomást okoz, ami a stroke és szívinfarktus kialakulásának kockázatát növeli. Ezért sem ajánlják, hogy a felnőttek napi só-bevitele ne haladja meg a 6 g-t.

    Noha a felvilágosító kampányoknak köszönhetően valamelyest csökkent a lakosság só-fogyasztása, az átlag még mindig napi 8.6g körül van, aminek jelentős részét, mintegy háromnegyedét a félkész termékek fogyasztásával juttatjuk a szervezetünkbe. Ezek az adatok mindenképpen felvetik az egészségesebb táplálkozásra való áttérés szükségességét.

    Függőséget okoz

    A kutatók által végzett kísérletek során a sóshiányos egerek felhagytak korábban kedvelt tevékenységeikkel, mint például cukros ital fogyasztásával vagy az agyukban kellemesérzést generáló egyéb elfoglaltságokkal. A kutatást vezető pszichológus, Kim Johnson elmondása szerint, szoros összefüggés tapasztalható a sóhiány és a depresszió között, emellett találtak arra utaló jeleket is, hogy a só addiktív, azaz függőséget okozhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     A függőség egyik jele az, hogy hajlamosak vagyunk olyankor is használni, ha tudjuk, hogy azzal ártunk magunknak. Másik jele, hogy milyen mértékben vágyakozunk utána, ha az megvonásra kerül. Nos, az egérkísérlet során az agyban lejátszódó folyamatok sómegvonás esetén hasonlóak voltak a drogelvonási tünetekhez.

    A kutatási eredménnyel azonban sokan vitatkoznak. Egyes szakemberek szerint a szervezetünknek nagyon kevés sóra van szüksége a normális működéshez, s semmiképpen sem olyan mennyiségre, amilyet legtöbben fogyasztanak. Hangsúlyozzák, hogy sokkal kevésbé súlyos az alacsony só-fogyasztás veszélye, mint a túlzott só-bevitel következtében kialakuló szívinfarktus vagy stroke.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)
    Módosítva: 2009.03.15 01:48, Megjelenés: 2009.03.15 01:48
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Maga a vastagbéldaganat és a kezelése is számos panasszal, mellékhatással járhat.

    Demencia

    Demencia

    B. M., szakfordító

    Már az első jeleket komolyan kell venni. 10 tünet, ami demenciára utal.

    Sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen - Íme a rizikófaktorok

    Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés.

    Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet

    A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez vagy karbantartásához akkor is, ha Ön már vérnyomáscsökkentőket szed.

    10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

    Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

    Sófogyasztási szokások: Kóstolás nélkül sózunk?

    Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási szokásokat. A kutatás a fogyasztók megfigyelésén és kikérdezésén alapult.

    Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?

    A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint egy felnőtt napi sóbevitele 5 gramm, durván 1 teáskanálnyi mennyiség. Ebben benne van az összes étkezés, beleértve a félkész és kész termékek sótartalmát, illetve a külön sózást is.

    Tiszta só - tiszta őrület!

    Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban csökkentett nátrium tartalommal árult, s káliummal kiegészített ételízesítőket. A mérgezőnek titulált sót Tejfalussy András, s több orvos követője kerülendőnek tartja, míg szerinte a patikai tisztaságú sóból sokkal többet kellene fogyasztani. A kardiológusok szerint viszont ezzel szemben a nátrium-klorid lehet sok civilizációs népbetegség okozója, amiből minimálist lenne szabad csak fogyasztani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA