A sóhiány depressziós tüneteket okozhat?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire sok veszélye van a túlzott sófogyasztásnak az egészsgünkre, újra és újra sózzuk ételeinket. Kutatók szerint ennek okát a só természetes hangulatfokozó hatásában kell keresni.

Az Iowai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a só a természetes antidepresszáns. Egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a sóhiányban szenvedő egyedek visszahúzódóbbak lettek, felhagytak addig szokásos tevékenységeikkel és a depresszió tüneteit mutatták. Mindemellett a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy óvatosan bánjunk az ételízesítővel, mivel túlzott fogyasztása magas vérnyomást okozhat.

Túl sokat használunk

A szervezetnek szüksége van nátriumra a megfelelő működéshez, ám túl sok belőle magas vérnyomást okoz, ami a stroke és szívinfarktus kialakulásának kockázatát növeli. Ezért sem ajánlják, hogy a felnőttek napi só-bevitele ne haladja meg a 6 g-t.

Noha a felvilágosító kampányoknak köszönhetően valamelyest csökkent a lakosság só-fogyasztása, az átlag még mindig napi 8.6g körül van, aminek jelentős részét, mintegy háromnegyedét a félkész termékek fogyasztásával juttatjuk a szervezetünkbe. Ezek az adatok mindenképpen felvetik az egészségesebb táplálkozásra való áttérés szükségességét.

Függőséget okoz

A kutatók által végzett kísérletek során a sóshiányos egerek felhagytak korábban kedvelt tevékenységeikkel, mint például cukros ital fogyasztásával vagy az agyukban kellemesérzést generáló egyéb elfoglaltságokkal. A kutatást vezető pszichológus, Kim Johnson elmondása szerint, szoros összefüggés tapasztalható a sóhiány és a depresszió között, emellett találtak arra utaló jeleket is, hogy a só addiktív, azaz függőséget okozhat.

A függőség egyik jele az, hogy hajlamosak vagyunk olyankor is használni, ha tudjuk, hogy azzal ártunk magunknak. Másik jele, hogy milyen mértékben vágyakozunk utána, ha az megvonásra kerül. Nos, az egérkísérlet során az agyban lejátszódó folyamatok sómegvonás esetén hasonlóak voltak a drogelvonási tünetekhez.

A kutatási eredménnyel azonban sokan vitatkoznak. Egyes szakemberek szerint a szervezetünknek nagyon kevés sóra van szüksége a normális működéshez, s semmiképpen sem olyan mennyiségre, amilyet legtöbben fogyasztanak. Hangsúlyozzák, hogy sokkal kevésbé súlyos az alacsony só-fogyasztás veszélye, mint a túlzott só-bevitel következtében kialakuló szívinfarktus vagy stroke.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Miért vagyunk szomjasak?

Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a...

Mikor sok a sóból? Kutatási...

Számos tanulmány hangoztatja, hogy a túlzott sófogyasztás sok súlyos megbetegedés, többek közt a szívbetegségek és a stroke kockázatát növeli...

Hangulatjavító szerek: hízás és...

A depresszió és a különböző szorongásos betegségek kezelése során alkalmazott hangulatjavítóknak számos mellékhatásuk van.

Tiszta só - tiszta őrület!

Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.