A védőoltás ellenére is elkapható az influenza

Szerző: Független Hírügynökség

A becslések szerint 2-3 hét múlva Magyarországra érkezik az influenzajárvány. A szakemberek azt javasolják, hogy fehérje- és vitamindús táplálkozással készítsük fel a szervezetünket a vírustámadásra, mert legyengült immunrendszerrel az is megbetegedhet, aki megkapta a védőoltást.

Európa legtöbb országában már közepes vagy erős intenzitású influenzajárvány van. Ez alól egyelőre Csehország, a balti államok és Magyarország a kivételek. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH) eddig 191 minta érkezett be, és csak 6-ban mutatták ki az influenza vírusát. Ez azt jelenti, hogy vannak influenzaszerű megbetegedések, de ezek többsége egyéb vírusos vagy bakteriális fertőzés, és csak elenyésző az influenza-A jelenléte.

A becslések szerint a kiterjedt, országos járvány 2-3 hét múlva érkezik meg. Egy szezonális járvány alatt egyébként átlagosan a lakosság 10-15 százaléka betegszik meg - mondta a Független Hírügynökségnek Szolnoki István, az OTH járványügyi főosztályvezető-helyettese.

Még most is beadatható az oltás

A gyakori figyelmeztetések miatt már decemberben elfogyott az 1,3 millió ingyenes védőoltás nagy része, ezért még plusz 50 ezret kellett kiszállítani a háziorvosoknak. Az OTH adatai szerint Budapesten és a dunántúli megyékben már nagyon kevés van a térítésmentes vakcinából, de a Dunától keletre eső területeken az időseknek és a krónikus betegeknek még érdemes a háziorvosoknál érdeklődniük.

Akinek pedig nem jár az ingyenes oltóanyag, az receptre felírathatja és beadathatja az orvossal a patikában vásárolt készítményt - tette hozzá a főosztályvezető-helyettese.

Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket?

Tanácsok az influenza ellen

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Szolnoki István arra is figyelmeztet, hogy a járvány előtti hetekben fontos a vitaminok bevitele és a fehérjedús táplálkozás, hogy a szervezet immunrendszere felkészülten várja a fertőzést. A tél második felében és tavasszal a hazai téli almák és körték már csak óriási mennyiségben segítenek, mert nincs bennük elegendő védelmet nyújtó C-vitamin. Az orvosok inkább a déligyümölcsöket, például a narancsot, mandarint, grapefruitot, a kivit, a citromot és a citromlevet javasolják.

A megfelelő, réteges öltözködésre is oda kell figyelni, hiszen a hidegben bárki könnyen megfázhat. Egy ilyen fertőzés pedig azoknak az immunrendszerét is legyengítheti, akiknek beadták az influenza elleni vakcinát, vagyis a védőoltás sem védi meg őket - tette hozzá.

Kétszer annyian kaphatják el a vírust

Magyarországon tavaly 800 ezren kapták el az influenzát, az idei szezonban azonban kétszer ennyi páciens is lehet, mert három influenzatörzs is megváltoztatta a szerkezeti tulajdonságait. Ezek várhatóan nem okoznak majd súlyosabb megbetegedéseket, de valószínűleg többen esnek majd ágynak.

Az Európai Unió Járványügyi Központjának múlt heti állásfoglalása szerint a járvány idején sem szabad abbahagyni az oltási tevékenységet elsősorban a rizikócsoportokba tartozó betegek és idősek, valamint az egészségügyi dolgozók számára. Az immunitás kialakulásához egyébként 7-10 nap szükséges.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szüksége van a gyermekemnek influenza...

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javasolja a hat hónapnál...

Hogyan lesz a megfázásból...

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Influenza: tünetek, szövődmények...

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Mindent az influenzáról és az...

Bár az influenza vírusa még sehol nem jelent meg az országban, botorság volna arra számítani, hogy ez hosszútávon így is marad. A vírus elleni...

Hogyan készül az influenzaszezonra?

A legtöbben, a lakosság 40%-a vitaminokkal készül a megfázásos időszakra - derül ki a Szinapszis Kft.legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.