• Heti néhány ital lassítja a nők szellemi hanyatlását

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az Amerikai Geriátriai Társaság Lapjában megjelent tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az idősebb nők szellemi frissességének.

    Dr. David J. Stott, a Glasgow Egyetem orvosa és kollégái idős, 70 és 82 év közötti nők három éven át tartó figyelemmel kísérése után azt tapasztalták, hogy azoknak, akik heti egy-hét italt fogyasztanak, jobbak a kognitív képességeik, mint alkoholt nem fogyasztó kortársaiknak.

    Hirdetés

    Stott és csapata az alkoholfogyasztás és kognitív funkciók hatásait vizsgálták 5804 idős embernél, akik a koleszterinszint-csökkentő sztatinok klinikai tesztjében vettek részt. Noha a nők 42 százaléka, és a férfiak 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen fogyaszt alkoholt, többségük csak mérsékelten tette azt. Csak a nők 8 százaléka ivott napi 1 italnál többet, míg a férfiak 17.7 százaléka fogyasztott napi két adag alkoholnál többet.

    Férfiaknál nem jelentkezett

    A szakemberek nem tapasztaltak különbséget az alkoholt fogyasztó és nem fogyasztó férfiak kognitív funkcióiban, ám azok a nők, akik mérsékelt alkoholfogyasztónak számítanak, sokkal jobban teljesítettek a szellemi frissességet vizsgáló teszteken (beleértve az információ feldolgozást és verbális memóriát is), mint alkoholt nem fogyasztó társaik.

    A tapasztalt különbség azután is szignifikáns maradt, hogy figyelembe vették a résztvevők iskolázottságát, testtömeg-indexét, dohányzási szokásaikat, esetleges érbetegségét - mindazt, ami a kognitív funkciókhoz és alkoholfogyasztáshoz kapcsolható.

    Az idő múlásával az alkoholfogyasztás nem befolyásolja a férfiak szellemi hanyatlását, ám azoknál a nőknél, akik heti 1-7 italt (egy ital alatt két deci bor vagy egy üveg sör értendő) fogyasztottak, a hanyatlás sokkal kisebb mértékű volt, mint alkoholt nem fogyasztó társaiknál.

    Az ösztrogén miatt lehet különbség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Stott szerint számos magyarázata lehet annak, miért van ekkora különbség az alkoholnak a különböző nemekre gyakorolt hatása között. Többek között szerepet játszhat benne az, hogy a nőknek magasabb az ösztrogénszintjük, mely védheti az agyat.

    A szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a tanulmányban résztvevő nők csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt, és a vizsgálat eredménye semmiképpen nem jelenti azt, hogy több alkohol fogyasztása több előnnyel jár.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)
    Legutóbb frissült: 2008.12.18 09:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.