Heti néhány ital lassítja a nők szellemi hanyatlását

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az Amerikai Geriátriai Társaság Lapjában megjelent tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az idősebb nők szellemi frissességének.

Dr. David J. Stott, a Glasgow Egyetem orvosa és kollégái idős, 70 és 82 év közötti nők három éven át tartó figyelemmel kísérése után azt tapasztalták, hogy azoknak, akik heti egy-hét italt fogyasztanak, jobbak a kognitív képességeik, mint alkoholt nem fogyasztó kortársaiknak.

Stott és csapata az alkoholfogyasztás és kognitív funkciók hatásait vizsgálták 5804 idős embernél, akik a koleszterinszint-csökkentő sztatinok klinikai tesztjében vettek részt. Noha a nők 42 százaléka, és a férfiak 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen fogyaszt alkoholt, többségük csak mérsékelten tette azt. Csak a nők 8 százaléka ivott napi 1 italnál többet, míg a férfiak 17.7 százaléka fogyasztott napi két adag alkoholnál többet.

Férfiaknál nem jelentkezett

A szakemberek nem tapasztaltak különbséget az alkoholt fogyasztó és nem fogyasztó férfiak kognitív funkcióiban, ám azok a nők, akik mérsékelt alkoholfogyasztónak számítanak, sokkal jobban teljesítettek a szellemi frissességet vizsgáló teszteken (beleértve az információ feldolgozást és verbális memóriát is), mint alkoholt nem fogyasztó társaik.

A tapasztalt különbség azután is szignifikáns maradt, hogy figyelembe vették a résztvevők iskolázottságát, testtömeg-indexét, dohányzási szokásaikat, esetleges érbetegségét - mindazt, ami a kognitív funkciókhoz és alkoholfogyasztáshoz kapcsolható.

Az idő múlásával az alkoholfogyasztás nem befolyásolja a férfiak szellemi hanyatlását, ám azoknál a nőknél, akik heti 1-7 italt (egy ital alatt két deci bor vagy egy üveg sör értendő) fogyasztottak, a hanyatlás sokkal kisebb mértékű volt, mint alkoholt nem fogyasztó társaiknál.

Az ösztrogén miatt lehet különbség

Dr. Stott szerint számos magyarázata lehet annak, miért van ekkora különbség az alkoholnak a különböző nemekre gyakorolt hatása között. Többek között szerepet játszhat benne az, hogy a nőknek magasabb az ösztrogénszintjük, mely védheti az agyat.

A szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a tanulmányban résztvevő nők csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt, és a vizsgálat eredménye semmiképpen nem jelenti azt, hogy több alkohol fogyasztása több előnnyel jár.

Lásd még Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre?

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.