Miért szúrhat az oldalunk futás közben?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Futás közben sokszor jelentkezhet szúró érzés az oldalunkban, egész pontosan a legalsó bordák és a csípőlapátok közötti lágyrészek területén bal, jobb vagy akár mindkét oldalon egyszerre. Mi állhat e mögött a jelenség mögött?

A futás közben jelentkező oldalszúrás valójában egy ártalmatlan fájdalom, ami azonban olyannyira kellemetlen is tud lenni, hogy kénytelenek vagyunk miatta megállni és kicsit kifújni magunkat. Többnyire intenzív sportolás közben jelentkezik, de néha nem kell hozzá különösebb megerőltetés. A pontos oka a mai napig nem tisztázott egyértelműen.

Mégis mi okozhatja?

Egy általánosan elfogadott elmélet szerint a rekeszizomnak extrém terhelés következtében csökkent vérellátása miatt alakul ki az oldalszúrás. És itt extrém terhelés alatt nemcsak a maratoni futásra gondolunk, hanem arra is, ha reggel például szaladnunk kell a buszhoz, ez is lehet egy hirtelen és váratlan nagy megerőltetés, különösen, ha valaki nemrég kelt fel és elmulasztotta a reggeli bemelegítést. Ezt az elméletet alátámasztja az a tény, hogy a rekeszizom fontos szerepet játszik a légzésben, így könnyen lehet, hogy az intenzívebb fizikai aktivitással járó erőteljesebb légzés nagyobb igénybevételnek teszi ki, és emellett nem jut elegendő oxigénhez ahhoz, hogy ennek gond nélkül megfeleljen.

Egy másik feltevés szerint fizikai aktivitás hatására a lép enyhén megduzzad, aminek következtében a hashártya picit megfeszül, és ez okozza az oldalszúrás formájában jelentkező kellemetlen érzést.

További lehetséges magyarázatok az oldalszúrás hátterére:

  • Mivel fizikai aktivitáskor az izmok vérellátása fokozódik, lehetséges, hogy közben a májhoz és léphez nem jut elegendő vér, ami ilyen panasz formájában is megnyilvánulhat.
  • A gerincvelő háti szakaszán kilépő idegek ingerlése.
  • A hasizom feszülő állapota.
  • Bélfal feszülése.
  • Hibás (hajlott, görnyedt) testtartás futás közben.

Az oldalszúrás egy további feltételezett oka lehet a rendezetlen légzés. Ezért ajánlott futáshoz olyan tempót választanai, amely mellett még kényelmesen, erőlködés nélkül tudunk beszélgetni is. Tanácsos előtte bemelegíteni, laza tempóban kezdeni, és utána fokozatosan emelni az intenzitást csak addig, amíg az nem megterhelő.

Helytelen táplálkozási tényezők is szerepet játszhatnak a panasz jelentkezésében

A kocogás vagy futás közbeni oldalszúrás jelentkezésének esélye csökkenthető, ha edzés előtt 2-3 órával már nem fogyaszt szilárd táplálékot. Bizonyos élelmiszerek ennél is több időt töltenek a gyomorban, mivel emésztésük több időt igényel, ilyenek például a sajtok, a húsok, a müzli és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, ezért, ha ilyen ételeket fogyasztott, akkor várjon 4 órát, mielőtt kocogni/futni kezd.

Mi a teendő, ha szúr az oldala futás közben?

Alapvető, hogy ha szükségét érzi, nyugodtan álljon meg és pihenjen kicsit. Emellett mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy számára mi válik be.

Mi is adunk néhány tippet, amit kipróbálhat:

  • Lassan, egyenletes ritmusban fusson tovább, figyeljen a nyugodt légzésre, lélegezzen be mélyen, és légzés közben tudatosan is használja a rekeszizmát (mély hasi légzés).
  • Álljon meg, ökölbe szorított kezét közepes erővel nyomja a fájó területre, és közben óvatosan egyenesedjen fel, és lélegezzen ki.

Végezetül már csak annyit teszünk hozzá, hogy mindenki maga határozza meg a saját határait úgy, hogy a sport és a testmozgás ne kínzás, hanem valódi öröm és szórakozás legyen.

Fontos! Az oldalszúrás nem összetévesztendő a mellkasban jelentkező fájdalommal, mely szíveredetű lehet, és mielőbbi kivizsgálást, szívinfarktus-gyanú esetén pedig azonnali orvosi ellátását igényel.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Wie entsteht Seitenstechen? (gesundheit.de)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.