A gyógyszerek nevében rejlő információk

Szerző: WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Dolo, Plus, Forte, Uno... A legtöbb gyógyszer nevében találkozhatunk hasonló kifejezésekkel, ám nem mindig világos, hogy mire is utalnak. Vajon csak egyszerű marketing kifejezésekről van szó, vagy komoly gyógyszerészeti jelentéssel bírnak?

A gyógyszer neve: a forgalomba hozatali engedélyben meghatározott elnevezés, amely lehet fantázianév, amelyet nem lehet összetéveszteni az általánosan használatos névvel, illetve olyan általánosan használatos vagy tudományos név, amelyet védjeggyel vagy a forgalomba hozatali engedély jogosultjának nevével együtt adnak meg (OGYÉI útmutató, 2015).

Ezentúl csak olyan információk lehetnek a gyógyszer nevében – pl. rapid, azaz gyorsabb hatású –, amelyeket az alkalmazási előírásban is feltüntetett adatok valóban alátámasztanak. A gyógyszer neve Braille-írással is feltüntetésre kerül a dobozon.

A DOLO jelzésű tabletták, kapszulák különböző eredetű fájdalom csillapítására alkalmasak. Hatóanyagaik gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatásúak is, így elfedhetik más betegségek tüneteit. Ha panaszai pár nap után nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulnia.

A RAPID készítményeknél a kapszula oldott formában tartalmazza a hatóanyagot, vagy olyan segédanyagokat tartalmaz a tabletta, amely gyorsítja a szétesését.

A FORTE készítményekben a hatóanyag mennyisége duplája az eredeti gyógyszerhez képest.

Kenőcs nevében az EXTRA szó jelzi, hogy egy új segédanyag alkalmazásával a készítmény hatékonyabb. A fájdalomcsillapító tablettánál pedig, hogy egy másik hatóanyag (koffein) hozzáadásával erősebb fájdalomcsillapító hatása lesz a gyógyszernek.

A gyors hatás elérését szolgálják a SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTÁK. A tablettákat óvatosan kell kivenni a csomagolásból, nehogy széttörjenek, majd a nyelvre helyezni. Miután a tabletta feloldódott, nyállal lenyelhető, bevételéhez nincs szükség folyadékra. Figyeljünk a pontos feliratra, mert vannak DISZPERGÁLÓDÓ tabletták is, amit a betegtájékoztatóban leírt mennyiségű vízben kell oldani és meginni. A SUBLINGUALIS, nyelv alatt oldódó tablettákat hagyni kell, hogy teljesen feloldódjanak a nyelv alatt, mielőtt a beteg lenyelné. A tablettát nem szabad kettétörni, elrágni vagy egyben lenyelni. A LÁGY RÁGÓKAPSZULÁT a lenyelés előtt alaposan szét kell rágni.

Cigarettázásról való leszokáskor nikotintartalmú RÁGÓGUMI is alkalmazható, amikor jelentkezik a dohányzás iránti vágy. Fontos a "rágás és szünet" technika betartása. Harminc perces ilyen alkalmazás után a rágógumi elhasználódik. A beteg a rágógumi alkalmazása közben nem ehet vagy ihat. Kávé, gyümölcslé, szénsavas ital a nikotin felszívódását meggátolja, így ezek a rágógumi használata előtt 15 percig nem fogyaszthatóak.

Ez is érdekelheti Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

A hatóanyag mennyisége a gyógyszer nevében megadható nemzetközi egységekben is: pl. a D3-vitaminnál NE egységben.

Az ízek, illatok kizárólag magyar nyelven tüntethetőek fel.

Ha a gyógyszer egy korcsoportnál alkalmazható (baby, junior, felnőtt, gyermekeknek), azt szerepeltetni kell a csomagoláson.

A tápszerek nevei is fontos információt adnak arról, hogy milyen esetben alkalmazhatóak. A HA hypoallergén, az AR bukós csecsemők részére, az SL készítmény laktózmentes, a GI szélgörcsök, kólika, székrekedés esetén adható.

A gyógyszer nevében lévő CO- előtag jelzi, hogy az eredeti hatóanyag mellett egy újabb összetevő is került a készítménybe, mely a gyógyszer hatásosságát is növeli.

A hatóanyag rövidített nevének megjelenítése a gyógyszer nevében a HCT (hydrochlorothiazid, ami egy vízhajtó hatóanyag) és az ASA (acetilszalicilsav) megnevezésekor lehetséges.

A KOMBI és PLUS megnevezés jelzi, hogy több, akár három hatóanyagot is tartalmazhat a készítmény.

A MITE jelölés használható, ha az adott készítmény kisebb hatáserősségű hatóanyagot tartalmaz.

Az UNO a készítmény napi egyszeri alkalmazására utal.

A DUO jelentése két hatóanyag egy készítményben történő alkalmazása. És jelentheti azt is, hogy a készítmény egy hatóanyagot tartalmaz, de technológiai megoldással egyik része a gyomrot kímélve a bélben oldódik, a másik része pedig retard (nyújtott) kioldódású.

A GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ tabletta jelentése, hogy a hatóanyag kioldódása késleltetve indul el, nem a gyomorban, hanem a bélben. Ennek egyik oka lehet a gyomor védelme, vagy ha azt szeretnénk, hogy a készítmény a bélben fejtse ki a hatását (BÉLBEN OLDÓDÓ tabletta).

És itt már át is tértünk a módosított hatóanyag-leadású készítményekre. Mikor van erre szükség? Olyan hatóanyagoknál, amikor a hatóanyag gyorsan bomlik, vagy a gyomrot kell védenünk a hatóanyagtól, egyenletes vérszintet szeretnénk elérni, a mellékhatásokat csökkenteni, javítani a betegegyüttműködést (azaz, hogy a beteg bevegye a gyógyszerét). Ilyenkor a tablettának, kapszulának egyedi különleges szerkezete van, a hatóanyag-leadás elhúzódóbb és helye is eltér a hagyományos gyógyszerekéhez képest. Ezeket jelölik az alábbi rövidítések, amelyek angol szavak első betűiből állnak: CR (controlled release), ZOK, MR, SR, GITS, XL, UNO, XR, LA.

Ha ilyen gyógyszert szedünk, pontosan tartsuk be a betegtájékoztatóban leírt, a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat. Ezeket a készítményeket TILOS tördelni, szétrágni, mert a hirtelen felszabaduló hatóanyag mellékhatásokat okozhat. Felezni is csak akkor szabad, ha az a betegtájékoztatóban szerepel. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a filmtabletta héja megjelenik a székletben.

Szakmailag fontosnak tartom, hogy a betegek a szedett gyógyszereik betegtájékoztatóját megőrizzék mindaddig, amíg az adott gyógyszert szedik. A betegtájékoztatók a lehetséges mellékhatások leírása mellett fontos információkat tartalmaznak a gyógyszer szedéséről, a felhasznált segédanyagokról, kölcsönhatásokról más gyógyszerekkel vagy gyógynövényekkel. Így bármilyen kérdés felmerül bennünk a gyógyszer szedésekor, érdemes újraolvasnunk.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Forrás: Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet útmutatója az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek neveinek helyes megválasztásához

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Gluténérzékenység Gluténérzékenység

Kései felismerése súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezethet.

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Vényköteles, mégsem olcsóbb?...

A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont...

A gyógyszerfelírás szabályozása

A gyógyszerfelírásra az orvosok jogosultak, azonban nem önkényesen választják az adott gyógyszereket, hanem a hatékonyság és az ár...

A gyógyszerallergia

Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza...

A gyógyszerész receptkönyve...

A patikai munka minden területét jogszabályok határozzák meg, amelyek betartása a betegek megfelelő minőségű ellátása érdekében kötelező, és a...

Ön betartja? A gyógyszerszedés...

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a...

A vényeken mit jelentenek a jogcím...

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.