• Gyógyszeradagolás a beteg otthonában

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Gyakori probléma otthonukban egyedül élő vagy napközben magára maradó idős betegek esetében, hogy a napi rutinfeladatokat, mint a fürdés, főzés, evés, rendrakás nagyon jól el tudják látni, és az önállóságuk minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében nem is szeretnének semmilyen segítséget igénybe venni.

    Ellenben nagy veszélyt rejthet magában a gyógyszerek nem megfelelő adagolása, tévesztése, melyek adódhatnak figyelmetlenségből, látásromlásból, memóriazavarból. A legtöbb ellátott akár évek óta is felügyelheti saját gyógyszeradagolását, de a családtagoknak szükséges résen kell lenniük, mert ez akár egyik napról a másikra változhat. Előfordul, hogy a hozzátartozó által reggel kiadagolt gyógyszer estére még mindig a dobozában van, vagy már délelőtt nincs benne egy sem.

    Hirdetés

    A gyógyszerszedés szabályai


    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabályai>>

    Az első és legfontosabb elővigyázatossági lépés, hogy ilyen beteg otthonában csak az aznapi gyógyszer legyen az ápolt számára elérhető helyen, vagy egyenesen készítsük az étele mellé kis felirattal, hogy vegye be. A másnapi, vagy tartalék gyógyszerek jól zárható helyen legyenek, hogy az ellátott egyáltalán ne juthasson hozzá. Ne tévesszük szem elől, hogy az idősek nagyon leleményesek, akár egész nap kutathatnak gyógyszer után, és a legnagyobb óvatosságunk ellenére is rendre megtalálják az elzárt dolgokat. Sokszor nem veszik jó néven, ha az életükbe bármilyen módon beleavatkozik a család, mondván ők erre még igen is képesek. Mindenképp bánjuk óvatosan bármilyen családi vagy ápolói segítség szervezésével, ne zavarjuk meg vele az ápolt eddig jól megszokott életvitelét, hagyjuk meg amennyire lehet az önállóságát, érezze, hogy ura saját életének.

    Mi a teendő, ha segítséget szeretne igénybe venni az otthoni gondozáshoz, felügyelethez?

    Amennyiben úgy gondoljuk, hogy külső segítséget szeretnénk igénybe venni az otthoni gondozáshoz, felügyelethez, ennek keretein belül gyógyszeradagoláshoz, akkor elsősorban keressük fel a beteg háziorvosát, vagy a helyi OEP finanszírozott házi ápolási szolgálatot vagy privát házi ápolási szolgáltatókat. Privát házi ápolási cégek felől leggyorsabban az interneten keresztül tud tájékozódni. Az ápoló kolléga az előre egyeztetett időpontban felkeresi az ápoltat otthonában, gondoskodik arról, hogy az előírt gyógyszereket a beteg időben megkapja. Ha mi magunk nem tudjuk megoldani, akkor a gyógyszerek felíratását és kiváltását is az otthonápolási cégekre vagy gyógyszerkiszállítást is végző szolgáltatókra bízhatjuk.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2013.09.02 14:37, Megjelenés: 2013.09.02 14:37
   • Cikkajánló

    Menstruáció előtti gondok

    Menstruáció előtti gondok

    Szponzorált tartalom

    A PMS tüneteit utáljuk és gyötrőnek érezzük. Segíthet a barátcserje. (x)

    PMS

    PMS

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ötféle alaptípust lehet megkülönböztetni. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

    Agyvérzés után - Az orvos válaszol

    75 éves anyukámnak agyvérzés következtében megbénult a bal oldala, nehezen érthető a beszéde, nehezen nyel és nem tud fordulni. Azt szeretném kérdezni, mikortól lehet tornáztatni? Lehet-e emelgetni, masszírozni, esetleg krémet használni? Mit szabad és mit nem? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA