Gyógyszeradagolás a beteg otthonában

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Gyakori probléma otthonukban egyedül élő vagy napközben magára maradó idős betegek esetében, hogy a napi rutinfeladatokat, mint a fürdés, főzés, evés, rendrakás nagyon jól el tudják látni, és az önállóságuk minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében nem is szeretnének semmilyen segítséget igénybe venni.

Ellenben nagy veszélyt rejthet magában a gyógyszerek nem megfelelő adagolása, tévesztése, melyek adódhatnak figyelmetlenségből, látásromlásból, memóriazavarból. A legtöbb ellátott akár évek óta is felügyelheti saját gyógyszeradagolását, de a családtagoknak szükséges résen kell lenniük, mert ez akár egyik napról a másikra változhat. Előfordul, hogy a hozzátartozó által reggel kiadagolt gyógyszer estére még mindig a dobozában van, vagy már délelőtt nincs benne egy sem.

A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabályai>>

Az első és legfontosabb elővigyázatossági lépés, hogy ilyen beteg otthonában csak az aznapi gyógyszer legyen az ápolt számára elérhető helyen, vagy egyenesen készítsük az étele mellé kis felirattal, hogy vegye be. A másnapi, vagy tartalék gyógyszerek jól zárható helyen legyenek, hogy az ellátott egyáltalán ne juthasson hozzá. Ne tévesszük szem elől, hogy az idősek nagyon leleményesek, akár egész nap kutathatnak gyógyszer után, és a legnagyobb óvatosságunk ellenére is rendre megtalálják az elzárt dolgokat. Sokszor nem veszik jó néven, ha az életükbe bármilyen módon beleavatkozik a család, mondván ők erre még igen is képesek. Mindenképp bánjuk óvatosan bármilyen családi vagy ápolói segítség szervezésével, ne zavarjuk meg vele az ápolt eddig jól megszokott életvitelét, hagyjuk meg amennyire lehet az önállóságát, érezze, hogy ura saját életének.

Mi a teendő, ha segítséget szeretne igénybe venni az otthoni gondozáshoz, felügyelethez?

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy külső segítséget szeretnénk igénybe venni az otthoni gondozáshoz, felügyelethez, ennek keretein belül gyógyszeradagoláshoz, akkor elsősorban keressük fel a beteg háziorvosát, vagy a helyi OEP finanszírozott házi ápolási szolgálatot vagy privát házi ápolási szolgáltatókat. Privát házi ápolási cégek felől leggyorsabban az interneten keresztül tud tájékozódni. Az ápoló kolléga az előre egyeztetett időpontban felkeresi az ápoltat otthonában, gondoskodik arról, hogy az előírt gyógyszereket a beteg időben megkapja. Ha mi magunk nem tudjuk megoldani, akkor a gyógyszerek felíratását és kiváltását is az otthonápolási cégekre vagy gyógyszerkiszállítást is végző szolgáltatókra bízhatjuk.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.