A GABA, vagyis gamma-aminovajsav és hatásai

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent: 2022.11.29.

A gamma-aminovajsav (röviden GABA) egy a szervezetben természetesen termelődő aminosav, ami főként gátló hatású neurotranszmitterként (ingerületátvivő anyagként) működik az idegrendszerben, és így jelentős szerepe van az idegsejtek működésének szabályozásában.

A gamma-aminovajsav hatását három különböző receptorhoz kötődve tudja kifejteni, ezek a GABAA-, GABAB- és GABAC-receptorok. Ezek közül az egyik legjelentősebb a GABAA-receptor, melyhez kapcsolódva a gamma-aminovajsav szorongásgátló, nyugtató és altató hatást válthat ki. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a GABAB- és GABAC-receptorokról sem, hiszen a GABAB-receptor agonistái például fontos szerepet játszanak a neuropátiás fájdalom csökkentésében is, míg magának a receptornak a zavarai epilepsziás rohamok kialakulásához is vezethetnek.

Miért lehet kedvezőtlen a GABA alacsony szintje?

A gamma-aminovajsav az utóbbi években egyre több figyelemnek örvend és számos kutatás tárgya nem csak a gyógyszeriparban, de a táplálkozástudomány, illetve az olyan életmódhoz köthető betegségek kutatásának területein is, mint a cukorbetegség, elhízás vagy magas vérnyomás. Egyes klinikai vizsgálatok eredményei szerint a GABA alacsony szintje szorongást, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat, így szükségessé válhat a pótlása a szervezetben, akár valamilyen gyógyhatású készítménnyel, akár megfelelő diétával. Ennek köszönhetően napjainkban egyre elterjedtebbek a GABA-tartalmú étrend-kiegészítő készítmények. Emellett számos élelmiszerről tudjuk már, hogy magas GABA-tartalommal rendelkezik, vagy serkenti a szervezet GABA-termelését.

Közéjük tartozik például a tealevél, a spenót vagy a szójabab. De mindenképp meg kell említeni a rizscsírát is, melyről kimutatták, hogy enyhíti az olyan, menopauza által okozott kellemetlen tüneteket, mint az álmatlanság, vagy a lehangoltság.

Az utóbbi évek kutatásai azonban arra is rávilágítottak, hogy a GABA pozitív hatásai nem merülnek ki a szorongás oldásában. Több kutatás eredménye is arra utal, hogy a szervezetben megemelkedett GABA-szint csökkentheti a vérnyomást, és segíti a tanulást. Vannak arra utaló kutatási eredmények is, melyek szerint a szájon át szedett gamma-aminovajsav serkenti a növekedési hormon termelődését a szervezetben nyugalomban és mozgás után is. Más, patkányokon végzett kutatások emellett azt mutatják, hogy a szájon át beadott GABA csökkentheti a vér glükózszinjét és a glikozilált fehérjék szintjét, ezzel csökkentve a hiperglikémia (magas vércukorszint) kockázatát.

Mivel a glükóz-anyagcsere zavara és a fokozott oxidatív stressz a cukorbetegeknél számos szövődmény kialakulását idézheti elő (főként szem-, ideg- és veseproblémákat), a gamma-aminovajsav vércukorszint-csökkentő hatása nagy segítséget jelenthet a jövőben a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek egyelőre csak korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló kísérleti adatok.

Új kutatási irányok a GABA szerepéről

Ahogy az a fenti felsorolásból is látszik, a gamma-aminovajsav egy nagyon sokoldalú, és számos pozitív hatással rendelkező molekula, melyről a tudomány fejlődésének köszönhetően napról napra többet tudunk. Ezt a sok új ismeretet többek között a folyamatosan fejlődő kutatási technikáknak is köszönhetjük. Ezek közül is érdemes kiemelni az utóbbi években elterjedt optogenetikát, amely lehetővé teszi az agy egyes területeinek és sejttípusainak egymástól elkülönítve való vizsgálatát.

A módszer tulajdonképpen „egyszerű”: algákból kinyert fényérzékeny fehérjék génjét ültetik be a vizsgálni kívánt agyterület idegsejtjeibe. Itt a gén kifejeződésének következtében az adott sejt ioncsatornái fényérzékennyé válnak, és ennek köszönhetően száloptikával bevezetett kék fény hatására működésre bírhatók. Mivel az idegsejtek elektromos „kisülésekkel” kommunikálnak, amelyeket az ioncsatornák ki- és bekapcsolása hoz létre, így a fény hatására működő ioncsatornáknak köszönhetően pontos képet kaphatunk az adott idegsejt működéséről, és ez a jövőben hatalmas segítséget jelenthet egy-egy adott betegség célzott terápiájának kialakításában.

Tovább

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Kerülje el az étrend-kiegészítőket a digoxin terápia ideje alatt!

A szívelégtelenség, valamint a szívritmuszavar gyógyszeres terápiájának egyik leggyakrabban használt hatóanyaga a digoxin, amely a szív...

Omega-3 és omega-6 - Miből mennyit?

Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően...

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők...

Beteges egészség - Az egészségmánia

Egészségmániássá tesz a sok vitamin - ez derült ki a táplálkozási szakértők legutóbbi kutatásából. Magyarországon is egyre többen kerülnek a...

Kurkuma mint étrend-kiegészítő

Jelen cikksorozatunkkal az étrend-kiegészítők útvesztőjében igyekszünk támpontokat adni olvasóinknak, hogy mi alapján tudnak helyes készítményt...

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy...

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

Mind a gyógyszert, mind az étrend-kiegészítőt az egészségünk érdekében alkalmazzuk. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy míg az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.