Hogyan történik az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátása Magyarországon?

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Alig eszméltünk fel a COVID-19-világjárvány tragédiájából, mely sajnos itt maradt velünk, az orosz-ukrán háború újabb sokk mindannyiunk számára.

Legtragikusabban azokat érinti, akiknek a hazájukat, otthonukat azonnal el kellett hagyniuk. A nőknek – fiataloknak, időseknek, betegeknek, terheseknek, gyermekeseknek –, a gyermekeknek pólyástól az iskolásig mindenkinek menekülnie kellett. A hadra fogható férfiak nem tarthattak családjukkal. Mára az életminőségük javítása szervezetten zajlik hazánkban, de várakozási idő is előfordulhat. A háborús menekülteket hazánk számos alapítványa, civil szervezete, magánszemélyek, egészségügyi, szociális intézmények, iskolák, önkormányzatok segítik a Kormány döntése alapján.

Elsődlegesen az egészségügyi állapotuk felmérése történik meg. A járványügyi helyzetre tekintettel a különféle szűrővizsgálatok elvégzése a kijelölt egészségügyi intézményekben történik a határ mentén. A Kormány erre is azonnali programot dolgozott ki az Ukrajnából érkező emberek s az itt élők érdekében.

Az Ukrajnából, a háború elől menekülők közül sokan szorulnak gyermek- és felnőttorvosi ellátásra, segítségre. Az EMMI első intézkedését Kásler Miklós szakminiszter értelmezési és jogi okok miatt változtatni kényszerült március elején. A fő kérdés az volt, hogy milyen feltételek mellett kaphatnak orvosi ellátást a háborúból menekülő ukrajnai emberek Magyarországon. Az új rendelet szerint a határátlépők számára – kivételek létezhetnek – ingyenes az állami szolgáltatóknál az orvosi vizsgálat, a gyógykezelés és a támogatott gyógyszerek kiváltása. Abban az esetben, ha az érkezők nem kérnek hazánkban menedékes státuszt, a felsorolt ellátásokra csak harminc napig jogosultak. Ugyancsak fontos kérdés, hogy Magyarország járványügyi biztonságának védelme, fenntartása érdekében a menekültek fogadásakor a járványügyi eljárást kikerülni nem lehet. Minden határátlépő hely szomszédságában regisztrációs pontokat alakítottak ki. Ezeken a helyeken a koronavírus-tesztelést és az alap egészségügyi ellátást végzik a szakemberek. Ezzel minden menekültnek kellő megnyugtatással szolgálnak a szükséges orvosi ellátásban részesítve őket.

Az egészségügyi vagy más társterületről ide irányított szakemberek korábban már megfelelő képzésben részesültek ahhoz, hogy e nagyfontosságú feladatot elláthassák.

A koronavírus-fertőzés szűrése és a fertőzöttek ellátása

Ha a koronavírus gyorsteszt fertőzés gyanújára utal, azt PCR-teszttel megismétlik, s a COVID-gyanús betegeket a szabályoknak megfelelően a pontos vizsgálati eredmény érkezéséig karanténba helyezik. Ha szükséges, megfelelő gyógykezelést kapnak. Ha a menedékes utolsó oltása régi, ingyenesen felajánlják számára az ismétlő koronavírus elleni vakcina beadását. Ha nem kapott még, de nincs kizáró ok, megkaphatja az első koronavírus elleni oltást a menekült.

Amennyiben a határon már észlelik, hogy a menedékes vagy bármely családtagja hasmenést, hányást, rosszullétet, más fertőző betegségre utaló tüneteket tapasztal, az alap lázmérés mellett labor- s egyéb vizsgálatokat is elvégeznek a szakemberek. A pontos diagnózis ismeretének hiányában elkülönítik a betegeket, s kontaktkutatást hajtanak végre. A betegek megkapják a szükséges gyógykezelést.

A gyógyszerellátással kapcsolatos tudnivalók

A határmenti kórházak felkészültek a járó betegek ellátására s a közeli kórházak a betegek hosszabb gyógyítást igénylő ápolására. Folyamatban lévő terápiás kezelésről sem maradhatnak le a háború elől menekülők, s ennek tényét a legelső orvosi vizsgálat során jelezniük kell. Az alapbetegségtől függően az Országos Kórházi Főigazgatóság határozza meg, hogy melyik beteget hová irányítsák – ha szükséges segítséggel – a háziorvosok vagy a kijelölt egészségügyi intézmények orvosai. A mobil gyógyszertárakból pedig igény szerint lehet juttatni a menekülteknek a rendszeresen szedett gyógyszereikből.

Ha antibiotikumra, láz- vagy fájdalomcsillapítóra van igényük, azt az állami egészségügyi tartalékból bocsájtják a rendelkezésükre, könnyen elérhetően.

Miniszteri utasítás, hogy a magyarul nem beszélő ukrajnai emberek részére az orvosi rendelőkben magyar nyelvű felírási igazolást kell kiadni pecséttel, aláírással ellátva.

A gyógyszereket tehát, ha nem sürgősségi esetben szükséges, és nem az állami egészségügyi tartalék része, a menekült emberek a gyógyszertárakban a fent említett igazolás felmutatása mellett, annyi összegért vehetik meg, mint az itt élő állampolgárok.

Tudnivalók az alap- és szakorvosi ellátással kapcsolatban

Az OIF által kitöltött tartózkodási engedély kíséretében az elismerést kérő személy, a menekült, az oltalmazott és a menedékes betegsége esetén fizetség nélkül jogosult a háziorvosi ellátásra, a szakrendelések igénybevételére, kórházi kezelésekre, sürgősségi, fogászati, fogmegtartó ellátásokra is. Ez érvényes a védőoltásokra, valamint az életmentő készítményekre és a közgyógyellátásban részesülők támogatására.

A határátlépő menekülteknek már a határon nyilatkozniuk kell arról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ott dolgozó munkatársának, hogy tovább utazik-e vagy Magyarországon szeretne maradni. Továbbá hivatalos módon tudatnia kell, kezdeményezi-e a menedékes státuszának elismerését. Ezek rögzítése nélkül az egészségügyi szolgáltatások 30 napig vehetők igénybe.

Alapellátásban, vagyis háziorvosi ellátásban – vizsgálatokban, helyben elvégezhető gyógyításban – is részesülhetnek ingyenesen az ukrajnai menekültek. Ezt a befogadó állomáson vagy a menekültügyi őrizetben lehet igénybe venni elsődlegesen. A magánszállásokon tartózkodó, elismerést kérő személy a szálláshelye szerinti – területi ellátási kötelezettséggel egészségügyi szolgáltatást nyújtó – háziorvosnál jogosult az alapellátásra. A menedékes kérelmére a részére kijelölt szálláshelyről a menekültügyi hatóság speciális bizonyítványt állít ki.

Szakellátást, orvosi segítséget, gyógykezelést a menedékesként elismerésüket kérő és a már azzal a státusszal rendelkező, Ukrajnából érkezők a járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben – ma még SZTK néven ismerjük sürgős vizsgálat esetén kérhetnek. Ebben az esetben minden felhasznált gyógyszer, kötszer ingyenes részükre.

Továbbá a menedékesként elismerést kérő ugyancsak kaphat ingyenes onkológiai kezelést, s krónikus betegség esetében az életét óvó szakorvosi ellátást. Ugyanez vonatkozik a nőgyógyászati beavatkozásokra. Így a kismamagondozásra, a szülészeti ellátásra, illetve indokolt esetben a terhesség megszakítására is. A betegek szállítása sürgősség esetén vagy az egészségi állapot előrehaladott gyengülése esetén nem tehető fizetőssé számukra sem.

Minden esetben, fő szabály szerint, az Ukrajnából hazánkba menekülteknek igazolniuk kell a menedékesként való elismerésüket vagy annak folyamatban létét.

Ha bárki kórházi vagy klinikai szakorvosi beavatkozást, ellátást igényel betegsége okán, szintén ingyenesen kell ellátni. Az nem fordulhat elő, hogy életveszély, szülés s bármely hasonló azonnali beavatkozást igénylő esetben, fentebb megnevezett irat hiányában, ne kapjon segítséget az ukrajnai személy, aki a háborús övezetből menekült Magyarországra.

Ez is érdekelheti Önkéntes pszichológusok segítenek az ukrajnai menekülteknek

A menekültek társállatairól is gondoskodnak

Sok, hazáját elhagyni kényszerülő ember nem hagyja magára házikedvencét, így vannak, akik társállataikkal együtt érkeznek. A Nébih közlése szerint a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére is. A gördülékeny beléptetés érdekében az országos főállatorvos egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el, mely biztosítja az állatok nyomonkövethetőségét és a későbbi intézkedések lehetőségét.

Magyarország veszettségmentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd.

Bővebben Bővebb információt az ukrajnai menekültekkel érkező társállatok behozatalával kapcsolatban a Nébih portálján talál

Aki önkéntesként szeretne segíteni vagy adományával támogatná a menekültek társállatait, a Magyar Ebtartók Segítő Egyesületének facebook-oldalán tájékozódhat.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány is részt vesz a segítségnyújtásban

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány is részt vesz a háború elől menekülő ukrajnai emberek megsegítésében. Így nagy mennyiségű egészségügyi adományt, – főként műtétekhez szükséges, sebészeti, az egészségügyben nélkülözhetetlen – egyszer használatos eszközöket juttattak el a Ternopoli Városi Egyetem és a 2. számú Ternopoli Városi Önkormányzati Kórház vezetőihez. Az adományozásban a Debreceni Klinikai Központ is részt vett, s igény szerint az ellátás folyamatos.

A kuratóriumi tagok s az orvosok képviselői az adományt személyesen szerették volna átadni, csakhogy az ukrán hatóság nem fogadta el a küldöttek hivatalos okmányait, iratait. Tetézte a kálváriát, hogy ebben az időben Záhonynál, a határ magyar oldalán, bombariadót jelentettek márciusban, ami újabb gátat szabott a nemes cél gördülékeny megvalósításához. A kamiont sem engedték át az ukránok, ami a gondosan összekészített, sebészeti műtétekhez nélkülözhetetlen, egyszerhasználatos orvosi eszközöket is szállította. Végül a hazánk ungvári főkonzulátusának dolgozói beszereztek egy furgont Beregszászról, így a létfontosságú szállítmány a célállomásra ért. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratórium tagja, Szólláth Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: a Debreceni Egyetem szolidáris a háborúban szenvedő ukrán néppel. Ezért döntöttek olyan egészségügyi felajánlás mellett, ami az Ukrajnában maradottakat támogatja, akik végtelenül kiszolgáltatottak és a veszélyeztetett térségben kénytelenek a harcokban részt venni, mások óvóhelyeken tartózkodni.

Balatoni Ildikó a DE KK koordinációs alelnöke elmondta, hogy a szállítmány egyebek mellett tartalmazott: kötszereket, műtősruhákat, steril eszközöket, ruhaneműket, törlőket, kötszereket, sebészeti varróanyagokat, vérzéscsillapítókat, infúziós felszereléseket, a szükséges szerekkel együtt, melyek a sérültek esetlegesen kórházon kívüli ellátása során is életmentő segítség lehetnek.

Tudta? Ön is segíthet az ukrajnai menekülteknek

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.