Hogyan történik az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátása Magyarországon?

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Alig eszméltünk fel a COVID-19-világjárvány tragédiájából, mely sajnos itt maradt velünk, az orosz-ukrán háború újabb sokk mindannyiunk számára.

Legtragikusabban azokat érinti, akiknek a hazájukat, otthonukat azonnal el kellett hagyniuk. A nőknek – fiataloknak, időseknek, betegeknek, terheseknek, gyermekeseknek –, a gyermekeknek pólyástól az iskolásig mindenkinek menekülnie kellett. A hadra fogható férfiak nem tarthattak családjukkal. Mára az életminőségük javítása szervezetten zajlik hazánkban, de várakozási idő is előfordulhat. A háborús menekülteket hazánk számos alapítványa, civil szervezete, magánszemélyek, egészségügyi, szociális intézmények, iskolák, önkormányzatok segítik a Kormány döntése alapján.

Elsődlegesen az egészségügyi állapotuk felmérése történik meg. A járványügyi helyzetre tekintettel a különféle szűrővizsgálatok elvégzése a kijelölt egészségügyi intézményekben történik a határ mentén. A Kormány erre is azonnali programot dolgozott ki az Ukrajnából érkező emberek s az itt élők érdekében.

Az Ukrajnából, a háború elől menekülők közül sokan szorulnak gyermek- és felnőttorvosi ellátásra, segítségre. Az EMMI első intézkedését Kásler Miklós szakminiszter értelmezési és jogi okok miatt változtatni kényszerült március elején. A fő kérdés az volt, hogy milyen feltételek mellett kaphatnak orvosi ellátást a háborúból menekülő ukrajnai emberek Magyarországon. Az új rendelet szerint a határátlépők számára – kivételek létezhetnek – ingyenes az állami szolgáltatóknál az orvosi vizsgálat, a gyógykezelés és a támogatott gyógyszerek kiváltása. Abban az esetben, ha az érkezők nem kérnek hazánkban menedékes státuszt, a felsorolt ellátásokra csak harminc napig jogosultak. Ugyancsak fontos kérdés, hogy Magyarország járványügyi biztonságának védelme, fenntartása érdekében a menekültek fogadásakor a járványügyi eljárást kikerülni nem lehet. Minden határátlépő hely szomszédságában regisztrációs pontokat alakítottak ki. Ezeken a helyeken a koronavírus-tesztelést és az alap egészségügyi ellátást végzik a szakemberek. Ezzel minden menekültnek kellő megnyugtatással szolgálnak a szükséges orvosi ellátásban részesítve őket.

Az egészségügyi vagy más társterületről ide irányított szakemberek korábban már megfelelő képzésben részesültek ahhoz, hogy e nagyfontosságú feladatot elláthassák.

A koronavírus-fertőzés szűrése és a fertőzöttek ellátása

Ha a koronavírus gyorsteszt fertőzés gyanújára utal, azt PCR-teszttel megismétlik, s a COVID-gyanús betegeket a szabályoknak megfelelően a pontos vizsgálati eredmény érkezéséig karanténba helyezik. Ha szükséges, megfelelő gyógykezelést kapnak. Ha a menedékes utolsó oltása régi, ingyenesen felajánlják számára az ismétlő koronavírus elleni vakcina beadását. Ha nem kapott még, de nincs kizáró ok, megkaphatja az első koronavírus elleni oltást a menekült.

Amennyiben a határon már észlelik, hogy a menedékes vagy bármely családtagja hasmenést, hányást, rosszullétet, más fertőző betegségre utaló tüneteket tapasztal, az alap lázmérés mellett labor- s egyéb vizsgálatokat is elvégeznek a szakemberek. A pontos diagnózis ismeretének hiányában elkülönítik a betegeket, s kontaktkutatást hajtanak végre. A betegek megkapják a szükséges gyógykezelést.

A gyógyszerellátással kapcsolatos tudnivalók

A határmenti kórházak felkészültek a járó betegek ellátására s a közeli kórházak a betegek hosszabb gyógyítást igénylő ápolására. Folyamatban lévő terápiás kezelésről sem maradhatnak le a háború elől menekülők, s ennek tényét a legelső orvosi vizsgálat során jelezniük kell. Az alapbetegségtől függően az Országos Kórházi Főigazgatóság határozza meg, hogy melyik beteget hová irányítsák – ha szükséges segítséggel – a háziorvosok vagy a kijelölt egészségügyi intézmények orvosai. A mobil gyógyszertárakból pedig igény szerint lehet juttatni a menekülteknek a rendszeresen szedett gyógyszereikből.

Ha antibiotikumra, láz- vagy fájdalomcsillapítóra van igényük, azt az állami egészségügyi tartalékból bocsájtják a rendelkezésükre, könnyen elérhetően.

Miniszteri utasítás, hogy a magyarul nem beszélő ukrajnai emberek részére az orvosi rendelőkben magyar nyelvű felírási igazolást kell kiadni pecséttel, aláírással ellátva.

A gyógyszereket tehát, ha nem sürgősségi esetben szükséges, és nem az állami egészségügyi tartalék része, a menekült emberek a gyógyszertárakban a fent említett igazolás felmutatása mellett, annyi összegért vehetik meg, mint az itt élő állampolgárok.

Tudnivalók az alap- és szakorvosi ellátással kapcsolatban

Az OIF által kitöltött tartózkodási engedély kíséretében az elismerést kérő személy, a menekült, az oltalmazott és a menedékes betegsége esetén fizetség nélkül jogosult a háziorvosi ellátásra, a szakrendelések igénybevételére, kórházi kezelésekre, sürgősségi, fogászati, fogmegtartó ellátásokra is. Ez érvényes a védőoltásokra, valamint az életmentő készítményekre és a közgyógyellátásban részesülők támogatására.

A határátlépő menekülteknek már a határon nyilatkozniuk kell arról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ott dolgozó munkatársának, hogy tovább utazik-e vagy Magyarországon szeretne maradni. Továbbá hivatalos módon tudatnia kell, kezdeményezi-e a menedékes státuszának elismerését. Ezek rögzítése nélkül az egészségügyi szolgáltatások 30 napig vehetők igénybe.

Alapellátásban, vagyis háziorvosi ellátásban – vizsgálatokban, helyben elvégezhető gyógyításban – is részesülhetnek ingyenesen az ukrajnai menekültek. Ezt a befogadó állomáson vagy a menekültügyi őrizetben lehet igénybe venni elsődlegesen. A magánszállásokon tartózkodó, elismerést kérő személy a szálláshelye szerinti – területi ellátási kötelezettséggel egészségügyi szolgáltatást nyújtó – háziorvosnál jogosult az alapellátásra. A menedékes kérelmére a részére kijelölt szálláshelyről a menekültügyi hatóság speciális bizonyítványt állít ki.

Szakellátást, orvosi segítséget, gyógykezelést a menedékesként elismerésüket kérő és a már azzal a státusszal rendelkező, Ukrajnából érkezők a járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben – ma még SZTK néven ismerjük sürgős vizsgálat esetén kérhetnek. Ebben az esetben minden felhasznált gyógyszer, kötszer ingyenes részükre.

Továbbá a menedékesként elismerést kérő ugyancsak kaphat ingyenes onkológiai kezelést, s krónikus betegség esetében az életét óvó szakorvosi ellátást. Ugyanez vonatkozik a nőgyógyászati beavatkozásokra. Így a kismamagondozásra, a szülészeti ellátásra, illetve indokolt esetben a terhesség megszakítására is. A betegek szállítása sürgősség esetén vagy az egészségi állapot előrehaladott gyengülése esetén nem tehető fizetőssé számukra sem.

Minden esetben, fő szabály szerint, az Ukrajnából hazánkba menekülteknek igazolniuk kell a menedékesként való elismerésüket vagy annak folyamatban létét.

Ha bárki kórházi vagy klinikai szakorvosi beavatkozást, ellátást igényel betegsége okán, szintén ingyenesen kell ellátni. Az nem fordulhat elő, hogy életveszély, szülés s bármely hasonló azonnali beavatkozást igénylő esetben, fentebb megnevezett irat hiányában, ne kapjon segítséget az ukrajnai személy, aki a háborús övezetből menekült Magyarországra.

Ez is érdekelheti Önkéntes pszichológusok segítenek az ukrajnai menekülteknek

A menekültek társállatairól is gondoskodnak

Sok, hazáját elhagyni kényszerülő ember nem hagyja magára házikedvencét, így vannak, akik társállataikkal együtt érkeznek. A Nébih közlése szerint a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére is. A gördülékeny beléptetés érdekében az országos főállatorvos egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el, mely biztosítja az állatok nyomonkövethetőségét és a későbbi intézkedések lehetőségét.

Magyarország veszettségmentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd.

Bővebben Bővebb információt az ukrajnai menekültekkel érkező társállatok behozatalával kapcsolatban a Nébih portálján, ide kattintva talál

Aki önkéntesként szeretne segíteni vagy adományával támogatná a menekültek társállatait, a Magyar Ebtartók Segítő Egyesületének facebook-oldalán tájékozódhat.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány is részt vesz a segítségnyújtásban

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány is részt vesz a háború elől menekülő ukrajnai emberek megsegítésében. Így nagy mennyiségű egészségügyi adományt, – főként műtétekhez szükséges, sebészeti, az egészségügyben nélkülözhetetlen – egyszer használatos eszközöket juttattak el a Ternopoli Városi Egyetem és a 2. számú Ternopoli Városi Önkormányzati Kórház vezetőihez. Az adományozásban a Debreceni Klinikai Központ is részt vett, s igény szerint az ellátás folyamatos.

A kuratóriumi tagok s az orvosok képviselői az adományt személyesen szerették volna átadni, csakhogy az ukrán hatóság nem fogadta el a küldöttek hivatalos okmányait, iratait. Tetézte a kálváriát, hogy ebben az időben Záhonynál, a határ magyar oldalán, bombariadót jelentettek márciusban, ami újabb gátat szabott a nemes cél gördülékeny megvalósításához. A kamiont sem engedték át az ukránok, ami a gondosan összekészített, sebészeti műtétekhez nélkülözhetetlen, egyszerhasználatos orvosi eszközöket is szállította. Végül a hazánk ungvári főkonzulátusának dolgozói beszereztek egy furgont Beregszászról, így a létfontosságú szállítmány a célállomásra ért. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratórium tagja, Szólláth Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: a Debreceni Egyetem szolidáris a háborúban szenvedő ukrán néppel. Ezért döntöttek olyan egészségügyi felajánlás mellett, ami az Ukrajnában maradottakat támogatja, akik végtelenül kiszolgáltatottak és a veszélyeztetett térségben kénytelenek a harcokban részt venni, mások óvóhelyeken tartózkodni.

Balatoni Ildikó a DE KK koordinációs alelnöke elmondta, hogy a szállítmány egyebek mellett tartalmazott: kötszereket, műtősruhákat, steril eszközöket, ruhaneműket, törlőket, kötszereket, sebészeti varróanyagokat, vérzéscsillapítókat, infúziós felszereléseket, a szükséges szerekkel együtt, melyek a sérültek esetlegesen kórházon kívüli ellátása során is életmentő segítség lehetnek.

Tudta? Ön is segíthet az ukrajnai menekülteknek!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nemszteroid gyulladáscsökkentők Nemszteroid gyulladáscsökkentők

Mikor alkalmazhatóak és mikor nem? Mire kell figyelni használatukkal kapcsolatban?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Mivel kínáld a menekülteket?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.