Menekültek téma

Hogyan történik az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátása Magyarországon?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Alig eszméltünk fel a COVID-19-világjárvány tragédiájából, mely sajnos itt maradt velünk, az orosz-ukrán háború újabb sokk mindannyiunk számára.

Mivel kínáld a menekülteket?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. A rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor traumatizált emberek, köztük gyermekek esetében a következőket tartsuk szem előtt vendéglátóként vagy adományozóként.

Önkéntes pszichológusok segítenek az ukrajnai menekülteknek

PSZI Pont

200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek száma folyamatosan nő. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el.

Hogyan kommunikáljunk katasztrófatúlélőkkel, menekültekkel

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A rendkívüli eseményeknek, humanitárius katasztrófáknak a hosszú távú környezeti, fizikai és mentális egészségügyi következményeken kívül van egy közös társadalmi, gazdasági és politikai dimenziója is, hiszen egyszerre sok ember szenved el tartós következményeket a katasztrófák vagy a fegyveres konfliktusok folyamán.

Híd Kárpátaljáért - Ön is segíthet!

MTVA

A 1357-es telefonszámon hívásonként, illetve SMS-enként 500 forintot lehet felajánlani az MTVA adományvonalán, emellett a karitatív szervezetek saját adományvonalain is várják a felajánlásokat az ukrajnai menekültek számára.

A háború életet, egészséget, környezetet is fenyeget

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A háborúk, a fegyveres konfliktusok mindig hatalmas pusztítást okoznak, a közvetlen áldozatokon túl népegészségügyi válságot és tartós pszichés ártalmakat is előidézve. Halálos áldozatokat követelnek, rokkantságot, maradandó egészségkárosodást okoznak a harcokban érintetteknél, emellett azonban negatív következményekkel járnak széles tömegek egészségére nézve is.

Az ukrán háború menekültjeinek segít a Mátrix Közhasznú Alapítvány

MÁTRIX Közhasznú Alapítvány

Közösségi tereit ideiglenes szálláshelyként ajánlja fel a Mátrix Közhasznú Alapítvány az ukrán-orosz háború menekültjeinek. Csatlakozásra szólít a szervezet minden jószándékú közösséget, céget, magánembert.

A népességmozgás egyaránt kihívást jelent a menekültek, valamint a befogadók számára

WHO Magyarországi Iroda

Dr. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatójának közleménye.