Önkéntes pszichológusok segítenek az ukrajnai menekülteknek

PSZI Pont
megjelent:

200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek száma folyamatosan nő. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el.

Az általunk látott menekültek néhány napja még teljesen normális, hétköznapi életet éltek, mint bármelyikünk, majd hirtelen egy háború közepén találták magukat, és menekülniük kellett, hátrahagyva az otthonukat, az eddig életüket, a biztonságukat, az emberi méltóságukat és nem ritkán szeretteiket.

Ez gyakran súlyos trauma, sokszor komoly sokkos állapotot okoz. Éppen akkor kellene nagyon tudatosan és megfontoltan cselekedniük, amikor a krízis miatt érzelmileg zaklatott állapotban vannak, így érthető, ha a viselkedésük zavart.

Pszichológusok segítenek

A hirtelen létrejött új helyzetben az eddigi jövőképük pillanatok alatt hullhatott semmivé, így a hosszú távú céljaik hirtelen elvesztek, a pillanatnyi alapvető emberi, testi, érzelmi igényeik is elérhetetlenné váltak. Mindez egy olyan helyzetben, ahol éppen egy idegen országba érkeznek és nem csak azt nem tudják, hogy hogyan fog folytatódni az életük, hanem azt sem, hogy hol fognak aludni, mit fognak enni, hogy a hátrahagyott közeli hozzátartozóik élnek-e vagy meghaltak, hogy viszont látják-e még a gyerekeiket, szüleiket, testvéreiket, barátaikat.Önkéntes pszichológusok

Számos ilyen és ehhez hasonló kínzó kérdés és fájdalmas érzés között kell hirtelen megoldásokat keresniük egy teljesen új helyzetben. Ez egy nagyon beszűkült mentális állapot mind az érzelmek, mind a gondolatok szempontjából, amely ráadásul sok szorongással, félelemmel jár, és gyakran semmilyen pozitív jövőkép nem látszik.

Ilyenkor minden emberi és pszichológiai segítség nagyon fontos, nagyon sokat adhat. Ezek az emberek azt tapasztalták, hogy pillanatokkal ezelőtt módszeresen az életükre törtek, ahonnan jönnek, ott sokan meghaltak, akár személyes ismerőseik is.

Az ilyen helyzetekben életmentő minden pszichológiai támogatás, az empátia, a meghallgatás, és a pszichológiai krízisintervenciós segítségnyújtás. Ezt képzett szakemberek végzik szervezett keretek között. Ennek segítségével idővel kepéssé válhatnak új problémamegoldó eszközöket találni és egy új szinten továbblépni. A jelen háborús helyzetből menekülőknél ez nyilván nagyon nehéz és hosszú folyamat, ezért fel kell készülni a hosszabb távú pszichológiai ellátásukra is.

A pszi.hu szakemberei az akut krízisre kínálnak segítséget legjobb szándékaik és tudásuk önkéntes és ingyenes felajánlásával. 200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek száma folyamatosan nő. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el.

A szolgáltatás itt érhető el: Pszi Pont

Tovább Ön is segíthet az ukrajnai menekülteknek!

Ez is érdekelheti Hogyan történik az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátása Magyarországon?

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.