Az orvosi kommunikáció jelentősége a kezelésekkel kapcsolatos döntésekben

szerző: Téglás Vivien, orvostanhallgató - Semmelweis Egyetem
lektorálta: Dr. Tóth Mónika Ditta, PhD, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet megjelent:

A beteg kezelése, gyógyulása sokrétű dolog, amelynek egyik fontos eleme az orvosi kommunikáció. A hatékony orvos-beteg együttműködés mindkét fél részéről megfelelő tájékozottságot és nyitottságot igényel.

A legtöbb gondot a mindennapi rutinban az időkorlátok miatti félreértések, meg nem válaszolt kérdések okozzák. Ezért a terápia sikerességében komoly szerepet játszhat a betegnek és orvosának informáltsága, és nem utolsó sorban az orvos kommunikációs készségei.Orvosként a naprakész tudásanyag által felállított szakmai irányelvek ismerete és követése a hatékony gyógyító tevékenység szerves része.

A szakértelem és kellő rálátás mellett hasonlóan hangsúlyos a páciens teljeskörű tájékoztatása a betegségével és a terápiás lehetőségekkel kapcsolatban.

A hatékonyabb tájékoztatás érdekében a betegtájékoztató prospektusok használata mellett az orvos további segédeszközöket is igénybe vehet. Például tableten vagy okostelefonon megjeleníthető tájékoztató anyagok segítségével szemléltetheti az egyes betegségekkel kapcsolatos tudnivalókat, a lehetséges kezelésekre vonatkozó információkat, várható eredményeket, illetve azok lehetséges szövődményeit.

Sokszor az egyes betegségek kezelésére több terápiás alternatívát kínálhat fel az orvos, akinek hasonlóan kiemelt szerepe van abban, hogy felvázolja az egyes kezelési lehetőségek előnyeit és hátrányait, illetve azt, hogy ezek milyen módon befolyásolhatják a beteg életminőségét.

Míg a választott kezelés végrehajtása az orvos szerepe, a döntést a beteg hozza meg, amit a szükséges információk birtokában tehet meg körültekintően.

Egyre több beteg érzi úgy, hogy részt kíván venni a kezelésével kapcsolatos döntéshozatalban

Amikor több, eltérő előnyökkel és kockázatokkal járó terápiás lehetőség is rendelkezésre áll, a páciens számára legoptimálisabb kezelés megválasztásában fontos, hogy az orvos hogyan tudja betegével együtt mérlegelni, hogy melyik lenne a legideálisabb választás.

A közös döntéshozatal egy olyan két irányú kommunikáció, amelyben az orvos a szaktudása alapján felvázolt javaslatait, a páciens pedig saját szükségleteit, értékrendjét, elvárásait osztja meg és ezek mindegyikének szem előtt tartásával születik meg a közös döntés a kezelésről.

A közös döntéshozatal kezdő lépése egy, a beteget aktivizáló légkör kialakítása, melyet a döntési alternatívák felvázolása és a páciens preferenciáinak feltérképezése követ.

A megértés ellenőrzése szerves része a sikeres együttműködés gyakorlatban történő megvalósulásának, melyet a kezelőorvos folyamatos visszakérdezéssel biztosíthat.

Döntéstámogató eszközök

Az adott betegségre, kezelési alternatívákra vonatkozó szükséges információk átadását és a hatékonyabb időgazdálkodást ugyancsak segítik a döntéstámogató eszközök. Ezek a tájékoztató anyagok a terápiák várható eredményeit és lehetséges kockázatait közérthető formában ismertetik.

A beteg döntésének meghozatalában segítségül szolgálhat az egyes kezelési lehetőségeket összehasonlító táblázat is, ami a beteg kérdései alapján hasonlítja össze az egyes alternatívákat. Döntéstámogató eszközök továbbá a különböző multimédiás, interneten vagy mobiltelefonon keresztül elérhető tájékoztató anyagok is. Az orvos vagy egészségügyi szakdolgozó adhat és egyaránt ajánlhat ilyen célt szolgáló betegtájékoztató prospektusokat vagy honlapokat.

Egy adott terápia várható eredményeit, továbbá azt, hogy milyen mellékhatásokkal kell számolni a kezelés során egyrészt az iránymutatásokban közzétett adatok alapján vázolja fel a kezelőorvos, másrészt szakmai tapasztalatainak az ismertetésével segíti páciense számára a választást.

Az internet világában a betegek többsége hiteles vagy hitelesnek vélt információkkal fordul kezelőorvosához a betegségét illetően. A jól informált orvos az érvényben lévő szakmai irányelvek alapján a beteg kérdéseire megfelelő tájékoztatást és útmutatást nyújt.

Az egyes betegségek és a javasolt terápiás lehetőségek részletes, közérthető elmagyarázása kiemelten fontos. Ezáltal a beteg saját kezelésének aktív résztvevőjévé válhat. A páciens aktív részvétele kezelésében és a betegségével kapcsolatos megfelelő informáltsága számottevően segíti az egészségügyi dolgozók munkáját, amit a beteg gyógyulása érdekében végeznek.

Ha bizonyos esetekben a megfelelő tájékozatás és empatikus hozzáálás ellenére a beteg nem fogadja el az orvos által javasolt terápiás lehetőségeket, tiszeteletben kell tartani.

Források

(Téglás Vivien, orvostanhallgató, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Tóth Mónika Ditta, PhD, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.