• Hogyan kommunikáljunk orvosunkkal?

    Szerző: Kokas Eszter, orvostanhallgató - SE ÁOK, Lektorálta: Dr. Pilling János, pszichiáter

    A kommunikáció életünk szerves részét képezi, és a 21. században szinte lehetetlenség az ébren töltött időnkben nem kommunikálni másokkal. Mégis, ha van egy félreértés, ezeket a hétköznapok során legtöbbször könnyedén kezeljük, azonban az orvos-beteg kapcsolatban egy félreértés akár emberéleteket is követelhet. Hogyan kommunikáljunk jól az orvosainkkal?

    Ezt nem tanítják az iskolákban és gyakran nem is olyan egyszerű összerendezni gondolatainkat, amiket egy-egy orvos látogatás alkalmával megosztunk. Ehhez szeretnék néhány irányelvet adni a National Institute of Health,  National Institute of Aging és a familydoctor.org javaslatai alapján.

    Készüljön fel a találkozás előtt!

    Ajánlatos leírni azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartunk, így nem kell félnünk attól, hogy bármit is elfelejtünk megemlíteni. Ezt megtehetjük egy kis papírra jegyzetelve, vezethetünk naplót az egészségügyi történetünkről, de megírhatjuk számítógépen is, hogy azután kinyomtassuk. Ezt a papírt mindenképpen vigyük magunkkal a rendelésre!

    Hirdetés

    Tartalma pedig a következő legyen:

    • kórtörténet (milyen betegségei vannak, ezek melyik évben jelentek meg, mikor műtötték és miért stb.),
    • a szedett gyógyszerek listája (mit szed, milyen dózisban (mg-ban), milyen vitaminokat, gyógyhatású készítményeket alkalmaz - ezek szintén többlet információt tartalmazhatnak)
     Hasznos Töltse le ingyen, és vigye magával a rendelésre a személyes gyógyszerlistáját!
    • a felmerülő kérdések (ha a találkozás előtt már van kérdése a betegsége, a terápia vagy bármi más kapcsán, amit feltétlen fel akar tenni, érdemes ezeket is felírni).

    Fontos, hogy vigye magával korábbi leleteit (pl. röntgenfelvétel, vérvételi eredmény stb.), amelyek szerepet játszhatnak a jelenlegi orvos látogatásnál. A tüneteit igyekezzen minél pontosabban leírni az orvosnak. Számos tünet létezik, amikről könnyebben vagy nehezebben beszélünk. Ne felejtse el: az orvostudományban nem léteznek tabuk, azonban ha egy panasz nem kerül felszínre, azon nem lehet javítani. Amikor tüneteiről beszél, fogalmazza meg érthetően és megfontoltan, mit tapasztal. Ez nagyban megkönnyíti a probléma feltárását, és irányt ad a további teendőkhöz. Pár kérdést érdemes feltennie magának, mielőtt tüneteiről kezd beszélni:

    • Pontosan mik a tüneteim?
    • Folyamatosan fennállnak, vagy csak bizonyos időközönként? Ha csak néha, mikor?
    • Van bármi, ami javít vagy ront a tüneteimen?
    • Befolyásolja a napi tevékenységeimet? Ha igen, akkor melyiket és hogyan?

    A találkozáskor érdemes a következő dolgokat elmondani:

    • Tünetei, amiket előzőleg átgondolt, összegzett, leírt
    • Az összes gyógyszer, amit szed, beleértve az étrend-kiegészítőket (milyen adagban?  naponta hányszor?  melyik napszakban?)
    • Ha észlelt mellékhatásokat magán, illetve allergiás tüneteket a gyógyszerszedés alatt
    • Érdemes megjegyezni néhány személyes információt különösen, ha sok stressz hatás érte az elmúlt időben, vagy az élete megváltozott. Ezek ugyanis gyakran produkálhatnak testi tüneteket anélkül, hogy valamilyen komolyabb betegség állna a háttérben.

    Bővebben Betegségek, amelyek kialakulásában a stressznek is szerepe van

    Vigyen kísérőt, ha szükséges

    Ha úgy érzi támogatásra van szüksége, elmehet egy családtagjával vagy barátjával is orvosához. Megkérheti akár arra is, hogy jegyzeteljen, így Ön teljes mértékben orvosára tud figyelni, mégis lesz a találkozás után némi támpontja, ha nem jegyez meg mindent, amit hall.

    Kérdezzen minden alkalommal, ha nem ért valamit!

    Az orvosok gyakran használnak olyan szakszavakat, kifejezéseket, amelyek nem feltétlenül ismertek a beteg számára is. Ha valamire több idő kell, hogy tökéletesen megbeszéljék, akkor nyugodtan kérje meg orvosát, hogy térjenek rá vissza, ismételje el, de kérhet segítséget egy asszisztenstől, esetleg nővértől is. Ha nincs is rögtön idő rá, akkor kérjen új időpontot, amikor alkalmas lesz.

    Hogyan kérdezzen?

    Könnyű azt tanácsolni, hogy kérdezzen nyugodtan orvosától, ha nem tudja, pontosan hogyan fogalmazzon. Ez időnként nagyon nehéz. Íme, néhány gyakori gondolat, ami valószínűleg Önben is felmerült, de nem tudta kifejezni:

    • Mit jelentenek a tüneteim?
    • Szükségesek további vizsgálatok is?
    • Mi okozza ezt az állapotot, és mennyire komoly?
    • Hogyan kell kezelnem állapotomat? Milyen hosszan fog ez tartani?
    • Van bármilyen mellékhatása a kezelésnek?
    • Milyen következményekkel kell most vagy később számolnom?

    Vigyen haza információkat magával!

    A legtöbb orvos a fontosabb instrukciókat leírja a betegének, amit távozáskor átnyújt. Ha mégsem kap kézhez betegtájékoztatót vagy segédletet, kérdezzen rá orvosánál, hogy hol találhat hiteles forrásokat - pl. tud-e könyveket, honlapokat ajánlani, amelyek megbízhatóak, és ahol utánanézhet a további kérdéseinek. A találkozás alkalmával egyesek szeretnek jegyzetelni, másoknak ez inkább hátráltat, de ha orvosa beleegyezik, készíthet hangfelvételt is, így biztosan nem marad el egy fontos információ sem.

    Maradjon kapcsolatban kezelőorvosával

    Tudakolja meg orvosa elérhetőségeit, így könnyebbé teheti a kapcsolattartást. Keresse meg orvosát, amennyiben maradt még bármilyen kérdése, vagy ha rosszul érzi magát, esetleg zavaró mellékhatásai vannak a gyógyszer(ei)nek.

    Tájékozódjon!

    Olvasson betegtájékoztatókat, nézzen utána az interneten, esetleg keressen oktatóvideókat. Itt viszont fontos megjegyezni, hogy az egészségügyi információkat kizárólag hiteles forrásból szerezze! Óvakodjon a kuruzsló, áltudományos oldalaktól! Legyen kritikus, és kérdezzen, ha nem biztos egy-egy hír hitelességében.

    Önnek ajánljuk Ezért fontos az egészségértés

    (WEBBeteg - Kokas Eszter, orvostanhallgató - SE ÁOK, Lektorálta: Dr. Pilling János, pszichiáter, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet)

    Felhasznált források:
    www.nih.gov
    www.nia.nih.gov
    familydoctor.org
    Tiringer István, Varga József A betegtájékoztatás kommunikációs kérdései [In: Pilling János (szerk.) Orvosi kommunikáció.] Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008; pp. 70-84.

    Módosítva: 2018.04.19 14:55, Megjelenés: 2018.04.19 14:55
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Megkezdte működését a V4-ek járványügyi koordinációs központja

    Megkezdte működését a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) járványügyi koordinációs központja, amiről a V4-es miniszterelnökök a szeptember 11-i lublini csúcstalálkozójukon állapodtak meg - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel.

    Szlávik: mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás

    A koronavírus-járványra tekintettel mindenkinek javasolja a jövő héttől elérhető infuenza elleni oltások beadását az Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

    Az orvosi kommunikáció jelentősége a kezelésekkel kapcsolatos döntésekben

    A beteg kezelése, gyógyulása sokrétű dolog, amelynek egyik fontos eleme az orvosi kommunikáció. A hatékony orvos-beteg együttműködés mindkét fél részéről megfelelő tájékozottságot és nyitottságot igényel.

    A hozzátartozó szerepe az idős beteg-orvos kommunikációban

    Bizonyára az Ön családjában is vannak idősödő hozzátartozók, akik egészségügyi állapota, illetve ellátása mindannyiunkat érintő kérdés. Az időskor valójában nehezen meghatározható komplex fogalom, melyben az életkoron kívül a fizikai állapot és a társadalomban betöltött szerep sem elhanyagolható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.