• A hozzátartozó szerepe az idős beteg-orvos kommunikációban

    Szerző: Töreki Evelin, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Babusa Bernadett

    Bizonyára az Ön családjában is vannak idősödő hozzátartozók, akik egészségügyi állapota, illetve ellátása mindannyiunkat érintő kérdés. Az időskor valójában nehezen meghatározható komplex fogalom, melyben az életkoron kívül a fizikai állapot és a társadalomban betöltött szerep sem elhanyagolható.

    A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak az egészségügyi panaszok, az orovosi látogatások számai növekednek, melyben hozzátatartozóként fontos szerepet kapunk. Feladatunk a megfelelő „segítő harmadikként ” támogatni az időseket. Felmerül a kérdés, hogyan tehetünk a legtöbbet, amellyel az orvosok munkáját is segítjük?

    Hirdetés

    Részt vegyünk-e az orovosi konzultáción?

    Kézenfekvő lehet, hogy az aggódás, segítői szándék miatt az idős beteget a rendelőbe kísérjük, ám sok esetben ez az orvos, illetve  a beteg számára is egy új, sajátos helyzetet teremt.

    • Gyakori, hogy az időseket, azaz felnőtt embereket mintegy gyermekként kezelik azáltal, hogy a hozzátartozó mintegy szülő szerepet tölt be mellettük a vizsgálat során. Az orvosnak egyaránt feladata, hogy a tájékoztatást az érintett beteg, ne pedig az őt kísérő személy felé irányítsa, azonban ehhez a mi közreműködésünkre is szükség van. A panaszok elmondása, a kezelések során tapasztalt változások, a felmerülő aggodalmak és kérdések tolmácsolása a beteg feladata az orvos felé. Probáljuk a beszélgetést első sorban hallgatni, ne vegyük a kezünkbe az irányítást.
    • A megfelelő együttműködés azonban kulcsszerepet tölt be, hisz az orvostól való távozás után főként a mi feladatunk a hétköznapokban a segítségnyújtás, gyógyszerelés segítése, így alapvetően fontos, hogy mi is tájékozottak legyünk ezen témákban. A beteget támogató környezet egyensúlya egyaránt fontos az orvosnak és a családnak is, tehát a páciens hosszútávú egészségét is szolgája, mindemelett számunkra is, hisz ezáltal tudjuk a legjobbat biztosítani szeretteinknek.

    Segítségnyújtás, tanácsok

    Sok idős számára fontos, hogy önálló lehessen, kézben tarthassa a saját egészségügyi ellátásával való teendőket annak ellenére, hogy az orvoshoz járás még a fiataloknak is sokszor okoz problémát, a stressz okozta szorongás miatt, például a panszok megfelelő elmondásában, a betegtájékozatás során az információk megjegyzésében. Ez a probléma az idősebbeknél különösen jellemző, hisz korukból adódóan sok egyéb kihívással kell szembenézniük. Mik ezek, a problémák, és hogyan adhatunk tanácsot ezek megoldására?

    • Időséknél gyakori jelenség, hogy a betegség kapcsán sokszor szégyenlik még a család körében is bevallani a panaszaikat, félve a társadalmi megítéléstől, azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a valódi okokat tárja fel az orvosnak. Célszerű tehát a jó anamnézis érdekében korábbi zárójelentéseket, laboratóriumi leleteket összekészítenünk, esetlegesen a hozzátartozóval átbeszélnünk a vizsgálat előtt, mintegy felkészülve arra.
    • Akkor is létfontosságú a mi szerepünk, ha az orvos életvezetési tanácsokkal látja el az idős beteget, mint például a testmozgás vagy az egészséges és rendszeres táplálkozás. Idősebb korban könnyen válnak az emberek a szokások rabjává, még akkor is, ha ezek nem szolgálják az egészséget, így még nehezebb az életmódra vonatkozó változás. Akár segítséggel a vásárlások során, akár egy sétával a hozzátartozóval jelentős lépést tehetünk. Mindamellett, hogy az aktív részvételünkkel a rokont is támogatjuk, saját életünkben is hasznos lehet.

    Az egészségügyi információk megértése és alkalmazása álalában alacsonyabb az idősek körében, ezért íme, néhány hasznos praktika

    • A beteg merjen kérdezni! Amennyiben nehézkes az öszetett orvosi nyelvezet által sokszor használt kifejezések pontos megértése, kérdések merülnek fel a gyógyszerek adagolásával, mellékhetásaival kapcsolatban, merjük azokat akár mi is feltenni, illetve bíztassuk erre a hozzátartozót is! Ezek pontos ismertetése nélkülözhetetlen a megfelő kezeléshez, gyógyuláshoz, tehát ne féljünk, hogy ezzel az orvost hátráltatjuk.
    • Az információk könnyebb megjegyzése, illetve orvos felé törénő tolmácsolására ajánlott lehet a jegyzetelés, akár a páciens által, azonban amennyiben mi is jelen vagyunk, akár általunk is. Ez segít abban, hogy a jövőben pontosan tudjuk követni a gyógyszerelést, illetve visszanézve a beteg számára is megnyugvást jelent, hogy tud például saját betegségének okairól, kezeléséről.
    • Megfelelő források használata. Mindannyian szeretünk alaposan utánajárni a minket érintő betegségről, sőt, sok esetben a családtagok egészségügyi problémáit érintő kérdésekről is. Nagyon fontos azonban, hogy amennyiben akár mi, akár közvetlenül az érintett hozzátartozó tájékozódik a betegségről, azt az orvosunk által is hitelesnek ítélt forrásból tegye. Kérjünk orvosok által kezelt hiteles weboldalakat, brossúrákat.

    Belátható tehát, hogy mi. hozzátartozók aktív szereplőként a fenti néhány egyszerű megfontolást követve segíthetjük az idősödő beteg rokonokat, mely legalább olyan szerves szerepet tölt be a folyamatban, mint az orvos megfelelő kommunikációs hozzáállása.

    Olvasson tovább! Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Források
    • Pilling János: Orvosi kommunikáció a gyakorlatban, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2018
    • https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0011_1A_Gerontologia_hu_pdf/19-Kommunikacio_az_idos_beteggel.pptx
    • https://orvosi-kommunikacio.prleder.hu/szakmai-anyagok/kommunikacio-idos-betegekkel

    (Töreki Evelin, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Babusa Bernadett)

    Módosítva: 2019.04.08 13:03, Megjelenés: 2019.04.08 13:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az arc zsibbadása

    Az arc zsibbadása

    Dr. Kerekes Éva

    Érdemes neurológushoz fordulni, aki kideríti a zsibbadás okát.

    Helyes lázmérés

    Helyes lázmérés

    Cs. K., fordító

    Cikkünkből többet megtudhat a modern lázmérési módszerekről.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    Az orvosi kommunikáció jelentősége a kezelésekkel kapcsolatos döntésekben

    A beteg kezelése, gyógyulása sokrétű dolog, amelynek egyik fontos eleme az orvosi kommunikáció. A hatékony orvos-beteg együttműködés mindkét fél részéről megfelelő tájékozottságot és nyitottságot igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.