• A hozzátartozó szerepe az idős beteg-orvos kommunikációban

    Szerző: Töreki Evelin, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Babusa Bernadett

    Bizonyára az Ön családjában is vannak idősödő hozzátartozók, akik egészségügyi állapota, illetve ellátása mindannyiunkat érintő kérdés. Az időskor valójában nehezen meghatározható komplex fogalom, melyben az életkoron kívül a fizikai állapot és a társadalomban betöltött szerep sem elhanyagolható.

    A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak az egészségügyi panaszok, az orovosi látogatások számai növekednek, melyben hozzátatartozóként fontos szerepet kapunk. Feladatunk a megfelelő „segítő harmadikként ” támogatni az időseket. Felmerül a kérdés, hogyan tehetünk a legtöbbet, amellyel az orvosok munkáját is segítjük?

    Hirdetés

    Részt vegyünk-e az orovosi konzultáción?

    Kézenfekvő lehet, hogy az aggódás, segítői szándék miatt az idős beteget a rendelőbe kísérjük, ám sok esetben ez az orvos, illetve  a beteg számára is egy új, sajátos helyzetet teremt.

    • Gyakori, hogy az időseket, azaz felnőtt embereket mintegy gyermekként kezelik azáltal, hogy a hozzátartozó mintegy szülő szerepet tölt be mellettük a vizsgálat során. Az orvosnak egyaránt feladata, hogy a tájékoztatást az érintett beteg, ne pedig az őt kísérő személy felé irányítsa, azonban ehhez a mi közreműködésünkre is szükség van. A panaszok elmondása, a kezelések során tapasztalt változások, a felmerülő aggodalmak és kérdések tolmácsolása a beteg feladata az orvos felé. Probáljuk a beszélgetést első sorban hallgatni, ne vegyük a kezünkbe az irányítást.
    • A megfelelő együttműködés azonban kulcsszerepet tölt be, hisz az orvostól való távozás után főként a mi feladatunk a hétköznapokban a segítségnyújtás, gyógyszerelés segítése, így alapvetően fontos, hogy mi is tájékozottak legyünk ezen témákban. A beteget támogató környezet egyensúlya egyaránt fontos az orvosnak és a családnak is, tehát a páciens hosszútávú egészségét is szolgája, mindemelett számunkra is, hisz ezáltal tudjuk a legjobbat biztosítani szeretteinknek.

    Segítségnyújtás, tanácsok

    Sok idős számára fontos, hogy önálló lehessen, kézben tarthassa a saját egészségügyi ellátásával való teendőket annak ellenére, hogy az orvoshoz járás még a fiataloknak is sokszor okoz problémát, a stressz okozta szorongás miatt, például a panszok megfelelő elmondásában, a betegtájékozatás során az információk megjegyzésében. Ez a probléma az idősebbeknél különösen jellemző, hisz korukból adódóan sok egyéb kihívással kell szembenézniük. Mik ezek, a problémák, és hogyan adhatunk tanácsot ezek megoldására?

    • Időséknél gyakori jelenség, hogy a betegség kapcsán sokszor szégyenlik még a család körében is bevallani a panaszaikat, félve a társadalmi megítéléstől, azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a valódi okokat tárja fel az orvosnak. Célszerű tehát a jó anamnézis érdekében korábbi zárójelentéseket, laboratóriumi leleteket összekészítenünk, esetlegesen a hozzátartozóval átbeszélnünk a vizsgálat előtt, mintegy felkészülve arra.
    • Akkor is létfontosságú a mi szerepünk, ha az orvos életvezetési tanácsokkal látja el az idős beteget, mint például a testmozgás vagy az egészséges és rendszeres táplálkozás. Idősebb korban könnyen válnak az emberek a szokások rabjává, még akkor is, ha ezek nem szolgálják az egészséget, így még nehezebb az életmódra vonatkozó változás. Akár segítséggel a vásárlások során, akár egy sétával a hozzátartozóval jelentős lépést tehetünk. Mindamellett, hogy az aktív részvételünkkel a rokont is támogatjuk, saját életünkben is hasznos lehet.

    Az egészségügyi információk megértése és alkalmazása álalában alacsonyabb az idősek körében, ezért íme, néhány hasznos praktika

    • A beteg merjen kérdezni! Amennyiben nehézkes az öszetett orvosi nyelvezet által sokszor használt kifejezések pontos megértése, kérdések merülnek fel a gyógyszerek adagolásával, mellékhetásaival kapcsolatban, merjük azokat akár mi is feltenni, illetve bíztassuk erre a hozzátartozót is! Ezek pontos ismertetése nélkülözhetetlen a megfelő kezeléshez, gyógyuláshoz, tehát ne féljünk, hogy ezzel az orvost hátráltatjuk.
    • Az információk könnyebb megjegyzése, illetve orvos felé törénő tolmácsolására ajánlott lehet a jegyzetelés, akár a páciens által, azonban amennyiben mi is jelen vagyunk, akár általunk is. Ez segít abban, hogy a jövőben pontosan tudjuk követni a gyógyszerelést, illetve visszanézve a beteg számára is megnyugvást jelent, hogy tud például saját betegségének okairól, kezeléséről.
    • Megfelelő források használata. Mindannyian szeretünk alaposan utánajárni a minket érintő betegségről, sőt, sok esetben a családtagok egészségügyi problémáit érintő kérdésekről is. Nagyon fontos azonban, hogy amennyiben akár mi, akár közvetlenül az érintett hozzátartozó tájékozódik a betegségről, azt az orvosunk által is hitelesnek ítélt forrásból tegye. Kérjünk orvosok által kezelt hiteles weboldalakat, brossúrákat.

    Belátható tehát, hogy mi. hozzátartozók aktív szereplőként a fenti néhány egyszerű megfontolást követve segíthetjük az idősödő beteg rokonokat, mely legalább olyan szerves szerepet tölt be a folyamatban, mint az orvos megfelelő kommunikációs hozzáállása.

    Olvasson tovább! Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Források
    • Pilling János: Orvosi kommunikáció a gyakorlatban, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2018
    • https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0011_1A_Gerontologia_hu_pdf/19-Kommunikacio_az_idos_beteggel.pptx
    • https://orvosi-kommunikacio.prleder.hu/szakmai-anyagok/kommunikacio-idos-betegekkel

    (Töreki Evelin, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Babusa Bernadett)

    Módosítva: 2019.04.08 13:03, Megjelenés: 2019.04.08 13:03
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    Az orvosi kommunikáció jelentősége a kezelésekkel kapcsolatos döntésekben

    A beteg kezelése, gyógyulása sokrétű dolog, amelynek egyik fontos eleme az orvosi kommunikáció. A hatékony orvos-beteg együttműködés mindkét fél részéről megfelelő tájékozottságot és nyitottságot igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA