Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

WEBBeteg
megjelent:

Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

Gondolt már arra, hogy mennyi időt lehetne megspórolni, ha a beteg nem csak az aktuálisan észlelt panaszaival érkezne a rendelőbe, hanem felkészülve az orvos várható kérdéseire, lejegyzetelné a legfontosabb tudnivalókat? Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: már a szedett gyógyszerek és étrend-kiegészítők listázása is sokat gyorsíthatna a folyamaton!

Ön fel tudná pontosan sorolni, hogy mit és milyen rendszerességgel kell szednie?

Kíváncsiak voltunk, hogy mit tapasztalnak a szakemberek. Nyolc, különböző szakterületen dolgozó orvos véleményét fésültük össze:

A betegek hány százaléka tud arra a kérdésre 100 százalékos biztonsággal választ adni, hogy mely gyógyszereket és milyen dózisban szedi?

A megkérdezett orvosok 5-30 százalék közé tették azoknak a pácienseknek a számát, akik pontosan be tudnak számolni az alkalmazott készítményekről. Volt, aki kiemelte, hogy a „tapasztalt betegek listával érkeznek, vagy a dobozokról letépik a készítmény nevét hordozó véget. Sokan fel tudják sorolnia a legfőbb gyógyszereiket – 1-3 félét –, de általában kiderül, hogy ezek mellett még szednek 2-3-at. A legtöbb páciens mindössze egy-egy gyógyszert, vagy épp csak a táplálék-kiegészítők nevét tudja elmondani.”

Egy átlagos orvosi vizsgálat alkalmával körülbelül mennyi időt vesz igénybe, hogy az orvos kiderítse a már szedett készítmények nevét, hatóanyagát, valamint a beteg által szedett dózist?

A megkérdezett orvosoknak minden vizsgálat alkalmával átlagosan 5-10 percet kell azzal eltölteniük, hogy feltérképezzék a kezelendő beteg gyógyszerszedési szokásait, és megismerjék az alkalmazott készítmények elnevezéseit – ennek ellenére sem garantált, hogy a szükséges információkhoz hozzájut a szakember. Az egyik háziorvos a következőt javasolta: „A saját betegeim általam felírt gyógyszereit látom a számítógépemben. A betegeimtől azt kérem, hogy egy cetlin hozzák el a gyógyszerek nevét, valamint az adagolását, így csak egyeztetni kell a pácienssel, hogy mástól is kapott-e gyógyszert, illetve tényleg beszedi-e a felírt készítményeket.”

Ha nem kéne időt fordítani az alkalmazott készítmények kinyomozására, mire lehetne szánni az így felszabadult perceket?

  • „Az elvárható effektív orvosi munkára.”

  • „Alaposabb fizikális vizsgálatra.”

  • „A felszabadult idő alatt betegedukációt lehetne folytatni.”

  • „A felszabadult perceket a részletesebb kórelőzmény-felvételre, javaslataimnak a beteggel való megbeszélésére lehetne fordítani.”

  • „A felszabadult időt lehetne fordítani a panaszok

  • hosszabb kikérdezésére, illetve orvosi vizsgálatokra.”

  • „Mindig kevés idő jut a beteg panaszaira, azok pontosítására és magára a vizsgálatra. Fontos lenne megmagyarázni a teendőket, beszélni a betegségről, edukálni.”

  • „Fontos lenne részletesebben elmagyarázni, hogy mit miért szed a beteg, és mindez miért fontos a számára.”

  • „Nálam minden betegre annyi időt szánunk, amennyi szükséges. A felszabaduló 5 percnek külön nincs jelentősége, emiatt nincs is többnyire morgolódás a váróban, hiszen betegeim tudják, hogy ők is megkapják a szükséges odafigyelést.”

Az orvosok válaszaiból kiderül, hogy a betegeknek csak kevesebb mint 1/3-a tudja felidézni a szedett gyógyszerek és táplálék-kiegészítők pontos neveit, valamint az alkalmazott dózisokat. A készítmények utáni nyomozás a rendelési időből akár 5-10 percet is elvehet, a kapott eredmény pedig a legtöbb esetben nem elegendő ahhoz, hogy a kezelést hatékonyan el lehessen kezdeni. A kutakodásra fordított percek ráadásul olyan fontos dolgoktól veszik el az időt, mint a beteg panaszainak részletes megismerése, vagy a páciensek alapos tájékoztatása.

Időt spórolni és hatékonyan ellátni - Egyetlen lista megoldást jelenthetne

Egy kis cédula a zsebben – ami tartalmazza az alkalmazott készítmények pontos hatóanyagát és szedési gyakoriságát – hatalmas segítséget jelenthet a kezelőorvosnak. A lista sok esetben értékes időt spórolhat meg – akár a sürgősségi ellátás során, akár a rendelőkben –, valamint a várakozási időt is lecsökkentheti. Ha az orvos elegendő információ birtokában van, akkor gyorsabb és hatékonyabb kezelésben részesülhet a beteg.

Segítse Ön is az orvosok munkáját! Készítse el saját gyógyszerlistáját!

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg összeállítás

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.