Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

Szerző: WEBBeteg

Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

Gondolt már arra, hogy mennyi időt lehetne megspórolni, ha a beteg nem csak az aktuálisan észlelt panaszaival érkezne a rendelőbe, hanem felkészülve az orvos várható kérdéseire, lejegyzetelné a legfontosabb tudnivalókat? Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: már a szedett gyógyszerek és étrend-kiegészítők listázása is sokat gyorsíthatna a folyamaton!

Ön fel tudná pontosan sorolni, hogy mit és milyen rendszerességgel kell szednie?

Kíváncsiak voltunk, hogy mit tapasztalnak a szakemberek. Nyolc, különböző szakterületen dolgozó orvos véleményét fésültük össze:

A betegek hány százaléka tud arra a kérdésre 100 százalékos biztonsággal választ adni, hogy mely gyógyszereket és milyen dózisban szedi?

A megkérdezett orvosok 5-30 százalék közé tették azoknak a pácienseknek a számát, akik pontosan be tudnak számolni az alkalmazott készítményekről. Volt, aki kiemelte, hogy a „tapasztalt betegek listával érkeznek, vagy a dobozokról letépik a készítmény nevét hordozó véget. Sokan fel tudják sorolnia a legfőbb gyógyszereiket – 1-3 félét –, de általában kiderül, hogy ezek mellett még szednek 2-3-at. A legtöbb páciens mindössze egy-egy gyógyszert, vagy épp csak a táplálék-kiegészítők nevét tudja elmondani.”

Egy átlagos orvosi vizsgálat alkalmával körülbelül mennyi időt vesz igénybe, hogy az orvos kiderítse a már szedett készítmények nevét, hatóanyagát, valamint a beteg által szedett dózist?

A megkérdezett orvosoknak minden vizsgálat alkalmával átlagosan 5-10 percet kell azzal eltölteniük, hogy feltérképezzék a kezelendő beteg gyógyszerszedési szokásait, és megismerjék az alkalmazott készítmények elnevezéseit – ennek ellenére sem garantált, hogy a szükséges információkhoz hozzájut a szakember. Az egyik háziorvos a következőt javasolta: „A saját betegeim általam felírt gyógyszereit látom a számítógépemben. A betegeimtől azt kérem, hogy egy cetlin hozzák el a gyógyszerek nevét, valamint az adagolását, így csak egyeztetni kell a pácienssel, hogy mástól is kapott-e gyógyszert, illetve tényleg beszedi-e a felírt készítményeket.”

Ha nem kéne időt fordítani az alkalmazott készítmények kinyomozására, mire lehetne szánni az így felszabadult perceket?

  • „Az elvárható effektív orvosi munkára.”

  • „Alaposabb fizikális vizsgálatra.”

  • „A felszabadult idő alatt betegedukációt lehetne folytatni.”

  • „A felszabadult perceket a részletesebb kórelőzmény-felvételre, javaslataimnak a beteggel való megbeszélésére lehetne fordítani.”

  • „A felszabadult időt lehetne fordítani a panaszok

  • hosszabb kikérdezésére, illetve orvosi vizsgálatokra.”

  • „Mindig kevés idő jut a beteg panaszaira, azok pontosítására és magára a vizsgálatra. Fontos lenne megmagyarázni a teendőket, beszélni a betegségről, edukálni.”

  • „Fontos lenne részletesebben elmagyarázni, hogy mit miért szed a beteg, és mindez miért fontos a számára.”

  • „Nálam minden betegre annyi időt szánunk, amennyi szükséges. A felszabaduló 5 percnek külön nincs jelentősége, emiatt nincs is többnyire morgolódás a váróban, hiszen betegeim tudják, hogy ők is megkapják a szükséges odafigyelést.”

Az orvosok válaszaiból kiderül, hogy a betegeknek csak kevesebb mint 1/3-a tudja felidézni a szedett gyógyszerek és táplálék-kiegészítők pontos neveit, valamint az alkalmazott dózisokat. A készítmények utáni nyomozás a rendelési időből akár 5-10 percet is elvehet, a kapott eredmény pedig a legtöbb esetben nem elegendő ahhoz, hogy a kezelést hatékonyan el lehessen kezdeni. A kutakodásra fordított percek ráadásul olyan fontos dolgoktól veszik el az időt, mint a beteg panaszainak részletes megismerése, vagy a páciensek alapos tájékoztatása.

Időt spórolni és hatékonyan ellátni - Egyetlen lista megoldást jelenthetne

Egy kis cédula a zsebben – ami tartalmazza az alkalmazott készítmények pontos hatóanyagát és szedési gyakoriságát – hatalmas segítséget jelenthet a kezelőorvosnak. A lista sok esetben értékes időt spórolhat meg – akár a sürgősségi ellátás során, akár a rendelőkben –, valamint a várakozási időt is lecsökkentheti. Ha az orvos elegendő információ birtokában van, akkor gyorsabb és hatékonyabb kezelésben részesülhet a beteg.

Segítse Ön is az orvosok munkáját! Készítse el saját gyógyszerlistáját!

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg összeállítás

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Szerves és szervetlen sók az...

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.