Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

Szerző: WEBBeteg - G. A., újságíró
Megjelent: 2018.04.27

Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

Vészhelyzet esetén elengedhetetlen, hogy az orvos tisztában legyen azzal, hogy a kezelendő páciens milyen gyógyszereket szed rendszeresen. Előfordulhat, hogy a beteg maga nem tudja megadni ezeket az információkat, például eszméletvesztés esetén. Ilyenkor jön jól, ha egy hozzátartozó hasznos információkkal tud szolgálni a szedett pirulákról, de az is jó megoldás, ha magunknál tartunk egy listát a szedett gyógyszerekről, azok hatóanyagáról, a szedett mennyiségről, illetve minden hasznos tudnivalóról, ami az orvos segítségére lehet egy kritikus helyzetben. A gyógyszerlistáról, és vészhelyzet esetén a lista által nyert értékes, olykor életmentő percek fontosságáról Dr. Kerekes Éva neurológust, Dr. Gyulai Nóra tüdőgyógyászt és Dr. Molnár Dóra kardiológus-belgyógyászt kérdeztük.

Mennyire jellemző, hogy a betegek hordanak maguknál gyógyszerlistát?

- Dr. Kerekes Éva: A betegeim 80%-a hoz magával gyógyszerlistát, ami nagyban megkönnyíti az ellátást.

Miben könnyítené meg az ellátást ezen kívül, ha minden adattal rendelkezne a kezelőorvos már a betegellátás kezdetekor?

- Dr. Kerekes Éva: Számomra hatalmas segítség, ha mindent tudok az adott beteg korábbi ellátásairól. Mindig megnézem a 2000-től vezetett számítógépes nyilvántartásunkat, mielőtt megvizsgálom a beteget.

- Dr. Gyulai Nóra: Továbbá, ha az orvos a gyógyszerlistával rendelkezne, sokkal inkább felgyorsulna az ellátás, ha ennek a kinyomozásával, hogy mit és mennyit szed a beteg, nem menne az idő, illetve biztonságosabb is lenne a betegellátás.

Sürgős esetekben, például, ha a páciens nincs magánál, mi a protokoll?

- Dr. Kerekes Éva: Sürgős esetekben is megnézem, mi miatt kezelték korábban, ez számomra informatívabb, mint az aktuális neurológiai státusz.

- Dr. Gyulai Nóra:Sürgős esetekben fokozottan fontos lenne tudni, mit szed rendszeresen a beteg, ilyenkor a személyes tárgyai közt keresni kell gyógyszeres dobozt vagy gyógyszerlistát, ha nincs, akkor hozzátartozó segítségét kell igénybe venni.

- Dr. Molnár Dóra: A betegek egy része „gyakorlott orvoshoz járó”, például epilepsziás vagy cukorbeteg, akik gyakran hordanak az igazolvány mellett gyógyszerlistát. Egy kiragadott példa: egy pillantással fel lehet mérni, hogy a cukorgyógyszert használó beteg valószínűleg nem részeg, hanem alacsony a vércukorszintje. Természetesen a szükséges vizsgálatok ugyanúgy megtörténnek, de ha felmerül a gyanú az alacsony vércukorszintre, akkor ennek ellenőrzésével kezdjük az ellátást, hogy szükség esetén a megfelelő cukorpótlás megindulhasson. Fontos, hogy a véralvadásgátló gyógyszert alkalmazó páciensek mindenképpen hordjanak magukkal információt a gyógyszereikről, hiszen egy esetleges baleseti sérülés következtében kialakuló vérzés csillapítása során a különböző hatóanyagok esetén más lehet a teendő.

Sürgősségi ellátásnál különösen hasznos az orvos számára, és védi a beteget, ha ismert az esetleges gyógyszer-, vagy egyéb allergia is. Akár van, akár nincs gyógyszerlista egy páciensnél, az előírt állapotfelmérő vizsgálatok megtörténnek, a protokoll szerint szükséges gyógyszereket megkapja a beteg. Ha mégis valamilyen interakció alakul ki a szedett (az ellátó személyzet által nem ismert) és a beadott gyógyszerek között, akkor a probléma felismerése után ennek a bajnak az ellátása is megtörténik. Ha azonban van lista, illetve pontosan tudja a beteg, hogy mit szed, és képes ezt megmondani, akkor nem fordulhat elő, például, hogy bizonyos szívritmuszavar gyógyszerek együttes hatásának következtében túlzott lassú szívverés alakuljon ki, amely esetleg ideiglenes ritmusszabályozó alkalmazását tenné szükségessé. Ha tudjuk, hogy milyen gyógyszert szed, akkor olyat biztosan nem fog kapni, amely ronthatna az állapotán.

Milyen hibázási faktorok, lehetőségek vannak egy eszméletlen beteg ellátása során?

- Dr. Kerekes Éva:Számos helytelen döntést idéz elő, ha nem tudjuk a beteg kórelőzményét, szedett gyógyszereit. Főleg fölösleges vizsgálatok történnek, de ha tudjuk, milyen gyógyszert szed a beteg, akkor hatékonyabb kezeléssel indulhatunk.

- Dr. Gyulai Nóra: A hibázási faktorok súlya attól függ, hogy az adott gyógyszer mennyire létfontosságú, vagy a hiánya-túladagolása mennyire veszélyes.

Volt-e olyan eset, amelyben életet mentett volna, ha a betegnél van gyógyszerlista?

- Dr. Kerekes Éva: Nehéz pontosan felmérni, hogy életet menthetett volna, ha ismerjük a beteg gyógyszereit, de pl. trombolízis eldöntésénél perdöntő és így életmentő, ha biztosan tudjuk, hogy a beteg szedett-e antikoagulánst, és epilepsziás státusban is fontos tudni, mit szed a beteg. Ismeretlen eredetű kómánál szintén hasznos információ, mit szed a beteg, hiszen így könnyebben elkerülhetjük a gyógyszermérgezést, illetve az egyes gyógyszerek mellékhatásait.

Töltse le Ön is! Gyógyszerlista, amely életet menthet! - A WEBBeteg ajánlásával

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
G. A.
Orvos szakértő: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Szénanátha: gyógyszer, spray...

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Triptánok a migrénes rohamok...

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

A skizofrénia kezelése

A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek...

Úti patika - Mit vigyen magával...

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen...

A vényeken mit jelentenek a jogcím...

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott...

A menopauzát kísérő tünetek...

A menopauzát kísérő tünetek kezelhetőek, illetve a szövődményként kialakuló betegségeket meg lehet előzni. Mielőtt bármelyik kezelési formát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.