• Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

    Szerző: WEBBeteg - G. A.

    Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek. Az orvos-beteg találkozók során ugyanis rendszerint nagyon sok idő azzal telik el, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, melyek azok a gyógyszerek, amiket betege már jelenleg is rendszeresen szed.

    Dr. Molnár Dóra kardiológus-belgyógyásszal, Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáterrel és Dr. Vajda Orsolya háziorvossal arról beszélgettünk, miért annyira fontos, hogy tudatában legyünk az általunk szedett gyógyszerek nevével, mennyiségével, hatóanyagával, illetve a gyógyszerszedés pontos időpontjával, valamint, hogy miként könnyíthetik meg és rövidíthetik le lényegesen ezek az információk az orvos-beteg konzultációt.

    Hirdetés

    Szinte minden orvosi vizsgálat és orvos-beteg találkozó alkalmával elhangzik a kérdés, miszerint mely gyógyszereket szedi a beteg, illetve mekkora dózisban. Az Önök tapasztalatai alapján a betegek hány százaléka tud erre a kérdésre 100%-os biztonsággal válaszolni?

    - Dr. Molnár Dóra: Sajnos a betegek nagy része nem tud korrekt választ adni a kérdésre, és ez az iskolai végzettséggel vagy életkorral sincs szoros összefüggésben. Az egyik kényelmetlen, de jó megoldás az, amikor a gyógyszeres dobozokat hozza be a beteg egy szatyorban. Van, aki zavarban van, és nem jut eszébe a pontos név, csak valami hasonló hangzású szó. Sokan felismerték, hogy nehéz 4-5 (vagy több) féle fura nevű gyógyszert észben tartani, ezért írnak egy listát, ami nagyon hasznos. Legtöbbször a páciensek viszont nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott nevű gyógyszerből többféle hatóanyag-tartalmú is forgalomban van, ezért a pontos adagot nem írják fel. Ez pedig a gyógyszerek megfelelő beállításához nélkülözhetetlen információ. Súlyosabb betegek esetén egy lista a segítő hozzátartozónak is irányt mutat.

    - Dr. Vajda Orsolya: A beteg gyógyszereinek kikérdezése, illetve gyakran nyomozása (idős betegekre jellemző, hogy nem tudják megnevezni gyógyszereiket) valóban sok és értékes időt vehet el a beteg-orvos találkozó alkalmával, ezáltal kevesebb idő juthat a beteg panaszainak alapos kikérdezésére. Ez a jelenség  a járóbeteg szakrendeléseken érhető leginkább tetten.  A háziorvosi rendelésen általában a számítógépes rendszerben pontosan megnézhető milyen gyógyszereket szed rendszeresen a beteg. Ez alapján ki is nyomtatható egy lista az állandó gyógyszerekről, és ezt célszerű a betegnek magával vinni, ha kórházba megy vagy szakrendelésre.

    Egy átlagos orvosi vizsgálat alkalmával körülbelül mennyi időt vesz igénybe, hogy az orvos kiderítse a már szedett gyógyszerek nevét, hatóanyagát, a beteg által szedett dózist?

    - Dr. Molnár Dóra: Hasznos, ha a korábbi egészségügyi dokumentációt magával hozza a beteg, ezeken legtöbbször szerepel terápiás javaslat. A valóságban azonban, nem biztos, hogy ennek megfelelően alkalmazza a páciens a gyógyszereket, a változtatásokban sokszor bizonytalan. Dokumentáció hiányában 5-10 percig is eltarthat, amíg összeszedjük a beteggel közösen a patikaszerek neveit és adagolását. Van, hogy a páciens haza telefonál, és megkérdezi, hogy mit is szed. Amennyiben csak egy adott rendelőbe jár a beteg, a számítógépes nyilvántartásból is kaphatunk információkat. A legrosszabb, amikor nem sikerül beazonosítani a gyógyszereket, és akkor újabb vizitre is vissza kell jönni a dokumentációval és a gyógyszerlistával. A recept nélkül kapható szerek még gyakran kiegészítik az orvosi rendelvényre felírt gyógyszereket, de ezeket is elég hiányosan említik a betegek.

    Önök szerint mi lenne a legmegfelelőbb megoldás erre a problémára? Mit tanácsolnak, mit tegyen a beteg annak érdekében, hogy ezeket az információkat bármikor könnyedén megadhassa kezelőorvosának?

    - Dr. Molnár Dóra: Érdemes egy olyan listát készíteni, amely tartalmazza a szedett gyógyszerek pontos nevét, adagját és a bevétel időpontját. Nagyon fontos a lista rendszeres felülvizsgálata, a változtatások követése. Az egészségügyi állapot változásával akár új listára is szükség lehet.

    Ha már van egy ilyen lista, célszerű feltüntetni, hogy valaki mely készítményre allergiás, vagy melyik gyógyszernek volt mellékhatása. A további kezelés szempontjából ezek is nagyon fontos adatok. Mivel sok generikus (egyféle hatóanyag tartalom, több névvel) terápiás lehetőség áll rendelkezésre, így egyszerűbb olyan hatóanyag-tartalmú gyógyszert választani, amely korábban nem okozott gondot.

    Hasznos még ezen kívül a recept nélkül kapható szerek felsorolása is, mivel ezek is befolyásolhatják a többi készítmény hatását.

    A beteget ismerő orvossal (legtöbbször a háziorvos) javasolt egyeztetni a listát, a nem megfelelő gyógyszerszedés kiküszöbölése érdekében. Egy ilyen táblázat birtokában azt is pontosan lehet tudni, hogy mit kell bevenni reggel vagy este. Kisebb a hibázás lehetősége.

    - Dr. Vajda Orsolya: Ha orvoshoz fordul a beteg vagy kórházba megy,  érdemes előkészíteni az addigi orvosi dokumentációkat, lehetőleg időrendi sorrendben, külön az ambuláns lapokat és külön a zárójelentéseket. A gyógyszerekről pedig listát készíteni, és arról is, hogy hogyan szedi.

    - Dr. Szanyi Andrea: A számítógépből kinyomtatható, kisalakú papíron (iratok közé helyezhető) lista jó megoldás lehet. Esetleg a program az állandó gyógyszerekben történt változtatáskor automatikusan felajánlhatná,  hogy akarjuk-e kinyomtatni. Ebben segíthet a jövőben az EESZT.

    Ez a módszer miként rövidítené le az orvosi vizsgálatra, konzultációra szánt időt?

    - Dr. Molnár Dóra: Mindenképpen hatékonyabbá és biztonságosabbá tenné az ellátást, és a pontosabb információk birtokában személyre szabott módon lehet a beteget kezelni. A gyógyszerekkel kapcsolatos gyorsabb adminisztráció értékes perceket szabadítana fel vizitenként. Sürgősségi ellátás során ez az időnyereség még értékesebb lehet.

    Önök orvosként mire fordítanák az így felszabadult időt egy-egy vizsgálat során? Mi férne még bele a találkozóra fordított időbe, amire most egyáltalán nincs idő?

    - Dr. Molnár Dóra: A páciensek számára az életmódi tanácsadás jelen terhelés mellett elég szűkszavú, pedig nagyon fontos lenne erre nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen a pirulák önmagukban nem elegendőek a gyógyuláshoz vagy az állapot karbantartásához. A hatékonyabb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia mellett - véleményem szerint - ritkábban kellene vizitre jönni, hiszen jobban lennének a páciensek, és ez hosszabb távon a várólista rövidüléséhez is hozzájárulna.

    - Dr. Vajda Orsolya: Úgy gondolom, hogy a mai világban, ahol mindenki rohan, több időt kellene fordítani  a beteggel való kommunikációra, a panaszok meghallgatására, és ha lehetőség van rá, akkor  kicsit a beteg lelkével is törődni, mert gyakran egy kedves szó, meghallgatás önmagában gyógyír lehet. A járóbeteg szakrendelésen több oka is van a szűkös időkeretnek, - kevés a szakorvos, sok a beteg, hosszú a betegelőjegyzés - és még sorolhatnám, de ennek ellenére törekedni kell arra, hogy az a kevés idő is, amit a beteg az orvosnál tölt, mindenféle tekintetben tartalmas legyen, megnyugvást és elégedettséget keltsen a betegben is.

    Töltse le Ön is! Gyógyszerlista, amely életet menthet! - A WEBBeteg ajánlásával

    Forrás: WEBBeteg
    G. A.
    Orvos szakértő: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
    , Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Legutóbb frissült: 2018.04.18 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

    Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

    Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

    Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

    Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

    Drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben

    Már középtávon is, de hosszútávon mindenképpen drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően - mondta Vartus Gergely, az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos az M1 aktuális csatornán.

    Várakozás a vizsgálatra: több hónap vagy néhány nap?

    Szűrővizsgálatokra menne? Felkészítjük a legrosszabbra! Van, ahol 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára. Kis pénzügyi tudatossággal ugyanakkor megoldható, hogy állami támogatással néhány napos várakozás mellett is igénybe tudja venni a szolgáltatást.

    Jó hír betegeknek és orvosoknak: javulhat a betegbiztonság

    A diagnózisalkotás minden esetben összetett folyamat, hiszen szinte az összes eset egyedi, ráadásul a magabiztos orvosi vélemény előfeltétele a megfelelő gyakorlat elsajátítása. A rutinra azonban több okból is nehéz szert tenni a magyar oktatási rendszer keretein belül. Ezt nemcsak az oktatók, hanem az orvostanhallgatók is tudják, ezért is merült fel az igény egy hatékonyabb megoldásra. Mutatjuk, milyen ötlete van a problémára négy fiatalnak, akik játékos alkalmazásukkal próbálnak javítani a helyzeten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.