A legjobb fűszerek gyulladások ellen

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A Georgiai Egyetem laboratóriumi kutatásai szerint a leggyakrabban használt szárított gyógynövények és fűszerek blokkolhatják a gyulladást, mely diabéteszt és egyéb krónikus betegségeket okozhat.

A kutatók 24 általánosan használt gyógynövény- és fűszerkivonatot vizsgáltak, s legtöbbjük magas koncentrációban tartalmazott gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, polifenolokat. Szakemberek már korábban is gyakran hangoztatták, hogy só és bors helyett használjunk inkább gyógy- és zöld fűszernövényeket, ezt a mostani kutatás is megerősítette.

Fahéj és cukorbetegség

A fahéj vércukorcsökkentő hatásáról már annyi szó esett, hogy mára sok cukorbeteg építi étrendjébe. Egy 2003-as tanulmány szerint étkezés után már egy fél teás- kanálnyi fahéj is jelentősen csökkenti a vércukor értéket és javítja a koleszterin- szintet a 2-es típusú diabétesz esetén. A magas vércukorérték egy gyulladáshoz vezető folyamatot indít be a szervezetben, a tesztelt gyógy- és fűszernövények azonban mind csökkenthetik ennek a gyulladásnak a mértékét.

A kutatás során azt tapasztalták, hogy a szegfűszeg tartalmazza a legtöbb gyulladáscsökkentő polifenolt.Második helyen a fahéj áll, ám mivel sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségben használjuk, mint a szegfűszeget, egészségre gyakorolt pozitív hatása is jelentősebb.

A tesztelt gyógynövények közül az oregano, a majoranna és a zsálya tartalmazta a legtöbb polifenolt, majd a kakukkfű, tárkony, menta és rozmaring következik a sorban.

A feketebors tartalmaz a legalacsonyabb mennyiségben polifenolokat.

Hogyan használjuk a fűszereket?

A friss fűszernövények polifenoltartalma magasabb, mint a szárítotté, ezért hatásfoka is jobb.

A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy lehetőleg ne egy fűszerre vagy gyógynövényre koncentráljunk, hanem használjuk őket bátran, sokoldalúan társítva, ezáltal duplázva vagy triplázva az elfogyasztott étel egészségvédő hatását.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

A gyógyszerész receptkönyve -...

A patikai munka minden területét jogszabályok határozzák meg, amelyek betartása a betegek megfelelő minőségű ellátása érdekében kötelező, és a...

Néhány gondolat a fűszerekről

A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a...

Hideg idő, több kalóriaigény...

Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is.

Új remény a cukorbetegeknek: a fahéj

Orvosi vizsgálat bizonyítja, hogy a fahéj csökkenti a táplálékbevitel hatására felszabaduló inzulin szintjét az inzulinigény csökkenése által....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.