• Fűszer témájú cikkek

        Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.
        Több mint TestŐr
        Az indiai ételeknél a chili, a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma mind-mind olyan fűszer, ami egyben gyógynövény is. Például a kurkumának, a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, a fokhagymának pedig antibakteriális. Ezenkívül Indiában nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak és a rostban gazdag étrend segíti a belek egészségét, ezáltal az immunrendszer működését is erősíti.
        WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
        A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény.
        Több mint TestŐr
        Indiában a fűszereket az ízesítés mellett hűtő vagy éppen fűtő tulajdonságaik szerint is alkalmazzák. A csípős fűszerek, mint a chili és a fokhagyma, a hőségben a testet hűtik, mivel izzasztó hatásúak, míg az északi tájakon a gyömbér, fekete bors, fahéj, szegfűszeg, kardamom és szerecsendió a test melegen tartását segíti. Az olaj mellett az északiak zsiradéka a tisztított vaj, a ghee, ami egészen másként készül, mint a vaj és sokkal egészségesebb.
        Több mint TestŐr
        A legtöbb fűszernek antibiotikus hatása van, ilyen a fokhagyma. A petrezselyem vízhajtó hatású, a gyömbér, a kurkuma pedig gyulladáscsökkentő.
        Több mint TestŐr
        Mediterrán hangulatot akár itthon is megtapasztalhatunk. Egy gyönyörű napsütést idéző íz pillanatok alatt Olaszországba vagy akár Görögországba repíthet bennünket. A halak, a friss alapanyagok, a jellegzetes fűszerek használatával akár egy falattal már belekóstolhatunk az igazi Dolce Vita életérzésbe.
        Több mint TestŐr
        Már több száz éve is ismerték a fokhagyma gyógyító hatását, de ugyanígy a fűszereknek is antibiotikus hatása van. Megfelelő étkezéssel növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét és az esetleges betegség esetén gyorsíthatjuk a gyógyulást.
        Több mint TestŐr
        Kétfajta kávéból készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). Az élénkítő fekete italt manapság nem csak a megszokott ízekben kóstolhatjuk, egyre több kávézóban vannak jelen különféle fűszerekkel megbolondított kávékülönlegességek is.
        Több mint TestŐr
        Sok fűszernek van gyulladáscsökkentő hatása. A zöldségek, gyümölcsök egyik jelentős hatóanyaga az apigenin. A hagymaféléknek jelentős az antibiotikus hatása. Az erős paprikának köztudott az immunerősítő hatása, de anyagcsere-gyorsító, így fogyasztó hatása is van egyben.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!