• Fűszer téma

        Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.
        WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
        A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.
        Több mint TestŐr
        Az indiai ételeknél a chili, a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma mind-mind olyan fűszer, ami egyben gyógynövény is. Például a kurkumának, a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, a fokhagymának pedig antibakteriális. Ezenkívül Indiában nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak és a rostban gazdag étrend segíti a belek egészségét, ezáltal az immunrendszer működését is erősíti.
        Több mint TestŐr
        Indiában a fűszereket az ízesítés mellett hűtő vagy éppen fűtő tulajdonságaik szerint is alkalmazzák. A csípős fűszerek, mint a chili és a fokhagyma, a hőségben a testet hűtik, mivel izzasztó hatásúak, míg az északi tájakon a gyömbér, fekete bors, fahéj, szegfűszeg, kardamom és szerecsendió a test melegen tartását segíti. Az olaj mellett az északiak zsiradéka a tisztított vaj, a ghee, ami egészen másként készül, mint a vaj és sokkal egészségesebb.
        Több mint TestŐr
        A legtöbb fűszernek antibiotikus hatása van, ilyen a fokhagyma. A petrezselyem vízhajtó hatású, a gyömbér, a kurkuma pedig gyulladáscsökkentő.
        Több mint TestŐr
        Már több száz éve is ismerték a fokhagyma gyógyító hatását, de ugyanígy a fűszereknek is antibiotikus hatása van. Megfelelő étkezéssel növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét és az esetleges betegség esetén gyorsíthatjuk a gyógyulást.
        Több mint TestŐr
        Akár szegfűszeggel, ánizzsal vagy rozmaringgal is tovább fűszerezhetjük a pálinkát. A fűszerek, gyógynövények néhány hét alatt különleges zamattal színesítik a gyümölcspárlatot. És ezalatt a pár hét alatt a gyógyhatásuk is belekerül az italba.
        WEBBeteg - Cs. K. fordító
        A Georgiai Egyetem laboratóriumi kutatásai szerint a leggyakrabban használt szárított gyógynövények és fűszerek blokkolhatják a gyulladást, mely diabéteszt és egyéb krónikus betegségeket okozhat.
        Több mint TestŐr
        A vörös húsokban található aminosavakra, vas - és cink tartalomra és a magas fehérje tartalomra szervezetünknek szüksége van, de nem mindegy, hogy hogyan készítjük el ezeket a húsokat!
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!