Veszélyes lehet a testfestés

Szerző: Független Hírügynökség

A nyári fesztiválokon és tengerpati pihenés közben sok turista próbálja ki a hennafestést. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra figyelmeztet, hogy a hennához adott mesterséges fekete színezék komoly bőrkárosodást, allergiát, hosszú távon pedig akár még rákot is okozhat.

Természetes és szintetikus festék

A természetes hennát könnyű felismerni, hiszen a színe a zöldesbarnától a barna színig változik. Ha ennél sötétebb, akkor érdemes a testfestőtől információt kell kérni a henna eredetéről, a festék egyéb összetevőiről ahhoz, hogy azonosítható legyen. Ha a művész nem tud válaszolni, jobb kihagyni a műveletet. Ha pedig azt állítja, hogy a festék akár egy óra múlva is eltávolítható, akkor nagy valószínűséggel fekete hennát használ, mivel az eredeti henna hosszabb ideig a bőrön marad, és sötét vöröses-gesztenye színt eredményez.

Egyre keresettebbek a "testfestő művészek" a nyári fesztiválokon és az egzotikus tengerparti pihenőhelyeken.

Divat lett a hennafestés, ám az eredetileg vöröses-barnás színű, természetes növényi kivonat gyorsan lekopik a bőrről, ezért a tartós eredmény érdekében különböző színezőanyagokat adnak hozzá.

A koromfekete henna motívumok ugyan tovább megmaradnak a bőrön, de nagyon komoly egészségügyi kockázatot rejtenek - mondta Faludi Gábor, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztályának helyettes vezetője.

A sötét színű hennában felvonul "a vegyipar teljes fegyvertára" - fogalmazott a szakember. A hozzáadott anyagokban ugyanis gyakran nehézfémsók, ipari színezékek, műanyag alapú és szerves pigmentek is előfordulhatnak.

Mivel az utóbbi években a bőrünk egyre nehezebben viseli az erős napfényt és UV sugárzást, a fekete hennafestéssel még kiszolgáltatottabbá teszik magukat azok, akik kipróbálják.

Később okozhat bajt

A festékes területeknél a bőr másképpen reagál a környezeti behatásokra, mint az ép bőr: felhólyagosodhat, bepirosodhat, begyulladhat, hegesedhet. A fekete henna testfesték allergiás reakciót is kiválthat, sőt szélsőséges esetben akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Azoknál, akik gyakran hódolnak ennek a divatnak, a színezőanyagok évek alatt felgyűlhetnek a bőrben, ami állandó károsodást, sőt akár rákot is okozhat - tette hozzá a közegészségügyi főosztályvezető-helyettes.

Faludi Gábor szerint a fekete henna testfesték használatát mindenképpen ajánlatos elkerülni, de orvosi szempontból ő még a természetes hennát sem javasolja. A szakember úgy fogalmazott: "a mi kultúránkban és a mi bőrszerkezetünkkel nagy kérdés ezeknek a használata. Ez a divathullám később még nagyon sok bajt okozhat".

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Erősebben érkezik idén az allergia...

Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az...

Erre is érdemes figyelni az ünnepi...

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.