Veserák - Évente több mint 100 ezer halott

MTI
megjelent:

A veserák leggyakoribb formáját, a világossejtes karcinomát az esetek többségében egyetlen gén, a VHL mutációja okozza.

Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.

A veserák fajtái
3/1 Világossejtes veserák
3/2 Vesemedence-daganat
3/3 Wilms-tumor

Az eredmény azt mutatja, hogy ez a látszólag egyszerű rákfajta is számos további altípusra osztható, ami megnehezítheti a személyre szabott kezelést.

A veserák leggyakoribb formáját, a világossejtes karcinomát az esetek többségében egyetlen gén, a VHL mutációja okozza.

Mégis, amikor a kutatók mintegy száz tumorminta 3500 génjének DNS-elemzését elvégezték, további géneket találtak, amelyek rákos elváltozást indítanak el a sejtekben.

A sikeres kezeléshez tudni kell a tumor típusát is

A gének közül három a hisztonokat módosítja, azokat a fehérjéket, amelyek a DNS-molekula kromoszómákba csomagolását segítik, és kritikusan fontosak a sejtműködés szempontjából.

A cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézetének Rákgenom Programjának keretében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újonnan megtalált génmutációk egyike sem járul hozzá 5 százaléknál nagyobb arányban a veserákos esetekhez.

Ahhoz azonban, hogy személyre szabott, eredményes kezelést kapjanak a páciensek, fontos tudni, hogy melyik altípusba tartozik a vesetumor.

A veserák évente 100 ezernél több embert öl meg világszerte.

Világossejtes veserák

A vesében három eltérő típusú rosszindulatú daganat keletkezhet. A felnőttkorban előforduló egyik jellegzetes típus az úgynevezett világossejtes veserák, a másik a vesemedence-daganat, a harmadik típus az úgynevezett Wilms-tumor, egy jellegzetes, gyermekkorban előforduló daganatféleség.
A világossejtes veserák (hypernephroma, Grawitz-tumor, adenocarcinoma renis) a vizelet kiválasztásáért felelős vesecsatornácskákból kiinduló daganat.
Világossejtes veserák

(MTI)

Cikkajánló

Permetezés Permetezés

Mire figyeljünk a permetszerek használata közben?

Nők intim egészsége Nők intim egészsége

Mit tehetünk a hüvely egyensúlyának helyreállításáért és fenntartásáért? (x)

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt...

Tumor vagy ciszta: Mi a különbség?

Mi a különbség a tumor és a ciszta között? Egy ciszta is átalakulhat daganatos elváltozássá?

A csontok, porcok és ízületek daganatai

A csonttumorok inkább gyermek- és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag...

A vesemedencerák tünetei és kezelése

A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok közé...

A Wilms-tumor

A Wilms-tumor (nephroblastoma) a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és...

A Burkitt-limfóma okai, tünetei és kezelése

A Burkitt-limfóma egy daganatos betegség, amely a rosszindulatú (malignus) Non-Hodgkin-limfómák közé tartozik. Különösen gyakori Közép- és Kelet-Afrikában...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.