• Rizikófaktor a gyenge izomerő

    Szerző: MTI

    Több mint egymillió tizenéves besorozott fiút követtek nyomon 24 éven át svéd kutatók, akik úgy találták, hogy a gyenge kar- és lábizomzatú, gyenge szorítású tizenévesek között gyakoribb volt a későbbiekben a korai halálozás.

    A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közétett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az izomerő az általános testi fittséget jelzi a férfiaknál, ez magyarázhatja az eredményt. Szakértők hangsúlyozták, hogy megállapításaik nem azt jelentik, hogy az izmok építése emeli a várható élettartamot.

    Hirdetés

    A követett csoport tagjainál a gyenge izomerő későbbi hatása hasonló volt az elhízás és a magas vérnyomás hatásához, amelyek a korai halálozás már igazolt kockázati tényezői. Amikor az ismert rizikófaktorokat számításba vették a kutatók, a gyenge izomerő és a korai halálozás közti kapcsolat még mindig érvényes maradt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány teljes időtartama alatt 26145 férfi halt meg, ez a teljes követett csoport 2,3 százaléka. A halálesetek leggyakoribb oka a sérülés volt, ezt követte az öngyilkosság, a rák, a szívbetegség és a szélütés.

    Az izomerőt mérő teszteken legjobban teljesítő tizenéveseknek a későbbiekben 20-35 százalékkal kisebbnek bizonyult a kockázata a bármely okból bekövetkezett, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálra. 20-30 százalékkal kisebb volt a kockázata náluk az öngyilkosság miatti halálozásnak, és akár 65 százalékkal kisebb volt körükben egyes pszichiátriai betegségek (például szkizofrénia vagy depresszió) diagnózisa.

    A svéd hadseregbe besorozott fiúkkal 16 és 19 éves koruk között végezték el a felméréseket - olvasható a BBC online hírszolgálatában.

    Stephen Evans, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora a tanulmányt kommentálva elmondta, hogy bár a testmozgás bizonyítottan hasznos az egészség szempontjából, az eredmény nem azt mutatja, hogy a több edzés feltétlenül meghosszabbítaná az életet. (http://www.bbc.co.uk/news/health-20406742)

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.11.23 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.