Rizikófaktor a gyenge izomerő

Szerző: MTI

Több mint egymillió tizenéves besorozott fiút követtek nyomon 24 éven át svéd kutatók, akik úgy találták, hogy a gyenge kar- és lábizomzatú, gyenge szorítású tizenévesek között gyakoribb volt a későbbiekben a korai halálozás.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közétett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az izomerő az általános testi fittséget jelzi a férfiaknál, ez magyarázhatja az eredményt. Szakértők hangsúlyozták, hogy megállapításaik nem azt jelentik, hogy az izmok építése emeli a várható élettartamot.

A követett csoport tagjainál a gyenge izomerő későbbi hatása hasonló volt az elhízás és a magas vérnyomás hatásához, amelyek a korai halálozás már igazolt kockázati tényezői. Amikor az ismert rizikófaktorokat számításba vették a kutatók, a gyenge izomerő és a korai halálozás közti kapcsolat még mindig érvényes maradt.

A tanulmány teljes időtartama alatt 26145 férfi halt meg, ez a teljes követett csoport 2,3 százaléka. A halálesetek leggyakoribb oka a sérülés volt, ezt követte az öngyilkosság, a rák, a szívbetegség és a szélütés.

Az izomerőt mérő teszteken legjobban teljesítő tizenéveseknek a későbbiekben 20-35 százalékkal kisebbnek bizonyult a kockázata a bármely okból bekövetkezett, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálra. 20-30 százalékkal kisebb volt a kockázata náluk az öngyilkosság miatti halálozásnak, és akár 65 százalékkal kisebb volt körükben egyes pszichiátriai betegségek (például szkizofrénia vagy depresszió) diagnózisa.

A svéd hadseregbe besorozott fiúkkal 16 és 19 éves koruk között végezték el a felméréseket - olvasható a BBC online hírszolgálatában.

Stephen Evans, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora a tanulmányt kommentálva elmondta, hogy bár a testmozgás bizonyítottan hasznos az egészség szempontjából, az eredmény nem azt mutatja, hogy a több edzés feltétlenül meghosszabbítaná az életet. (http://www.bbc.co.uk/news/health-20406742)

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Miért kell kezelni az elhízást? A...

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen...

Edzéstervek mindenkinek

Összegyűjtöttük egy helyre a szakembereink által készített edzésterveket, melyek közül mindenki megtalálja a hozzá illőt életkorának, nemének...

Milyen gyors az izomvesztés a...

Kihagyott egy edzést? Vagy kettőt, esetleg még többet? Ha a testmozgást jelentős inaktív időtöltéssel cseréli fel, azzal az izomerő harmadát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.