Várandósság: Amit a sajtról tudni kell!

Szerző: MTI

Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás.

Tanaka Keiko közegészségügyi professzor a különböző betegségek megelőzésével foglalkozik. Munkatársaival azt vizsgálták meg, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a gyerekek fogának romlása és édesanyjuknak a terhesség időszakában elfogyasztott tejtermékek, kalciumkészítmények mennyisége között. A tanulmány előzménye az volt, hogy Argentínában a terhes asszonyok kalciumszedése mérhetően csökkentette a szúvas fogak későbbi gyakoriságát gyermekeik körében.

A különböző kalciumkészítmények alkalmazása Japánban sem ritka terhesség alatt, viszont több korábbi dolgozat azt mutatta, hogy jobb a tejből és tejtermékekből származó kalcium fölszívódása, beépülése a szervezetbe, mint a táplálékkiegészítő szerekből. Egy japán nagyvárosban és környékén 1002 terhes nőt vontak be a tanulmányba.

Miért ajánlatos sajtot enni várandósként?

A terhesség időszakában ismételt, részletes táplálkozási és életmódbeli kérdésekkel foglalkozó kérdőíveket töltöttek ki. A kutatók tudták, hogy az eredmények megbízhatósága attól függ, mennyire pontosak ezek az adatok, így ha valahol bármilyen részlet hiányzott, azt az esetet nem értékelték. Végül a kiinduló számból csak 318 gyermek fogait vizsgálták meg részletesen életének 41-50 hónapjában.

További kritikai ellenőrzés után a végső tudományos értékelés 315 anyára és gyermekére vonatkozott. A tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából, de ez általánosságban csak határérték szintjén volt igaz. Egyértelmű, statisztikailag jelentős összefüggés volt viszont a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: ha a terhes asszony sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga. A kutatók nem tudnak pontos magyarázatot adni a megfigyelésre és további vizsgálatokat terveznek. Az adat azonban tanulságos és megszívlelhető: a gyermeket váró asszonyoknak érdemes sajtot enni.

Táplálkozás a terhesség alatt

Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt. Várandóssága idején ne diétázzon, különben fennáll a veszélye, hogy a gyermeke nem kap meg minden szükséges tápanyagot! Olvasson a várandóság alatti táplálkozás szabályairól>>

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.