Az energiaitalok szív- és érrendszeri kockázatai

MTI
megjelent:

Emeli a vérnyomást, fölgyorsítja a szívműködést, szívritmus- és alvászavarokat okoz a nagy hatóanyag tartalmú energiaitalok fogyasztása - mutatták ki vizsgálatukban lengyel kutatók.

A különféle energiaitalok gyártása, eladása az utóbbi évek több milliárd dolláros üzletévé dagadt, de mind több orvosi megfigyelés jelenik meg arról, hogy fogyasztásuk egészségügyi hatása nem veszélytelen. Az Európai Hipertónia Társaság londoni kongresszusán nagy feltűnést keltett egy lengyel tanulmány, amely az ilyen italok szív-és érrendszeri kockázatával foglalkozott.

Magdalena Szotowska és munkacsoportja azt tanulmányozta, hogy a különböző energiaitalok milyen módon és mértékben befolyásolják a vérnyomást, a szívműködést, a szívritmust.

Az előadó kiemelte, hogy a témaválasztást a lengyel rendőrségi- és újsághírek sugallták, amelyek szerint a közlekedési balesetek, illetve a vadul autózás hátterében igen gyakori az energiaitalok rendszeres, már-már szenvedélyes fogyasztása.

Magas vérnyomás, szívritmus zavarok, alvászavar ...

Idézte azokat az Ausztráliából származó adatokat is, amelyek szerint a tizenévesek körében megnövekedett az utóbbi években az energiaitalozás, nem ritkán más koffeintartalmú szerekkel vagy alkohollal együtt fogyasztva. Ott 128 fiatalnak volt emiatt szüksége kórházi ápolásra.

A lengyel munkacsoport 18 önként vállalkozó, 20-35 éves, egészséges embert vizsgált. A résztvevők kétféle erősségű energiaitalt, vagy megkülönböztethetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó álitalt kaptak. Az egyes italfélék fogyasztása véletlenszerűen történt, és sem a résztvevők, sem a vizsgáló orvosok nem tudták, mi van a pohárban.

Az egyik ital 120 mg koffeint, a másik 360 mg koffeint tartalmazott. Az első változat a Lengyelországban legnagyobb kereslettel bíró energiaitalnak felelt meg, a másik pedig a legtöbb koffeint tartalmazó, üzletben kapható energiaitalnak felelt meg.

A kisebb, egyszeri adag sem a vérnyomást, sem a pulzusszámot nem változtatta meg jelentősen, de a nagy hatóanyag tartalmú változat megemelte a vérnyomást és fölgyorsította a szívműködést, ráadásul szívritmus zavarokat és alvászavart is okozott.

A veszélyes hatás nem csak a koffein következménye. Amy M. Franks cikke az Annals of Pharmacotherapy szakfolyóirat legújabb számában azt bizonyította, hogy a 80 milligramm koffeint és 1000 milligramm taurint tartalmazó energiaital mérhetően erősebben emelte a vérnyomást, mint a koffein ugyanekkora adagja.

ÁNTSZ jelentés

Az elmúlt negyedévben hatvanhat fiatalt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni energiaital-fogyasztással összefüggő esemény miatt, kettejüknél, maradandó következményként, magas vérnyomás alakult ki - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb összegzéséből. Energiaital-fogyasztás és túladagolás

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.