Nyiroködéma kialakulása és kezelése

Szerző: Rákgyógyítás

Az esetek nagyobb arányában a nyirokcsomó(k) eltávolítása utáni lábadozást követően nem maradnak vissza tünetek, a megmaradt nyirokrendszer el tudja látni feladatát, a beteg nem érzékel változást. Ám a kiterjedtebb műtétek egy adott régióban okozhatnak panaszokat.

Az ödéma vizenyőt, vízkórt jelent: a szövetek között felhalmozódik a folyadék, nyirok eredetű duzzanat alakulhat ki. Az érintett végtag megdagad, feszül, az elváltozás nehéz végtagi érzéssel, valamint zsibbadással, fájdalommal, ízületi mozgáskorlátozottsággal jár. A pangás miatt helyileg növekszik a fertőzésveszély, a mélyvénás trombózis, tehát a vérrögképződés, súlyosabb esetben az életveszélyes érelzáródás kockázata is.

A nyiroködéma kezelése

A nyiroködéma kombinált orvosi kezelést igényel, amelynek a gyógyszer mellett része a speciális fáslizás, illetve egy nyirokdrenázsnak hívott masszázstechnika is. Ez teljesen más fogásokból áll, mint a gyógymasszázs vagy sportmasszázs, utóbbiakkal próbálkozni sem szabad! A gyógyhatásúnak gondolt termálfürdők is ronthatnak a helyzeten: a vízben oldott kémiai anyagok és a hőhatás miatt ugyanis kitágulnak a hajszálerek (kapillárisok), s előfordulhat, hogy a nyirok- és vénás rendszer nem tudja visszaszívni és elvezetni a felgyülemlő folyadékot a szövetek közül.

Tehát mindenképpen a nyiroködéma kezelésében jártas szakemberhez kell fordulni: időben elkezdett, szakszerű gyógytornával a folyamat nagyrészt kiküszöbölhető, ezért már a műtét előtt érdemes konzultálni az osztályon arról is, hol kaphat fizioterápiás segítséget a beteg.

Nyirokcsomó-gyulladás és nyirokcsomó-megnagyobbodás

A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy részében ártalmatlan és nyom nélkül gyógyuló megbetegedés, de minden esetben a kórok felderítése szükséges. Nyirokcsomó gyulladás és nyirokcsomó megnagyobbodás

Olvasson tovább! Részletesen a nyiroködémáról

(rakgyogyitas.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága.

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.