Folyamatosan nő a külföldi orvostanhallgatók száma

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Több mint 10 százalék a hazai egyetemeken tanuló külföldiek aránya. Tarol a négy orvosképző a külföldiek körében, egy tanévben több mint 100 országból fogadnak hallgatókat. A legtöbb külföldi diák a Semmelweis Egyetemre jár, ahol angolul és németül tanulják a szakmát. Körképünk.

Több mint 13 800 diák jelentkezett valamilyen orvosi- és egészségtudományi képzésre, közülük végül 7722-en kerültek be valamelyik általuk kiválasztott egyetem képzésére 2023-ban. A legtöbb jelentkezőt a budapesti Semmelweis Egyetem vonzotta, amit a debreceni, szegedi és a pécsi egyetem képzései követtek.

Évente csaknem háromezer külföldről érkező hallgató doktori képzésre megy, 2022-es adatok szerint az orvostudományi képzésben az összes hallgató 15 százaléka nem magyar állampolgár. Többségük Európán kívülről származik: Ázsiából, Észak-Amerikából és Afrika valamelyik országából. Az összes hazai egyetemeken tanulók közül 8 százalékuk Európán kívülről, 3 százalékuk a szomszédos országokból, 1 százalékuk távolabbi európai országokból jöttek hozzánk tanulni. A legtöbb külföldi hallgató a mesterképzéseken van, majd az osztatlan képzések következnek.

Top 10 küldő ország

  • Kína
  • Irán
  • Németország
  • Románia
  • Szerbia
  • Szlovákia
  • Franciaország
  • Pakisztán
  • Nigéria
  • India

A vidéki egyetemek

A Debreceni Egyetemnek a 2021/22-es tanévben 6577 külföldi diákja volt, 35 országból érkeztek a cívisvárosba. Népszerű a doktori (PhD) és mesterképzés (DLA) is a külföldi hallgatóknak kínált kurzusok között.

A Szegedi Tudományegyetemnek 30 ország 407 egyetemével van kétoldalú Erasmus-együttműködési megállapodása. A 2021/22-es tanévben közel 4 ezer külföldi diákja volt, legtöbben Spanyolországból és Törökországból jöttek.

A Pécsi Tudományegyetemen 114 ország diákjai tanulnak: több mint 4 ezer külföldi diákja van, itt is igen népszerű az orvosi képzés.

Az anyagiak mellett komoly presztízst jelent egy-egy felsőfokú intézménynek a külföldi hallgatók jelenléte, ráadásul bizonyítja a képzés elfogadottságát a nemzetközi munkaerőpiacon.

Fogorvostanhallhatók Debreceni Egyetem
Fogorvostanhallgatók a Debreceni Egyetemen (Fotó: DE)

Optimista külföldiek

A Semmelweis Egyetem közel 16 ezer hallgatójának harmada külföldi, ők öt kontinens 115 országából érkeztek. Az egyetem karai összesen több mint 200 külföldi – európai, ázsiai és amerikai – felsőoktatási intézménnyel tartanak fenn különböző együttműködési területekre kiterjedő kapcsolatot. Legtöbbjük az Általános Orvostudományi Karra és a Fogorvostudományi Karra jár.

Az egyetem külföldi hallgatói nagyon határozottak a későbbi elhelyezkedésükkel kapcsolatban. 95 százalékuk a diploma megszerzése után azon a szakterületen szeretne dolgozni, ahol jelenleg tanul, 97 százalékuk pedig úgy véli, hogy egy-két éven belül el tud helyezkedni a szakterületén – áll az egyetem diplomás pályakövetési kutatások keretében végzett hallgatói motivációs vizsgálatában.

Miért annyira népszerű a budapesti egyetem? Nagy hangsúlyt helyeznek a multikulturális hallgatói közösségének összetartására, a nemzetközi és magyar hallgatók integrációjára, a többnyelvű oktatás és tájékoztatás mellett nemzetközi rendezvények, a nemzetek és kultúrák kölcsönös megismerését, közeledését elősegítő programok révén is – olvasható az egyetem tájékoztatójában.

Egyetemi rangsor

A felsorolt orvosképzésben is érdekelt 856 egyetem között négy magyar intézmény is megtalálható a Times Higher Education (THE) ranglistáján. A Semmelweis Egyetem különböző orvosképzéseivel a 201-250. helyre tornázta fel magát, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem egységesen a 401-500. helyen végzett. A listát nem kérdés, az Oxford vezeti, az első ötbe a Harvard, a Cambridge, az Imperial College London és a Stanford férkőzött be.

Szerző: Tóth András újságíró - WEBBeteg
Források: KSH, Eurostudent felmérés (Eduline), egyetemi honlapok

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.