Folyamatosan nő a külföldi orvostanhallgatók száma

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A legtöbb külföldit oktató kar között az első hét helyezett fogorvosi és orvosi, valamint állatorvosi kar. Tarol a négy orvos képző egyetem a külföldiek körében, egy tanévben több mint 100 országból fogadnak hallgatókat. A legtöbb külföldi diák a Semmelweis Egyetemre jár. Körképünk.

Az anyagiak mellett komoly presztízst jelent egy-egy felsőfokú intézménynek a külföldi hallgatók jelenléte, ráadásul bizonyítja a képzés elfogadottságát a nemzetközi munkaerőpiacon. Az összes felsőfokon tanuló külföldi hallgató túlnyomó többsége, 80 százaléka Európából érkezett, 16 százalékuk Ázsiából, 3 százalék Észak Amerikából és további 2 százalék jött Afrika valamelyik országából.

A szomszédból jönnek többen

A hazánkban tanuló külföldiek több mint fele a szomszédos országokból érkezik hozzánk: Romániából és Szlovákiából jönnek a legtöbben, ők főleg határon túli magyarok, akik az anyaországban szeretnének továbbtanulni.

Az éves költségtérítési díjak a külföldieknek hirdetett képzéseken (PTE)

Általános orvos képzés:

angol: 14 800 USD

német: 12 800 EURO

Fogorvos képzés:

angol: 15 900 USD

német: 13 640 EURO

Gyógyszerészképzés:

angol: 9 500 USD

A román és az ukrán határ közelsége miatt is szerencsés helyzetben van a Debreceni Egyetem, 32 ezer hallgatójával és 1600 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, csaknem 3000 külföldi diák tanul itt, közülük 2000 az angol nyelven is folyó szakokon. A Fogorvostudományi Karon 48 százalék a külföldiek aránya, 35 országból érkeztek a cívisvárosba. Népszerű a doktori (PhD) és mesterképzés (DLA) is a külföldi hallgatóknak kínált kurzusok között.

A Szegedi Tudományegyetemnek 30 ország 407 egyetemével van kétoldalú Erasmus-együttműködési megállapodása. A tavaszi szemeszterben összesen 105 ösztöndíjas tanul Szegeden, valamint 5 amerikai diák az úgynevezett Transatlantic Dual Degree program keretében. A legtöbben Spanyolországból és Törökországból jöttek.

Az Általános Orvostudományi Kar igen népszerű itt is a külföldiek körében, az 1422 hallgatóból 644 jött más országból, a 2009/2010-es tanév adatai alapján.

Optimista külföldiek

A Semmelweis Egyetem külföldi hallgatói nagyon határozottak a későbbi elhelyezkedésükkel kapcsolatban. 95 százalékuk a diploma megszerzése után azon a szakterületen szeretne dolgozni, ahol jelenleg tanul, 97 százalékuk pedig úgy véli, hogy egy-két éven belül el tud helyezkedni a szakterületén – áll az egyetem diplomás pályakövetési kutatások keretében végzett hallgatói motivációs vizsgálatában.

Összesen 145-el nőtt a múlt tanévhez képest a Semmelweis Egyetemre beiratkozott külföldi hallgatók száma, a több mint 12 ezer hallgatóból 2977 külföldi. Legtöbbjük az Általános Orvostudományi Karra jár, ott a 4321 tanulóból 2103 érkezett valamelyik más országból. A küldő országok közül Németország vezet, a második Norvégia, majd Izrael következik, bár ez korábban fordítva volt.

A német nyelvű képzést jellemzően a Németországból és Ausztriából érkező diákok választják, az angol nyelvű programra ugyanakkor öt kontinens csaknem hatvan országából érkeznek hallgatók.

Magyarul is tanulhatnak

Évente közel 40 ország több mint 1000 diákját tanítja 50 elismert magyar nyelvtanár, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a külföldiek magyar nyelvi oktatása terén. Tavaly 1200 diák tanult az intézményekben: a budapesti iskolában 500-an, míg Debrecenben 700-an sajátíthatták el nyelvünket.

Miért annyira népszerű a budapesti egyetem? Csak egy ok a sok közül: sikeresen használják a 4D Anatomy LLC terméket, amely az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép. A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány az idei évtől kezdve az orvosi egyetem tananyagába is beépül.

A Pécsi Tudományegyetemen az angol képzésekre 230, a német nyelvűre 220 fő felvételét tervezik idén. A költségtérítési díjak az általános orvos és a fogorvos szakokon mintegy 8 százalékkal emelkedtek, a gyógyszerész képzés költsége nem változott.

Az elmúlt év adatait tekintve különösen nagy növekedés volt Pécsett a német képzéseken, ahol 2011-ben megduplázódott a jelentkezők száma.

(WEBbeteg - Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Orvosképzés Magyarországon egy...

Jelenleg Magyarországon négy város (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs) négy egyetemén folyik orvosképzés. Mindegyik egyetemen külön-külön karon...

Orvosképzés külföldön: Bécs vagy...

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.