Orvosképzés téma

Újabb mérföldkőhöz ért az InSimu orvosképzést támogató projektje

InSimuBlog

Lezajlott az első, InSimu Patient beteg-szimulációs appal támogatott, kreditpontos diagnosztikai kurzus a Debreceni Egyetemen. A debreceni orvostanhallgatók elsőként tesztelhették a Microsoft világversenyén díjazott, orvosképzést támogató megoldást.

Hazaküldenék a magyar orvosokat

WEBBeteg

A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.

Orvosképzés Magyarországon egy orvostanhallgató szemével

WEBBeteg - Holányi Péter

Jelenleg Magyarországon négy város (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs) négy egyetemén folyik orvosképzés. Mindegyik egyetemen külön-külön karon képzik az orvosokat és a fogorvosokat, ami alapvetően azért van, mert az évtizedek során egy önálló tudományággá nőtte ki magát a fogorvoslás.

Egy új orvostudományi szakterület: az obezitológia

lifestylecom.hu

A túlsúly és elhízás a XX. század második felétől kezdve világszerte, így Magyarországon is népbetegséggé vált. A súlyfelesleggel rendelkező emberek számának járványos méreteket öltő növekedése jelenleg az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma a társadalom, a gazdaság és az egészségügyi ellátórendszer számára.

A rezidensképzésben központi foglalkoztatás és finanszírozás lép életbe

MTI

A július 1-jén életbe lépő, az új egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről (rezidensképzésről) szóló rendelet értelmében a rendszerbe újonnan belépők foglalkoztatása központi rendszerben történik, és valamennyi rezidens illetményét (a járulékokkal együtt) központi költségvetési forrásból biztosítják.

Hallássérültek az orvosképzésben

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Jelenleg harminc fogyatékkal élő, köztük öt súlyosan nagyothalló személy jár a Semmelweis Egyetem különböző karaira. Orvosnak, fogorvosnak, ápolónak, gyógytornásznak vagy éppen egészségügyi menedzsernek tanulnak. Milyen segítséget kapnak az egyetemtől? Milyen esélyekkel indulnak el, ha végeznek?

Éger: történelmi helyzet van, és ez történelmi megoldást követel

WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

Joggal várjuk el, hogy az életpályamodell, amely más szakmákban már létezik, az egészségügyben is megjelenjen. Történelmi helyzet van, és ez történelmi megoldást követel – hangsúlyozta Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Magyar Rezidens Szövetség által szervezett szerdai sajtótájékoztatón.

Orvosképzés - töretlenül sikeresek az egészségügyi szakok az egyetemeken

WEBBeteg- T.A., újságíró

Közel ezren tanulhatnak orvosnak szeptembertől a négy hazai egyetemen. A legjobb tíz kar közé bekerült a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem általános orvostudományi, az SZTE fogorvostudományi, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem egészség- illetve gyógyszerésztudományi, valamint a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi kara is.

„Nincsenek hosszú éveink a helyzet normalizálására” – interjú a Magyar Rezidens Szövetség Elnökével

WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

„Ha az orvosképzésünk minőségén akarunk javítani, akkor akarva-akaratlan az egészségügyi rendszert sorvasztó összes problémával foglalkoznunk kell.” – véli Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség nemrégiben megválasztott elnöke, akivel a magyar rezidensek és orvosok helyzetéről, kilátásairól, illetve a szervezet törekvéseiről beszélgettünk.

Orvosképzés: milyen változásokra számíthat az idén felvételiző?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Száz felvételizőből egy tucat az orvosi pályát választja, attól függetlenül, hogy évek óta hatalmas gondokkal küzd az egészségügy. Március 1-ig lehet jelentkezni az egyetemekre. Körképünk bemutatja az orvosképzés hazai lehetőségeit.