Ezek a diákok egy egészségesebb Magyarországért dolgoznak

szerző: Végh Márton, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) 2006-os alapítása óta a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb nonprofit, közhasznú diákszervezetévé nőtte ki magát. Az egyesület céljairól, eredményeiről és nemzetközi kapcsolatairól Süli Orsolyával, a szervezet külügyi elnökhelyettesével beszélgettünk.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete jelenleg több mint 500 tagot számlál, akik mind orvostanhallgatók. Céljuk, hogy a fiatalabb generációk egészségközpontú szemléletének elősegítésével, valamint szociálisan érzékeny és széles látókörrel rendelkező orvosok kinevelésével egy egészségesebb magyar társadalmat hozzanak létre.

Tevékenységük három fő terület köré összpontosul:

  • prevenció
  • nemzetközi kapcsolatok
  • karitatív tevékenység

Hogyan egészíti ki a szervezet munkája az orvostanhallgatók egyetemi évek alatt megszerzett tudását?

- Célunk, hogy szoros kapcsolatot építsünk ki az elmélet és a gyakorlat között, különös tekintettel az alapellátás és a megelőzés terén. Rengeteg programunk alkalmával van lehetőségük a hallgatóknak aktívan bekapcsolódni az egészségnevelésbe és egyéb formájú prevencióba - például egyes szűréseink alkalmával.

Egyesületünk sok olyan témával foglalkozik, amely csak érintőlegesen, vagy egyáltalán nincs lefedve az egyetemi tanrendben. „Best buddy” programunk során a hallgatók és a különböző fogyatékossággal élő párjaik egy programsorozaton vesznek részt, amely során tagjaink betekintést nyerhetnek ezen csoportok mindennapjaiba. Beszélgetéseket, vitaesteket szervezünk, amelyek az élet különböző területein előforduló diszkriminációval, stigmatizációval, társadalmi egyenlőtlenségekkel és az emberi jogokkal foglalkoznak. Ezen kívül szeretnénk a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetni a mentális egészséggel foglalkozó programokra, mivel ez mind a magyar populációban, mind az orvostanhallgatók és orvosok körében aktuális probléma, amelyről még mindig túl kevés szó esik.

Hogyan válhatnak taggá a tanulni és segíteni akaró orvostanhallgatók?
Bárki tag lehet, aki a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója. Kommunikációs csatornáinkon (facebook, hírlevél, honlap) mindig értesítjük a tagbelépési alkalmakról a hallgatóságot.

A BOE nem csak a felkészült szakemberek képzésében, hanem prevenciós és karitatív tevékenységekben is részt vesz. Hogyan tudnak hozzájárulni a magyar emberek egészségneveléséhez?

- Szeretnénk az egészségközpontú életszemléletet széles körben terjeszteni, a civilizációs betegségeket megelőzni. Prevenciós tevékenységük során a BOE tagok középiskolákban tartanak órákat - a 2017-es évben mintegy 750 prevenciós órát tartottunk, ezzel több mint 18 000 14-18 év közötti diákot oktattunk egészséges életmódra. A 2016-os évtől a 18 év feletti korosztály egészségnevelését is elkezdtük, többek között más egyetemi hallgatóknak, elmaradt térségek közösségeinek tartottunk oktatást az egészséges életmódról. Ezenkívül különböző rendezvényeken, egészségnapokon vettünk részt, ahol szűréseket végeztünk, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat adtunk.

Mindenki képes rá, hogy tudatosabb döntéseket hozzon a mindennapjai során, akár a káros szokások abbahagyásával, változatos, egészséges étkezéssel vagy a mozgás beiktatásával. Egészségünk legnagyobb része a mindennapos döntéseink és szokásaink eredménye, így az életmódunknak és ezzel a prevenciónak van a legnagyobb szerepe az egészségünk megtartásában és a betegségek megelőzésében.

A betegségek megelőzése
A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek segítségével még sosem lehetett annyira aktuális, mint napjainkban, és a tendencia valószínűleg folytatódni fog.
A betegségek megelőzésének tudománya

A BOE teljes jogú tagja a közel másfél millió diákot tömörítő Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségének. Milyen lehetőségeket kínál a világ egyik legnagyobb és legrégebben működő ifjúsági szervezete a magyar tagok számára?

- Egyik legfontosabb lehetőség, hogy egyesületünk az Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségén keresztül évente körülbelül 120 hallgatónak biztosít lehetőséget arra, hogy egy hónapos külföldi kórházi gyakorlatot vagy kutatómunkát végezzen a világ bármely pontján. Az ilyen jellegű bepillantás más országok egészségügyi rendszerébe, új technológiák, szokások megismerése értékes tapasztalatot biztosít tagjaink számára már az egyetemi évek alatt.

Ezen kívül delegáltjaink különböző hazai és nemzetközi konferenciákon is részt vesznek, ahol értékes nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert, illetve megismerkedhetnek a világ aktuális problémáival, amely hozzájárul a szélesebb látókör kialakításához.

Az Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségének August Meeting névre keresztelt rendezvényét idén Afrikában tartották. Miért volt különleges az idei helyszín? Mi volt a rendezvény fő témája?

- A rendezvény szakmai témája az ENSZ fenntartható fejlődési célok programjával, azon belül pedig az egészségügyi humánerőforrás-hiánnyal foglalkozott, mely a fejlődő országok után a fejlett országokat is elérte az utóbbi években. Az egyre növekvő és - főleg Európában - öregedő népesség egyre szélesebb körű egészségügyi ellátást, és ezzel magasabb számú személyzetet is követel.

Idén először került megrendezésre a világ legnagyobb létszámú orvostanhallgató konferenciája az afrikai kontinensen, így mindenképp különleges volt a helyszín. A magas szintű szervezés és a 880 orvostanhallgató jelenléte is mutatja, hogy a kontinens egyre inkább nyit a világ felé, és dolgozik a felzárkózáson.

Milyen tapasztalatokkal tértek haza a résztvevők? Hogyan kamatoztathatják az orvostanhallgatók a megszerzett tudást itthon?

EMSA konferencia a BOE szervezésében
Szeptember elején a világ minden tájáról érkeztek szakemberek és orvostanhallgatók Magyarországra, hogy az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatban tanácskozzanak. A rendezvény lebonyolításáért felelős szervezet egyik tagjával, Farkas Ferenc Balázzsal beszélgettünk.
EMSA konferencia a BOE szervezésében

- A magyar delegáció minden tagja különböző szekciókban vett részt a konferencián, így biztosítva, hogy a legszélesebb tudást kapjuk meg és tudjuk hazahozni. A megszerzett szakmai tudás átadásán kívül a különböző nézőpontok és érvelések megismerése, csoportos problémamegoldások hozzásegítenek az empatikusabb és nyitottabb látásmódhoz, amelyet igyekszünk átadni a hazai orvostanhallgatóknak is.

A konferencia egyik fontos programja pedig a különböző országok helyi programjainak, rendezvényeinek, kampányainak bemutatása egy börze keretein belül, ahol sok értékes ötlettel gazdagodtunk, és talán ebből néhány itthoni megvalósítása is létrejön a jövőben.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Végh Márton, újságíró-szerkesztő

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.