Coliform baktériumot találtak az ásványvízben

Szerző: MTI/WEBBeteg

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a Heves megyei kft. ellen, a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Mit kell tudni a coliform baktériumokról?

Mi minősül ásványvíznek?

Egy víz minőségének szigorú követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy természetes ásványvízzé minősítsék, ezt a megfelelést az ÁNTSZ keretein belül működő Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság elismerése biztosítja

A coliform baktériumok legismertebb képviselője az Escherichia coli. A csoportba számos egyéb baktérium tartozik, melyek közös tulajdonsága, hogy laktózt fermentálnak, ilyen például az Enterobacter, a Klebsiella és a Citrobacter. Az E. coli egy patogén baktériumfaj, amely főleg a gyenge immunrendszerű egyénekre jelent veszélyt, beleértve a gyerekeket és az időseket is. A kórokozók jelenlétét a vízmintában laborvizsgálattal mutatják ki. A fertőzött vízből vett mintán az első baktériumkolóniák néhány nap alatt kifejlődnek, minél nagyobb telepek képződnek, annál fertőzöttebb a víz.

A coliform baktériumok az emberi szervezetbe kerülve hasmenést, hányást okoznak. Az E.coli ezek mellett okozhat még húgyúti fertőzést, epeúti fertőzést, illetve igen ritkán hashártya-gyulladást, tüdőgyulladást és csecsemőknél meningitiszt is.

A fertőzött ásványvizeket kivonták a forgalomból

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

(MTI/WEBBeteg)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

A természetes ásványvizek...

A természetes ásványvizek fogyasztása a legegészségesebb formája a folyadékpótlásnak, hiszen a víz mellett a szervezet számára szükséges makro-...

Ásványvizeink - Ön figyel az...

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket...

A tej- és vöröshús-imádók...

Ausztrál kutatók szerint a vöröshús- és tejimádók sokkal érzékenyebbek az Escherichia coli (E. coli) baktériumra, amely komoly hasmenést, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.