A passzív dohányos gyermekből dohányzó felnőtt lesz?

Medipress
megjelent:

A dohányzás káros szenvedély, s a legtöbb dohányzó ezzel tisztában is van. Sokan képtelenek leszokni a káros szenvedélyükről, annak ellenére, hogy tudják, ezzel a környezetükben élők egészségét is veszélyeztetik.

Egy sokkoló új tanulmány szerint, aki a gyermeke társaságában dohányzik, nem csak a kilélegzett káros anyagoknak teszi ki őt, de rászoktathatja a cigarettázásra is. A Concordia Egyetem és a Montreali Egyetem munkája, mely a Nicotine & Tobacco Research című folyóiratban jelent meg, kiderítette, hogy akik állandóan látják a szüleiket, testvéreiket, barátaikat, szomszédaikat dohányozni, sokkal nagyobb eséllyel kapnak rá maguk is a cigarettára.

A gyerekek eltanulják a rossz példát

10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

„Az újév elején abbahagyom a dohányzást” – bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától. >>

„A gyerekek, akik másokat dohányozni látnak, valószínűbb, hogy maguk is rászoknak, mert nem érzékelik egészségtelennek ezt a tevékenységet.” – mondta el a tanulmány vezetője, Simon Racicot, a Concordia Egyetem pszichológia tanszékéről. „A csak passzívan dohányzó gyerekek általában pozitívabban vélekedtek a gyilkos szokásról. Ők azok, akik nagyobb valószínűséggel gyújtanak majd rá kamaszként.” Jennifer J. McGrath, a Concordia Egyetem professzora szerint Észak-Amerikában a gyermekek közel 60 százaléka passzív dohányos.

A tanulmányhoz 327 diákot gyűjtöttek össze a 11-13 éves korosztályból, és a dohányzási szokásaikról kérdezték őket; illetve arról, hogy hány dohányos él a környezetükben, és milyen helyzetekben gyújtanak rá. „Azok a kiskamaszok, akiket több dohányos vesz körül, több előnyt is látnak ebben a káros szenvedélyben.” – mondta Racicot. „Ezért a szülők, testvérek, barátok dohányzása növeli a kockázatát annak, hogy később maga a gyermek is így tesz.”

A szülők felelőssége

A kutatók szerint a megelőzési törekvések során gondolni kell azokra a gyerekekre, akik erős passzív dohányosok, hogy tisztában legyenek a kockázatokkal. A lakosságot általában is fel kell világosítani arról, hogy a fiatalok körében való dohányzás miként terjeszti a veszélyes szokást. A szülőknek nem lenne szabad kitenni a gyermeküket a káros füstnek. Jobb, ha inkább kimegy a lakásból, vagy kiszáll az autóból erre az időre. A veszélyes szenvedély maradjon távol a gyermekek szemétől, orrától és agyától.

(Medipress)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.