A mobiltelefon lehetséges egészségügyi veszélyei - Kutatás

Szerző: Medipress

Szinte minden embernek van mobiltelefonja, mégis nagyon kevesen tudják, milyen hatást gyakorolhatnak a készülékek egészségünkre.

Egyes kutatások szerint a legnagyobb probléma, amit okozhat legfeljebb a fülcsengés lehet, más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobiltelefonok okozhatnak egyelőre ismeretlen biológiai változásokat.

Nem ismerhetjük a hosszú távú kockázatokat, és még húsz évig nem is fogjuk – állítja Diana Zuckerman, a Cancer Prevention and Treatment Fund nevű amerikai rákmegelőzési alap elnöke. Ez azonban nem azt jelenti, hogy most nem kell aggódnunk a mobiltelefon egészségügyi hatásai miatt saját magunkra és a gyerekeinkre nézve.

Az aggodalmakat pedig csak fokozza az a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban nemrégiben közzétett kutatás, amely azt mutatta, hogy a mobiltelefon összefüggésben állhat a gyerekek rossz magaviseletével. A kutatás 1996-97-ben született gyermekeket és sokat mobiltelefonáló édesanyjaikat vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy amennyiben az anya a terhesség alatt és után is rendszeres mobilhasználó volt, gyermeke nagyobb valószínűséggel szenvedett 7 éves korára magatartási zavaroktól.

Veszélyeztetjük a gyermek egészségét

Rádióhullámok és sugárzás

A legújabb tanulmányok szerint, a mobiltelefonok és más rádióhullámokat kibocsátó eszközök (vezeték nélküli beltéri telefonok, vezeték nélküli routerek, laptopok, mikrohullámú sütők, de még a babaőrök is) komoly egészségügyi veszélynek teszik ki használóikat. Hogyan maradjunk biztonságban, ebben a drótnélküli világban? Milyen veszélyek fenyegetnek a mindennapokban? >>

Zuckerman elmondta, azt már tudjuk, hogy a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros lehet a fejlődő agyra. A gyerekek koponyacsontja vékonyabb, mint a felnőtteké, és korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyermekagy nagyobb mértékű sugárzásnak van kitéve, mint a felnőtté.

A vizsgált populációban azokban a gyerekekben figyelték meg a magatartászavarok legmagasabb kockázatát, akiknek édesanyja a terhesség alatt is rendszeresen használt mobiltelefont, amikor a csecsemő agya fejlődésben van, és rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra. A szakértő szerint bármi is legyen az ok, senki sem akarhatja, hogy gyermeke agresszív viselkedéstől szenvedjen csak azért, mert az édesanya állandóan a mobiltelefonon lóg.

A kutatók szerint az anyáknak nem kell teljesen lemondaniuk a mobiltelefonról a terhesség alatt, de körültekintőbben kell használniuk a készüléket.

Íme, a legalapvetőbb tanácsok:

  • A fejhallgató vagy a kihangosító segítségével lehet a legegyszerűbben korlátozni a telefon sugárzásának behatását.
  • Figyeljünk oda, hol tartjuk a készüléket, különösen akkor, ha valaki gyermeket szeretne. A mobiltelefon a nemi szervek közelében tartása – különösen férfiak esetében – csökkentheti a termékenységet. A férfiaknak nem javasolt a nadrágzsebükben, a nőknek pedig mellük közelében tartani a mobiltelefont.
  • Tartsuk távol a mobilt a gyerekektől! Zuckerman szerint kifejezetten rossz ötlet, ha valaki a bölcsőbe helyezi iPhone-ját, hogy altatódalt hallgattasson a csecsemővel. A nagyobb gyerekeknek pedig nem tanácsos megengedni, hogy túl sok játékot játszanak és filmet nézzenek a mobilon.
  • Vásároljunk alacsony sugárzású mobiltelefont! Bár nem bizonyított, hogy a sugárzás okozza a magatartászavarokat, inkább vigyük túlzásba az óvatosságot.

Az agydaganat tünetei

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függ. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Az alábbi tünetek esetén kell gyanakodni:

Bővebben az agydaganatról>>

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

A mobiltelefon rákot okoz?

Habár manapság mobiltelefon nélkül el sem tudjuk már képzelni az életet, egy 10 éven át tartó, 13 ország lakosainak telefonálási szokásait és...

Mobiltelefon és terhesség -...

A mobiltelefon sugárzása születés előtt és utána is növeli bizonyos viselkedési problémák (pl. hiperaktivitás, figyelemzavar, kortársakkal való...

A túl sok mobilozás alvászavart...

A mobiltelefonnal töltött túl sok idő - a túlzott sms-ezés és csevegés - alvási zavarokat okozhat - állítja egy tanulmány. A túlzott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.