Agyi MRI

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Agyi MR/MRI vizsgálat

Az agydaganat elnevezés az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot jelenti. Előfordulnak elsődleges és másodlagos agydaganatok.

Az elsődleges agydaganatok az agy valamely szövetéből nőnek ki, lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak. A másodlagos agydaganatok a szervezet más területén kialakult daganatok agyi áttétei (metasztázisok). Ez utóbbiak a gyakoribbak. Tágabb értelemben az agydaganatok közé sorolhatók az agyhártyákból kiinduló jó- vagy rosszindulatú tumorok is.

A mágneses rezonancia vizsgálat (MR, MRI) olyan képalkotási technika, amely mágneses mező és rádióhullámok segítségével hozza létre a képet és számos alkalmazási területe közül az egyik legfontosabb a központi idegrendszer, az agyvelő és a gerincvelő vizsgálata. A daganatos szövet elkülönítésének megkönnyítése érdekében intravénás kontrasztanyot is szoktak adni.  

A fenti, a homlok síkjával párhuzamosan készült kontrasztanyagos MR-felvételen a fényes, világos terület egy nagy daganatot ábrázol a koponyán belül. Jól látható, hogy a daganat térfoglaló jellegű, az agykamrákat deformálja.