Ranschburg Jenő sokat tett a gyerekekért

MTI
megjelent:

Ranschburg Jenő nagyon sokat tett a gyerekekért, gyerekeinkért, értünk, hogy jobban tudjunk együtt élni egymással - idézte fel csütörtökön elhunyt pályatársa alakját az MTI kérésére Vekerdy Tamás gyerekpszichológus.

"Ranschburg tanár úrról először is azt kell elmondani, hogy nagyszerű előadó volt, imádták a hallgatók azokban az években, amikor az ELTE-n tanított, persze nyilván később is, másutt is, de erről kevesebb hírem van. Ezenkívül egy makulátlan és nagy felkészültségű tudós volt, aki hihetetlenül tájékozott volt az 'anyagban', de ez nem lett volna elég, közölni is tudta mindazt az emberekkel, amit a legmélyebb és legmagasabb tudományból merített, képes volt átadni tudását" - méltatta Vekerdy.

Mint emlékeztetett: Ranschburg évtizedekig a Magyar Televízió Családi kör című műsorában volt kommentátor, amikor sokat tett azért, hogy az itt-ott még meglehetősen merev magyar nevelési rendszer a hideg és szigorú szabályoktól elforduljon a meleg és engedékenyebb szabályozás felé. Valami olyasmi felé, amelyről évtizedekkel később kiderült, hogy a legfontosabb a gyerek érdekében, és ez az érzelmi biztonság megadása.

Szorongással töltötte el a közélet

"Példamutató őszinteséggel vállalta mindig saját magát, saját életútját, saját családját, és ez szintén nagyon fontos" - tette hozzá Vekerdy. Ranschburg életének utolsó időszakáról szólva felidézte: "őszinte szorongással töltötte el számtalan jelenség, amely manapság tapasztalható közéletünkben, és ennek hangot is adott. Ezzel természetesen nem volt egyedül, sokan vagyunk, akik több okból, gyerekeket illetően is szorongunk".

A két ismert gyerekpszichológus nem dolgozott sohasem egy helyen, Révai Gábor ötlete volt, hogy összehozta őket egy kötetben, mely a Beszélgetések nem csak gyerekekről Ranschburg Jenővel és Vekerdy Tamással címmel jelent meg.

"Megrendülten hallottuk a hírt, fontos támogatónkat vesztettük el személyében" - reagált az MTI megkeresésére Matusek Zsuzsanna, az Országos Gyermekvédő Liga (OGYL) elnöke. "Ranschburg Jenő megálmodója és szellemi apja volt az 1989-ben újjáalakult, immár 104 éves hagyományokra visszatekintő ligának, végig aktív tagja és támogatója volt a szervezetnek, haláláig tiszteletbeli elnökünk volt, a szülőknek tartott tanácsadással, előadásokkal, fogadóórákkal segítette a munkánkat. Kapcsolata a gyerekekkel nem szűnt meg az utolsó pillanatig sem, megértéssel, melegséggel fordult a gyerekek és a szülők felé egyaránt" - tette hozzá Matusek.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.