Férfiak termékenysége és genitális méret - van összefüggés?

MTI
megjelent:

A férfiak termékenysége és az úgynevezett anogenitális távolság közötti összefüggést állapították meg amerikai kutatók.

A pénteken közzétett tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akiknél az anogenitális távolság (AGD) 52 milliméternél kisebb, hétszer nagyobb a kockázatuk az alacsony termékenységre, mint azoknak, akiknél ez a távolság nagyobb.

Az AGD értékét a végbélnyílás és a pénisz töve közti távolság adja. A vizsgálatok során úgy találták, hogy kisebb AGD értékhez alacsonyabb spermiumszám és csökkent termékenység társult.

A Rochesteri Egyetem orvosi központjának munkatársai szerint eredményük egy viszonylag egyszerű szűrési módszert kínál a férfiak számára. Nem invazív és bárki elvégezheti - magyarázta Shanna Swan, a tanulmány társszerzője. A vizsgálatban 126 fiatal - 1988-ban vagy azt követően született - férfi vett részt, ez Swan szerint már szignifikáns (meghatározó) mintának számít.

Swan résztvevője volt azoknak a 2005 és 2008 között lefolytatott kutatásoknak is, amelyekben azt vizsgálták, miként befolyásolja a megszületett fiúcsecsemőknél az AGD értékét, ha magzati korban ftalátoknak voltak kitéve.

Arra a megállapításra jutottak, hogy tízszer nagyobb eséllyel volt kisebb az AGD értéke akkor, ha a várandós anya vizeletéből megelőzően ftalátot mutattak ki. Ezek a vegyületek egyes műanyagokban vannak jelen, a cumisüvegekben való használatukat - potenciális káros hatásuk miatt - már több országban megtiltották.

A tanulmány az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban pénteken jelent meg.

A férfi medd?ség okai
Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) formájában. A férfi meddőség okai>>

(MTI/Reuters)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.