Az altatógáz elnyomja a fájdalmas emlékeket

Szerző: FH

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a műtéteknél használt sevoflurane altatógáz kis dózisban megakadályozza a kellemetlen emlékek kialakulását.

Kaliforniai tudósok erős érzelmi hatást kiváltó és semleges tartalmú képeket mutattak kísérleti alanyoknak. A megrázó képek között volt például egy véres, csonkolt emberi kéz, a semlegesek között meg egy csésze kávé. Előzőleg a résztvevők egy része kis töménységben sevoflurane altatógázt, a másik része placebót lélegzett be.

A kísérleti alanyoknak egy héttel később annyi képet kellett felidézniük, amennyit csak tudtak. Azok, akik csak semleges gázt lélegeztek be, a megrázó képek 29 százalékára emlékeztek, a közönséges tárgyakat ábrázolóknak pedig a 12 százalékára. Akik viszont altatógázt kaptak, a drámai képeknek mindössze 5 százalékát tudták felidézni, a semlegesekből pedig 10 százalékot.

Képalkotó műszeres vizsgálattal azt is kimutatták, hogy az altatógáz megzavarta az agyban az érzelemközpont és az emlékezetközpont közötti kommunikációt. A kutatók megállapították, hogy a sevoflurane kis mennyiségben blokkolásra képes. Az amerikai orvosok azonban feltételezik, hogy az altatógáz a már korábban kialakult emlékezetet nem befolyásolja.

Az altatógázt kis dózisban felhasználhatják arra, hogy a páciensek ne emlékezzenek a kellemetlen vagy a megrázó beavatkozásokra.

Az amerikai felfedezésről a hét végén számolt be a BBC brit közszolgálati rádió és tévé internetes honlapja a New Scientist című amerikai tudományos hetilapra hivatkozva.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Mennyire veszélyes az altatás?

1846-ban William T. Morton először alkalmazott étert altatáshoz egy tumor eltávolításánál. Ezáltal megnyitotta az altatásban végzett műtétek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.