Az altatógáz elnyomja a fájdalmas emlékeket

Szerző: FH

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a műtéteknél használt sevoflurane altatógáz kis dózisban megakadályozza a kellemetlen emlékek kialakulását.

Kaliforniai tudósok erős érzelmi hatást kiváltó és semleges tartalmú képeket mutattak kísérleti alanyoknak. A megrázó képek között volt például egy véres, csonkolt emberi kéz, a semlegesek között meg egy csésze kávé. Előzőleg a résztvevők egy része kis töménységben sevoflurane altatógázt, a másik része placebót lélegzett be.

A kísérleti alanyoknak egy héttel később annyi képet kellett felidézniük, amennyit csak tudtak. Azok, akik csak semleges gázt lélegeztek be, a megrázó képek 29 százalékára emlékeztek, a közönséges tárgyakat ábrázolóknak pedig a 12 százalékára. Akik viszont altatógázt kaptak, a drámai képeknek mindössze 5 százalékát tudták felidézni, a semlegesekből pedig 10 százalékot.

Képalkotó műszeres vizsgálattal azt is kimutatták, hogy az altatógáz megzavarta az agyban az érzelemközpont és az emlékezetközpont közötti kommunikációt. A kutatók megállapították, hogy a sevoflurane kis mennyiségben blokkolásra képes. Az amerikai orvosok azonban feltételezik, hogy az altatógáz a már korábban kialakult emlékezetet nem befolyásolja.

Az altatógázt kis dózisban felhasználhatják arra, hogy a páciensek ne emlékezzenek a kellemetlen vagy a megrázó beavatkozásokra.

Az amerikai felfedezésről a hét végén számolt be a BBC brit közszolgálati rádió és tévé internetes honlapja a New Scientist című amerikai tudományos hetilapra hivatkozva.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Műtéti érzéstelenítés...

A műtéti érzéstelenítés során az érzékelés részben vagy teljesen kikapcsolásra kerül, ami által lehetővé válik az orvosi beavatkozás...

Mennyire veszélyes az altatás?

1846-ban William T. Morton először alkalmazott étert altatáshoz egy tumor eltávolításánál. Ezáltal megnyitotta az altatásban végzett műtétek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.