Támogatott és ajánlott szűrővizsgálatok - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Szeretnék egészségtudatosan élni és szűrővizsgálatokra járni rendszeresen. Mikor, milyen egészségügyi szűrést támogat az OEP, mihez kell beutaló? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Szűrővizsgálatok és beutalók

Nőknek az emlőrák és méhnyakrák szűrésre behívót küldenek. Amennyiben ez elmarad keresse fel háziorvosát. A tüdőszűrés csak az ország egyes megyéiben, városaiban kötelező, ekkor ingyenes. Egyébként a tüdőgondozó intézetekben térítés ellenében végzik. A prosztatarák szűrést beutaló ellenében urológiai szakambulancia végzi. Vastagbélrák szűrést rutinszerűen nem végeznek, de emésztőszervi panaszok esetén a gasztroenterológiára utalhatja háziorvosa.

A szűrővizsgálatok

  • Tüdőszűrés - A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen résztvegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.A tüdőrák előfordulási aránya évről évre növekedő tendenciát mutat és egyre fiatalabb korosztályban és nőknél is, ami nagymértékben a dohányzással van összefüggésben. Annak ellenére, hogy a tüdőrák szűrésére nem teljes mértékben alkalmas, tény, hogy a korai, még sebészileg műthető állapotban lévő tüdőrákot is szűréssel lehet felfedezni. Statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a tüdőszűréssel kiemelt betegek kb. 20-25 százaléka, egyes években 30 százaléka még műthető, tehát sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra, mintha már tünetekkel, vagy véletlen felfedezéssel kerülnek orvoshoz.
    Tüdőrák és tbc: mennyire hatékony a tüdőszűrés?
  • Prosztatavizsgálat - A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára. A BPH okozta tünetek kialakulása miatt orvoshoz forduló beteg kivizsgálásának első lépéseként orvosa részletesen ki fogja kérdezni a húgy- és ivarrendszerrel kapcsolatos panaszairól, előző betegségeiről. Az ezt követő fizikális vizsgálat fontos eleme az alhas alapos áttapintása, melynek segítségével a vizsgáló orvos meggyőződhet a húgyhólyag teltségéről. A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?
  • Méhnyakrák - A méhnyakrák már korai stádiumban is már jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Magyaroroszágon évente mintegy 1000 új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. A rossz statisztikai mutatók annak köszönhetők, hogy a méhnyakrákszűrés bevezetése és kiépítése ellenére a nők jelentős hányada sajnos nem vesz részt ezen vizsgálaton, noha a méhnyakrák a szűrés során már korai stádiumban is már jól felismerhető, illetve időben megkezdett kezeléssel az esetek nagy részében gyógyítható. A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is. Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Önvizsgálatok - Miért fontosak, hogyan végezzük el?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el.

  • Mellrák - Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások. Milyen lépései vannak az emlő részletes önvizsgálatának?
  • Pajzsmirigybetegségek - A pajzsmirigy elváltozásai számos tünet kialakulásában játszhatnak szerepet. Attól függően, hogy alul-, vagy túlműködés alakul ki jelentkezhet hízás, aluszékonyság, fázékonyság, vagy épp felgyorsult beszéd és gondolkodás, hasmenés, izzadás. A pajzsmirigy önvizsgálatának lépései
  • Hererák - A 15-35 év közötti férfiak körében leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés a hererák. Korai felismeréssel szinte 100 százalékosan gyógyítható a betegség, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat. A herevizsgálatra a legalkalmasabb időpontot egy meleg fürdő, vagy zuhany utáni percek jelentik, mikor a herezacskó izomzata ernyedt állapotban van. A herék önvizsgálata három lépésben>>
  • Szájüregi daganatok - A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb mint a későn elkezdett kezelés. Egy egyszerű és rendszeresen elvégzett önvizsgálattal is nagyon sokat tehetünk a korai diagnózis érdekében! A daganat korai jeleit ugyanis, – az ún. precancerozisokat – ha tudjuk, mit keresünk, mi magunk is korán felfedezhetjük. Milyen tünetekre kell figyelni a szájban?
  • Melanoma - A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganat. A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyarázunk. Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Az önvizsgálat szempontjai részletesen

Daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
A leggyakoribb daganatok első tünetei

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Szűrővizsgálat
A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.