Hogyan befolyásolja az agy a fájdalomcsillapítók hatását?

MTI
megjelent:

Azok, akik nem hisznek benne, hogy fájdalomcsillapítójuk hatásos lesz, valójában saját maguk csökkenthetik vagy semmisíthetik meg a szer hatékonyságát. Agyi letapogatással készült felvételekkel brit és német kutatók azt is megmutatták, miként történik mindez.

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban szerdán ismertetett tanulmányban a fájdalomnál érintett agyterületeket is azonosították a kutatók. A tesztek során 22 önkéntes egyik lábát meleghatásnak tették ki, az ettől érzett fájdalmuk mértékét egy 1-től 100-ig terjedő skálán kellett megbecsülniük. A fájdalomcsillapítót intravénásan kötötték be nekik, hogy bármikor elkezdhessék a gyógyszer adagolását. A kezdeti fájdalomérték átlagosan 66 volt.

Az aszpirin és amit nem tudunk róla

Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén - gyakran is használjuk, sok mindent nem tudunk róla.
Az aszpirin és amit nem tudunk róla>>

Ekkor a vizsgálati alanyok egy hatékony fájdalomcsillapítót, remifentanilt kaptak az infúzión át úgy, hogy erről ők maguk nem tudtak. A szer hatására az átlagos fájdalomszint 55-re ment le. Ezt követően azt mondták a résztvevőknek, hogy most fogják majd kapni a fájdalomcsillapítót, amitől a pontszám 39-re csökkent.

Később anélkül, hogy bármit változtattak volna, azt tudatták az önkéntesekkel, hogy megvonták tőlük a gyógyszert, ezért lehetséges, hogy fájdalmuk lesz. A pontszám ekkor 64-re ment fel. Ezen a ponton tehát gyakorlatilag ugyanolyan fájdalomszintet éltek meg az alanyok, mint mielőtt remifentanilt kaptak volna.

A pozitív elvárás megduplázza a gyógyszer hatását

A paracetamol adagolása

Adagját úgy kell kiszámolni, hogy 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilógrammra. Azaz ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10x10 azaz 100 mg-nyi gyógyszert adjunk neki. Ha ez nem elég, akkor 10x15, azaz 150 mg-nyit is adhatunk. Mivel az 5 ml-es szirupban 120 mg hatóanyag van, könnyű kiszámítani, hogy egy 10 kg-os gyerek akár az 5 ml-t is megkaphatja. Bővebben: Amit a paracetamol szedéséről tudni kell>>

A vizsgálatot fordítva is elvégezték, ekkor a kezeléssel kapcsolatos pozitív elvárás megduplázta a gyógyszer eredeti hatását. A tesztek közben az alanyokról mágneses rezonanciás felvételek (MRI) is készültek, amelyek jelezték, hogy mikor, mely agyterületek voltak aktívak. "Az agyi képek azt mutatják nekünk, hogy a páciensek valóban be- és kikapcsolják egyes agyterületeiket elvárásaik közben - legyen az negatív vagy pozitív" - magyarázta Irene Tracy kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, az elvárások hatása elegendően erős ahhoz, hogy növelje a szer hasznát, ám sajnos alkalmas arra is, hogy megsemmisítse a valós fájdalomcsillapító hatást. Az MRI-felvételeken a kutatók követni tudták mindazt, amiről a kísérlet résztvevői beszámoltak, az agy fájdalommal összefüggő területeinek aktivitása valóban annak megfelelően alakult, ahogy fájdalmuk mértékét pontszámmal megítélték az alanyok. Tracy úgy véli, mindezek tapasztalatait a fájdalomcsillapítók klinikai kipróbálásának megtervezésénél is alkalmazhatják.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.