Az energiaital veszélyei: halálos is lehet

MTI
megjelent:

Az energiaitalok veszélyeire hívják fel a figyelmet a Miami Egyetem kutatói, akik a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tették közzé tanulmányukat. A kutatók kormányzati és érdekvédelmi szervezetek adatait elemezték, ahogy tanulmányozták a vonatkozó szakirodalmat, újságcikkeket, valamint esettanulmányokat.

Miért veszélyesek az energiaitalok?

Mint rámutatnak, a két évtizede árusított energiaitalok az amerikai üdítőital-piac leggyorsabban növekvő szegmensét jelentik, 2013-ban a forgalom értéke már elérheti a 11 milliárd dollárt (kb. 2000 milliárd forintot). A tinédzserek és fiatal felnőttek egyharmada rendszeresen fogyasztja ezt az üdítőféleséget.

"Az energiaitalokból túl sok fogy, ám óriási népszerűségük ellenére hatásuk kevéssé ismert" - hangsúlyozzák a gyermekgyógyászok, akik szerint a gyermekeknek nem lenne szabad fogyasztaniuk a népszerű termékeket. Mindenekelőtt az energiaitalok koffeintartalma okozhat gondokat - szapora szívverést, mellkasi fájdalmat, remegést, ingerlékenységet, magas vérnyomást, mellékhatásként előfordulhat hányinger vagy hasmenés, de a túlzott fogyasztás következménye akár stroke (agyi érkatasztrófa) is lehet. A tanulmány szerzői rámutatnak az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztásának a veszélyeire is.

Az orvos válaszol

"Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Energiaital és alkohol: halálos koktél?

Európában ugyanis már előfordultak halálesetek, amikor tinédzserek vagy fiatal felnőttek keverték a két italféleséget. Növelik a mellékhatások kockázatát az olyan betegségek, mint például az epilepszia.

Az Amerikai Toxikológiai Társaság (AAPCC) tavaly fogadta el azokat a betegségkódokat, amelyekkel országosan nyomon lehet követni az energiaitalok "túladagolásával" kapcsolatos eseteket és a mellékhatásokat.

Energiaitalok

A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók. Energiaitalok: Mit tartalmaznak?

Az energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre. Ártalmas a szívre és a szervezetre?

Októbertől december végéig 677 esetet regisztráltak, az idén pedig 311-et. Az idei esetek túlnyomó részében gyerekek és tinédzserek voltak érintettek, negyedük 6 évesnél fiatalabb. "Ez csekélységnek tűnik a más szerek okozta éves 2 millió mérgezéses esethez képest" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a számtalan mellékhatás miatt azonban az energiaitalok fogyasztását éppoly szigorúan kellene szabályozni, mint a dohányzást, alkoholfogyasztást, vagy a vényköteles gyógyszerek forgalmát.

"Nem határozták meg a gyermeke, tinédzserek és a fiatal felnőttek számára a biztonságos fogyasztás mértékét" - hangsúlyozzák a szerzők. Mint kifejtik, a gyermekorvosoknak rutinszerűen rá kell(ene) kérdeznie pácienseiknél és szüleiknél az energiaitalok fogyasztására, és felhívni a figyelmüket a veszélyekre.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40 mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70 mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található.
Koffein ajánlott mérték és a mérgezés tünetei

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.