Mesterséges hasnyálmirigy az 1-es típusú diabétesz ellen

MTI
megjelent:

Mesterséges hasnyálmirigyet próbáltak ki 1-es típusú diabétesszel élő, állapotos nőknél brit kutatók, akik szerint a módszer jelentősen csökkentheti a terhes nők halálozását és a halvaszületések számát.

A mesterséges hasnyálmirigy - egy zárt hurkos inzulinszállító rendszer - klinikai kipróbálásba tíz, 1-es típusú diabétesszel élő, várandós nőt vontak be. A teszt eredményei azt mutatták, hogy a rendszer a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségű inzulint adagolta, közel normális értékkel tartotta fenn a vércukorszintet, és alkalmazásával elkerülhető volt a glükózszint veszélyes éjszakai csökkenése is.

Helen Murphy kutatásvezető, a Cambride-i Egyetem munkatársa nagyon ígéretesnek tartja eddigi eredményeiket. Az általuk megalkotott rendszer egy folyamatos glükózmérőből és egy vele összeköttetésben lévő inzulinpumpából áll.

Korábbi klinikai kipróbálásokban 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekeknél már eredményesnek bizonyult a mesterséges hasnyálmirigy.

A glükóz elégtelen lebontásának következményei

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők szervezete nem képes megfelelően lebontani a glükózt, a terhesség pedig különösen kockázatos lehet, mivel a hormonális változások közepette nehéz az elfogadható vércukorszint külső beállítása.

A magas vércukorszint következtében a diabéteszes kismamák gyerekei körében ötször nagyobb a halvaszületések száma, és háromszor nagyobb annak kockázata, hogy életük első hónapjában meghalnak.

A klinikai kipróbálás eredményét a Diabetes Care című szaklapban tették közzé.

Amit a cukorbetegségről tudni érdemes

A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A cukorbetegség tünetei, típusai, kezelése, szövődményei>>

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.