• Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése!

    Szerző: WEBBeteg - S. J., újságíró

    Az egészséges élet kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű ezeket megvalósítani. Melyek a buktatói, hogyan vészeljük át a kezdeti nehézségeket, és milyen változásokat tapasztalhatunk, ha belevágunk? Egy életmódváltó olvasónk most választ ad ezekre a kérdésekre.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    2015 szeptemberében felkértük egy olvasónkat arra, hogy változtassa meg akkori életvitelét, és próbálja meg leadni azt a pár kilogrammot, ami az elmúlt években felkúszott rá. Azért, hogy az életmódváltás minél sikeresebb legyen, három szakember segítségét kértük: Dr. Torzsa Péter (orvos), Györki Niké (dietetikus) és Katus Attila (edző) látta el Szilvit életmódbeli tanácsokkal.

    Két hónappal később ismét felkerestük olvasónkat, és beszámolt nekünk addigi tapasztalatairól.

    A kezdeti nehézségek ellenére remekül haladt, és két hónap alatt 3 kilót sikerült leadnia, ám jött a karácsony és az újév, ami igazi próbatétel elé állította Szilvit. Most megtudhatjuk, hogyan élte át olvasónk ezt a pár hónapot, mi volt a legnehezebb számára, és összességében eredményes volt-e az életmódváltó programja.

    Hirdetés

    Hogy "folytatódott" az életmódváltásod? Sikerült továbbra is tartanod a korábban beszélt változtatásokat?

    Sajnos nem úgy, ahogy terveztem. Különféle egészségügyi problémák (foghúzás, idegbecsípődés) miatt nem tudtam eleget mozogni, ami nagyban visszavetett a terveimben, de azért ez így is 5 kg mínusz eddig. Ennek örülök és folytatom tovább.

    A téma cikkei 

    3/1 Életmódváltás: valóban olyan nehéz?
    3/2 Út az életmódváltáshoz
    3/3 Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése

    Az étkezés terén továbbra is próbálom a zöldséget és a gyümölcsöt belecsempészni a napjaimba, hiszen ebben voltak korábban hiányosságok. Jobban odafigyelek arra, hogy mit veszek a boltban, elolvasom az összetevőket. Többször eszem kevesebbet egy nap és ezáltal éhségérzet sem tör rám. Régebben volt olyan, hogy szinte semmit nem ettem a nap folyamán, utána munkából hazaérve kipakoltam és felfaltam a hűtőszekrény tartalmát. Szerencsére ez megváltozott, és sokkal kiegyensúlyozottabban érzem magam.

    Hogy vagy most?

    Jól érzem magam a bőrömben. Szerintem nincsenek rajtam annyira látványos változások külsőleg – bár rajta vagyok folyamatosan az ügyön – viszont bensőleg sokkal jobban, „egésznek” érzem magam, mint korábban. Jobban alszom, nem vagyok folyton feszült.

    Mit csinálnál most másképp?

    Mindent összevetve meg vagyok elégedve az elért eredményekkel. Tekintve, hogy mennyi időm és energiám volt minderre, szerintem amennyit tudtam kihoztam belőle. Ha több szabadidőm lett volna, biztos nagyobb eredményt sikerül elérni, de ez rajtam kívülálló tényező. Az biztos, hogy nem szabad elhagynom magam, és felül kell kerekednem a lustaságon.

    Mi az, amire büszke vagy az elmúlt hónapok során és mi volt a legnehezebb része a programnak?

    Talán az, hogy időt szakítsak az edzésekre. Napi 9-10 óra munka után, otthon vár a házimunka, mosás-főzés- takarítás. Mire az ember végez mindennel, jártányi ereje sem mindig marad. Ebbe még beépíteni az edzésidőt és energiát hagyni rá, azt hiszem, tényleg ez volt a legnehezebb része az egésznek, de büszke vagyok rá, hogy kitartóan betartottam a saját magam elé kitűzött célokat. A jövőben sem fogom feladni, hiszen az én érdekem leginkább, hogy egészséges és boldog legyek. Az életmódváltozás ezt adta nekem.

    Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek bele az életmódváltásba?

    Ne agyaljanak sokat rajta, vágjanak bele! Ha csak apró lépésekkel kezdik, az sem baj. Jön utána minden magától. Kifogásokat keresni és találni nagyon egyszerű, de ezektől nem változik semmi. Ez csak rajunk áll, más nem tudja megtenni helyettünk. Segítséget és tanácsot érdemes szakemberektől kérni, de a munka oroszlánrésze a mi feladatunk. Érdemes belevágni, és ezt saját tapasztalatból mondom. 

    Az biztos, hogy az elején nehéz volt és kellett egy kis nyaggatás a folytatáshoz, de amikor már napról-napra egyre jobban éreztem magam, kevesebbet fájt a fejem, többet és jobban aludtam, mint korábban, akkor már tudtam, hogy jó döntést hoztam.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: S. J., újságíró

    Módosítva: 2017.10.09 11:25, Megjelenés: 2017.10.09 11:25
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdet az ország teljes területére a kormány

    Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

    Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

    A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Köszönhető ez annak, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el. Ennek következtében könnyen alakul ki túlsúly, elhízás, szövődményként pedig különböző anyagcsere-, szív- és érrendszeri megbetegedések sújtanak minket.

    Életmódváltás: valóban olyan nehéz? Kiderítjük!

    Rengeteget hallunk arról, hogy mit kell tennünk egészségünk megőrzése érdekében, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű áttérni a kiegyensúlyozott étrendre és beiktatni az életünkbe a rendszeres testmozgást. A sikeres életmódváltás mégsem lehetetlen, ezt egy olvasónk segítségével be is bizonyítjuk.

    Út az életmódváltáshoz

    Az életmódváltás a megfelelő tudás birtokában csak elhatározás kérdése. Egyszerűnek hangzik, de természetesen még így sem egyszerű, hiszen számos olyan nehézségbe ütközhetünk, amire a kezdet kezdetén nem is gondoltunk. Mit tehetünk? Hogyan szabjuk személyre az életmódváltással járó ajánlásokat?

    Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?

    A nyugaton kibontakozó és ma már hazánkban is elérhető irányzat, a lifestyle medicine, vagyis életmód orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést. Erről beszélt a módszer hazai meghonosítója, dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.