• A neuropátia szűrése

    Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus

    Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).

    Arra is vannak meggyőző adatok, hogy már a cukorbetegség előszobájaként ismert úgynevezett csökkent glukóztolerancia (IGT=impaired glucose tolerance) stádiumában is lehet számítani neuropátiára utaló eltérésekre, vagyis akkor, amikor manifeszt diabétesz még nem diagnosztizálható (2). Az 1-es típusú diabétesz esetében panaszok, illetve klinikai tünetek a betegség felismerésekor még nincsenek, azok általában a későbbi évek során jelentkeznek, azonban megfelelő érzékeny vizsgálómódszerekkel egészen fiatal korban, akár gyermek-serdülőkorú diabéteszesekben is kimutathatóak (3).

    Hirdetés

    Fontos a korai felismerés

    Az idegrendszer károsodása érintheti a szomatikus vagy más néven perifériás idegrendszert és a vegetatív vagy más néven autonóm idegrendszert. A perifériás rendszer zavara (perifériás neuropátia) az érző és/vagy mozgató idegek működési eltéréseiben (érzészavarok, érzéskiesés, fájdalom, izomműködési zavarok stb.) nyilvánul meg, míg az autonóm funkciók károsodása (autonóm neuropátia) egyes szervek működésében (szív- érrendszer, gyomor- bélrendszer, vizeletelválasztó rendszer, verejtékelválasztás, hipoglikémia megérzés) okoznak zavarokat (1).

    A perifériás neuropátia egyik legsúlyosabb következménye a végtagamputációhoz vezető diabéteszes láb szindróma, az autonóm neuropátia pedig a betegek halálozásának növekedését eredményezi (4, 5). Mindezek alapján nem lehet kétséges, hogy a neuropátia korai felismerése, a betegek ilyen irányú szűrése kiemelkedő fontosságú.

    A szűrés a cukorbeteg-gondozás nem megkerülhető eleme

    Az alapvető diagnosztikai módszereket háziorvosi rendelőben is el lehet végezni. A betegek alapos kikérdezésével, fizikális vizsgálattal a panaszok és tünetek az esetek jelentős részében útbaigazítanak. Igen hasznos lehet itt a painDETECT alkalmazása, mely egy nemzetközileg validált fájdalomértékelő kérdőív és segítséget jelent a neuropátia fennállásának megítélésére (6). Célzott vizsgálatokra (pl. kalibrált hangvilla, vagy monofilamentum teszt) a diabetológiai szakellátóhelyeken/gondozókban van lehetőség, mely a főváros számos intézményében és rendelőjében, valamint a megyeszékhelyeken és nagyobb városokban elérhető (7).

    A diabéteszgondozókban dolgozó szakemberek feladata a bonyolultabb, differenciáldiagnosztikai nehézségeket jelentő eseteket a neuropátiával célzottan foglalkozó centrumokba vagy fekvőbeteg intézménybe irányítani a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés beállítása érdekében. Ezekben a központokban speciális eszközös vizsgálatokra (pl. Neurométer, Q-sense, Ewing-féle reflextesztek, neurofiziológia stb.) van lehetőség, melyek igen korai és még visszafordítható eltéréseket is képesek kimutatni (7). Mindezek alapján a betegek elemi érdeke, hogy rendszeresen vegyék igénybe a neuropátia korai felismerésére alkalmas hazai szűrőhálózatot a háziorvostól a diabétesz gondozón át a speciális centrumok rendszeres felkeresésével.

    Olvasson tovább! A diabéteszes neuropátia

    Forrás

    1. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.

    2. Putz Zs, Kempler P, Jermendy Gy: Diabetesspecifikus szövődmények praediabetesben. Orv Hetil 2009; 150: 2139-2145.

    3. Barkai L, Kempler P, Vámosi I, Lukács K, Marton A, Keresztes K: Peripheral sensory nerve dysfunction in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus. Diabetic Med 1998; 15: 228-233.

    4. Elliot J et al.: Large-fiber dysfunction in diabetic peripheral neuropathy is predicted by cardiovascular risk factors.Diabetes Care 2009; 32: 1896-1900

    5. Ziegler D.: Diabetic cardiovascular autonomic neuropathy: prognosis, diagnosis and treatment.Diabetes Metab Rev 1994; 10: 339-383

    6. Freynhagen R, Tölle TR, Gockel U, Baron R: The painDETECT project – far more than a screening tool on neuropathic pain, Current Medical Research and Opinion, 2016; 32: 1033-1057

    7.Magyar Diabetes Társaság honlapja: https://diabet.hu/upload/diabetes/document/diabetologiai_szakellatohelyek_listaja_2018.pdf?web_id utolsó megtekintés dátuma: 2019. 08. 01.

    (Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

    Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület, Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.01. PP-CNS-HUN-0041

    Módosítva: 2019.12.05 02:10, Megjelenés: 2019.09.13 17:05
   • Cikkajánló

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    A diabéteszes neuropátia

    A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    A perifériás neuropátia és tünetei (polineuropátia, mononeuropátia)

    A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

    Veszélyes élet fájdalom nélkül

    A 14 éves Hannah egy ritka betegségben, az úgynevezett öröklött szenzoros és autonóm neuropátia IV-es típusában szenved: a lány nem érez fájdalmat és a hőérzete is zavart. A betegség rendkívül ritka: világszerte mindössze száz eset ismert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.