Tippek, ha cukorbeteg van a családban

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A diabétesz olyan betegség, mely egyedül nehezen kezelhető. A betegnek nagy segítséget jelent, ha családtagjai, barátai is tisztában vannak a szükséges életmód-változtatásokkal és támogatják őt ebben. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan segíthet cukorbeteg szerettének.

  • Mondja el a betegnek, hogy támogatja őt, és hajlandó bármiben segíteni.
  • Tudjon meg minél többet a cukorbetegségről! Fontos, hogy megbízható weboldalakról, könyvekből járjon utána a diabétesszel kapcsolatos tudnivalóknak. Kísérje el szerettét az orvoshoz vagy cukorbeteg gondozásra.
  • Ossza meg az érzéseit! Mondja el a betegnek, Önt hogyan érinti az ő betegsége.
  • Fontos, hogy tudatosítsa magában, nem az Ön felelőssége a beteg diabéteszének kezelése. Az, hogy támogatja a beteget és mellette áll, nem hatalmazza fel Önt arra, hogy folyamatosan nyaggassa, vagy figyelmeztesse. Ha a betegnek segítségre lesz szüksége, úgyis szól.
  • Mozogjanak együtt! A testmozgás nem csak a cukorbeteg egészségének tesz jót, hanem Önnek is! Hívja el magával az edzőterembe, vagy sétáljanak együtt nagyokat!
  • Válasszon egészséges ételeket! Az egészséges táplálkozás az egész család javát szolgálja! Amennyiben van cukorbeteg rokona, Önnél is fennáll a diabétesz kockázata. Minél hamarabb változtat életmódján, annál könnyebb megelőzni a betegség kialakulását.
  • Ösztönözze a beteget! Becsülje és dicsérje meg erőfeszítéseit, sikereit, és ösztönözze őt a további küzdelmekben!
  • Legyen figyelmes! Ha házibulit, családi összejövetelt tart, egészséges, cukorbetegek számára is fogyasztható ételeket szolgáljon fel. Sütemény helyett a desszert legyen friss gyümölcs!
  • Keressen külső segítséget, ha úgy látja, a beteg depressziós az állapota miatt! Keressenek cukorbetegek által látogatott klubot, vagy keressenek fel egy diabétesz szakembert!

Cukorbeteg családtag vagy barát gondozójának, segítőjének lenni lelkileg megterhelő lehet. Előfordulhat, hogy a beteg nem foglalkozik az állapotával, és Önre hárul ez a feladat. Ha úgy érzi, ez túl sok az Ön számára, beszéljen egy szakemberrel arról, hogyan segíthet hatékonyabban a betegnek, és enyhíthet saját terhein. Ha szükséges, kérjen külső segítséget egy diabéteszes nővértől.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran...

Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből...

A diabéteszes neuropátia...

A cukorbetegségnek igen sok neurológiai szövődménye van. Jellegzetes és igen gyakori szövődmény az úgynevezett diabéteszes neuropátia, ami sokszor...

A diabéteszes kóma előjelei és...

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.