Tippek, ha cukorbeteg van a családban

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

A diabétesz olyan betegség, mely egyedül nehezen kezelhető. A betegnek nagy segítséget jelent, ha családtagjai, barátai is tisztában vannak a szükséges életmód változtatásokkal, és támogatják őt ebben. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan segíthet cukorbeteg szerettének.

  • Mondja el a betegnek, hogy támogatja őt, és hajlandó bármiben segíteni.
  • Tudjon meg minél többet a cukorbetegségről! Fontos, hogy megbízható weboldalakról, könyvekből járjon utána a diabétesszel kapcsolatos tudnivalóknak. Kísérje el szerettét az orvoshoz vagy cukorbeteg gondozásra.
  • Ossza meg az érzéseit! Mondja el a betegnek, Önt hogyan érinti az ő betegsége.
  • Fontos, hogy tudatosítsa magában, nem az Ön felelőssége a beteg diabéteszének kezelése. Az, hogy támogatja a beteget és mellette áll, nem hatalmazza fel Önt arra, hogy folyamatosan nyaggassa, vagy figyelmeztesse. Ha a betegnek segítségre lesz szüksége, úgyis szól.
  • Mozogjanak együtt! A testmozgás nem csak a cukorbeteg egészségének tesz jót, hanem Önnek is! Hívja el magával az edzőterembe, vagy sétáljanak együtt nagyokat!

  • Válasszon egészséges ételeket! Az egészséges táplálkozás az egész család javát szolgálja! Amennyiben van cukorbeteg rokona, Önnél is fennáll a diabétesz kockázata. Minél hamarabb változtat életmódján, annál könnyebb megelőzni a betegség kialakulását.
  • Ösztönözze a beteget! Becsülje és dicsérje meg erőfeszítéseit, sikereit, és ösztönözze őt a további küzdelmekben!
  • Legyen figyelmes! Ha házibulit, családi összejövetelt tart, egészséges, cukorbetegek számára is fogyasztható ételeket szolgáljon fel. Sütemény helyett a desszert legyen friss gyümölcs!
  • Keressen külső segítséget, ha úgy látja, a beteg depressziós az állapota miatt! Keressenek cukorbetegek által látogatott klubot, vagy keressenek fel egy diabétesz szakembert!

Cukorbeteg családtag vagy barát gondozójának, segítőjének lenni lelkileg megterhelő lehet. Előfordulhat, hogy a beteg nem foglalkozik az állapotával, és Önre hárul ez a feladat. Ha úgy érzi, ez túl sok az Ön számára, beszéljen egy szakemberrel arról, hogyan segíthet hatékonyabban a betegnek, és enyhíthet saját terhein. Ha szükséges, kérjen külső segítséget egy diabéteszes nővértől.

(WEBBeteg - Cs.K., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Hívjál mentőt, nem részeg!

Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

A cukorbetegség és a...

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség -...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

A diabéteszes kóma előjelei és...

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

A cukorbetegek gondozása és az...

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár 1-es típusú, akár 2-es típusú a cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a...

A cukorbetegség elhanyagolt...

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.