Tippek, ha cukorbeteg van a családban

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A diabétesz olyan betegség, mely egyedül nehezen kezelhető. A betegnek nagy segítséget jelent, ha családtagjai, barátai is tisztában vannak a szükséges életmód-változtatásokkal és támogatják őt ebben. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan segíthet cukorbeteg szerettének.

  • Mondja el a betegnek, hogy támogatja őt, és hajlandó bármiben segíteni.
  • Tudjon meg minél többet a cukorbetegségről! Fontos, hogy megbízható weboldalakról, könyvekből járjon utána a diabétesszel kapcsolatos tudnivalóknak. Kísérje el szerettét az orvoshoz vagy cukorbeteg gondozásra.
  • Ossza meg az érzéseit! Mondja el a betegnek, Önt hogyan érinti az ő betegsége.
  • Fontos, hogy tudatosítsa magában, nem az Ön felelőssége a beteg diabéteszének kezelése. Az, hogy támogatja a beteget és mellette áll, nem hatalmazza fel Önt arra, hogy folyamatosan nyaggassa, vagy figyelmeztesse. Ha a betegnek segítségre lesz szüksége, úgyis szól.
  • Mozogjanak együtt! A testmozgás nem csak a cukorbeteg egészségének tesz jót, hanem Önnek is! Hívja el magával az edzőterembe, vagy sétáljanak együtt nagyokat!
  • Válasszon egészséges ételeket! Az egészséges táplálkozás az egész család javát szolgálja! Amennyiben van cukorbeteg rokona, Önnél is fennáll a diabétesz kockázata. Minél hamarabb változtat életmódján, annál könnyebb megelőzni a betegség kialakulását.
  • Ösztönözze a beteget! Becsülje és dicsérje meg erőfeszítéseit, sikereit, és ösztönözze őt a további küzdelmekben!
  • Legyen figyelmes! Ha házibulit, családi összejövetelt tart, egészséges, cukorbetegek számára is fogyasztható ételeket szolgáljon fel. Sütemény helyett a desszert legyen friss gyümölcs!
  • Keressen külső segítséget, ha úgy látja, a beteg depressziós az állapota miatt! Keressenek cukorbetegek által látogatott klubot, vagy keressenek fel egy diabétesz szakembert!

Cukorbeteg családtag vagy barát gondozójának, segítőjének lenni lelkileg megterhelő lehet. Előfordulhat, hogy a beteg nem foglalkozik az állapotával, és Önre hárul ez a feladat. Ha úgy érzi, ez túl sok az Ön számára, beszéljen egy szakemberrel arról, hogyan segíthet hatékonyabban a betegnek, és enyhíthet saját terhein. Ha szükséges, kérjen külső segítséget egy diabéteszes nővértől.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.