• A depresszió komoly betegség

    Szerző: MTI

    Január 23. Egy nap a 365-ből. A depresszió napjaként tartják számon világszerte. Állítólag egy brit kutató szerint ez az év legdepressziósabb napja. Sokan ugyan vitatják e megállapítás jogosságát és igazságát a szakemberek közül, Rihmer Zoltán neves pszichiáter, aki praxisában gyakran kezel kedélybetegeket, pedig egyenesen tagadja a megjelölést, hiszen ahogy mondja: "a depresszió nem egynapos betegség".

    Szezonális hangulatzavar?

    Depressziós vagyok?


    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
    A depresszió tünetei >>

    Tömör véleményét tudományosan is többen alátámasztották, rámutatva, hogy inkább tavasszal és ősszel gyakoribb ez a pszichiátriai hangulatzavar. Mindazonáltal téli depresszióról valóban tud a pszichiátriai szakma: annak kiváltó oka a sötétség, fénytelenség, a tavasz távoli kilátása. Ezt az ismétlődő speciális depressziót fényterápiával, mozgással, gyógyszerekkel eredményesen lehet kezelni. Már a fényterápia hatására 70-80 százalékban megszűnnek a kedélybetegségre utaló panaszok.

    Valójában nem is fontos, hogy miért éppen január 23-át "kapta" világnapként a depresszió, mert a lényege ennek a figyelemfelkeltő napnak mindenképpen az, hogy az annyit emlegetett betegségre, az abban szenvedőkre jobban odafigyeljünk. Egy világviszonylatban is sok embert érintő, honfitársaink közül is sokakat sújtó kórról van szó, ahogy a pszichiáter mondja: a lakosságnak 15-17 százaléka már minden bizonnyal átesett egy vagy több hangulatzavaros perióduson. Bár az utóbbi időben sokat és sokan beszélnek róla, sőt szenvedő alanyai közül is egyre többen szólalnak meg - színészek, művészek, közéleti személyiségek -, hogy saját tapasztalataikkal segítsenek, mégis még mindig gyakoriak a tévhitek, félreértések ezzel a betegséggel kapcsolatban.

    - A leggyakoribb pszichiátriai betegség, amely bármely korosztályt érinthet, bármilyen élethelyzetben - magyarázza a pszichiáter. - Tehát nem lehet egyértelműen állítani, hogy csak nőkre jellemző, hogy csak rossz anyagi vagy családi helyzetben lévőket érint. Tünetei eléggé világosak, a szomorúság, lehangoltság, kedvetlenség, örömtelenség, a hangulati élet teljes negatívizmusa jellemzi.

    Hirdetés

    A depresszió tünetei

    Csökken a beteg önértékelése, alvászavarai vannak és egyéb testi tüneteket produkál, mint a fáradékonyság, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, nehézlégzés, szívpanaszok. Ezek mögött nincsenek tényleges okok, vagyis kimutatható kóros elváltozások. A depresszió nemcsak a világ egyik leggyakoribb betegsége, hanem veszélye is nagy. Az állandó lehangoltság, szomorúság mindig fő jellemzője, de ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tartósan rossz hangulatú ember depressziós. Ahogy Rihmer professzor hangsúlyozza, veszélye a kezeletlen depressziónak van. Ez megnyilvánul az öngyilkossági szándékban - az öngyilkosok 70 százalékáról derül ki, hogy depressziós. A pszichiáterek közül sokan egyenesen az öngyilkosság előszobájának tekintik ezt a betegséget. A tartós, kezeletlen hangulatzavar a teljesítmény, a munkaképesség csökkenéséhez vezet, és később valóban létező testi, fizikai tüneteket is előidéz, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség és különféle daganatos betegségek. A depresszió kiváltó oka máig nem ismert. Valószínű, hogy összetett kiindulópontja van, amelyben környezeti, biológiai hatások, genetikai hajlam és pszichológiai ok is közrejátszik. A modern tudomány az agy biokémiai egyensúlyzavarát tartja érte felelősnek. - Annak ellenére, hogy a kiváltó ok egyértelműen nem tisztázott, jól kezelhető, kontrollálható betegségről van szó.

    Fontos az őszinte orvos-beteg kapcsolat

    A gyógyulás feltétele a jó, őszinte orvos-beteg kapcsolat, a ma már kapható, hatékony antidepresszánsok alkalmazása, akár kúraszerűen, akár az élet végéig, ha szükséges, kombinálva a pszichoterápia eszköztárával - szögezi le a pszichiáter. A depresszió tipikusan az a betegség, amely a környezet segítségét is igényli az orvosén kívül. A depressziós beteggel szembeni előítéletek sokat ronthatnak állapotán, hiszen az ilyen emberek sokkal érzékenyebbek az átlagnál. A családnak, a környezetnek a feltétel nélküli elfogadás és támogatás a feladata, nem pedig a megítélés, a megszólás - a beteg legapróbb jelzéseinek figyelése, észrevétele is sorsdöntő lehet. A világon 450 millió pszichiátriai beteg él, közöttük sok a depressziós. Magukra hagyva, kirekesztve hiába küzdenek, közösségi terápiára van szükség, ha a lélek egyensúlya megbillen. És január 23-a erre figyelmeztet. Igaz, csak egyetlen nap a 365-ből, de ha ezen a napon sikerül megérteni, miként lehetünk kedélybeteg embertársunk, családtagunk terápiájának részei, hogyan pótolhatjuk számára a legnagyobb hiánycikket, a mosolyt, miként vezethetjük vissza a kiegyensúlyozott, egészséges emberek világába, akkor hosszú távú feladatot teljesítünk.

    (MTI)

    Módosítva: 2011.01.23 09:16, Megjelenés: 2011.01.23 09:16
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

    A depresszió kialakulásának okai

    Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a genetikai hajlam és a környezeti hatások együtt vezetnek kialakulásához.

    Lehet, hogy a párom depressziós?

    A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex sem érdekli. Ez már depresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Az időskori depresszió

    Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is keresnek segítséget. Máskor a testi tünetek, krónikus betegségek nyomják el a depresszió jeleit. A betegek sokszor maguk is szégyellik hangulatuk nyomottságát, a motiválatlanságot, a keserűséget, személyiségük megváltozását. Ez is akadálya lehet a szakember felkeresésének.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.