Narancslé és demencia: mi az összefüggés?

infostart.hu
megjelent:

Napi egy kis pohár narancslé jelenősen csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát - ezt állapította meg egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai kutatás.

A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 1986 és 2002 között kísérték figyelemmel csaknem 28 ezer amerikai férfi gyümölcs- és zöldségfogyasztását és kognitív funkcióit. A résztvevők a kutatás kezdetekor átlagosan 51 évesek voltak.

Az étkezési szokásaikat kérdőívvel mérték fel, melyet négyévente töltettek ki a résztvevőkkel

A kutatás eredményei szerint a napi egy kis pohár narancslét elfogyasztó férfiaknál 47 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik kevesebb mint egy pohár narancslét ittak havonta.

Egy másik fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a legtöbb zöldséget fogyasztó férfiaknál 34 százalékkal kisebb esélye volt az emlékezet hanyatlásának.

"A tanulmány legfontosabb faktora, hogy több mint húsz éven át tudtunk követni egy nagy létszámú csoportot, és nagyon beszédes eredményeket kaptunk" - hangsúlyozta a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Intézetének kutatója, Changzheng Yuan, a tanulmány vezető szerzője.

Yuan ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a gyümölcslé rendszerint sok kalóriát, nagy mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaz, nem tanácsos napi 1,2-1,7 deciliternél többet inni belőle.

(infostart.hu)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.