Szacsvay László: Időben diagnosztizálták a rákot

Rákgyógyítás
megjelent:

A népszerű színművész, Szacsvay László mint mondja, az életét köszönheti annak, hogy időben felfedezték a prosztatarákot a szervezetében.

Ezért is vállalta fel, hogy 2010-ben ő lesz a Magyar Urológusok Társaságának kampányarca, aki saját példáján keresztül igyekszik meggyőzni a férfiakat arról: az életével játszik, aki elbagatellizálja a szűréseket vagy panaszai kivizsgáltatását.

Szacsvay László 5 évvel ezelőtt szembesült a rosszindulatú daganatos betegség diagnózisával, ám hála a korai felismerésnek, s beavatkozásnak, hamar felépült a betegségből, s immár bízik abban, hogy végleg leszámolt a rákkal.

A 2010-es prosztatakampány révén a színművész először áll a nyilvánosság elé és vall egykori betegségéről, így hívva fel a férfiak figyelmét a prosztatavizsgálat jelentőségére. Szacsvay László hangsúlyozza: a férfiak szűrése a nők felelőssége is, hogy ha már párjuk struccpolitikát folytat, legalább ők igyekezzenek rávenni arra társaikat, hogy menjenek el az urológushoz.

A halogatás a legrosszabb taktika

A legtöbb férfi fél orvoshoz fordulni. Gyakran a büszkeség tartja távol őket a rendelőtől, még maguknak sem szívesen vallják be, ha baj van. Sokszor otthon magukba roskadva, esetleg kétségbeesetten őrlődnek a problémán.

Amint arról a Rákgyógyításon is többször írtunk, egy kivizsgálást halogatni minden élethelyzetben a lehető legrosszabb taktika. Ha ugyanis nincs komoly baj, akkor kár hetekig, hónapokig idegeskedni ahelyett, hogy gyorsan megoldanánk a problémát. Ha pedig netán egy komoly betegség áll a panaszok hátterében, ismét lépni kell, mert az pedig magától nem fog elmúlni, csak rosszabbodni.

Egy diagnózistól vagy beavatkozástól való félelem tehát nem lehet magyarázat az orvosi rendelőtől való távolmaradásra – sokszor emiatt a késlekedés, halogatás és időhúzás miatt válik valóban végzetessé egy elváltozás, s következik be mintegy önbeteljesítő jóslatként tragédia

Fontos linkek

Nem kell tartani a prosztatavizsgálattól

A prosztatavizsgálattól egyik férfinak sem kell tartania. Az ilyenkor szokásos rutin fizikális vizsgálat mindössze egy percig tart, s nem nevezhető fájdalmasnak sem, a vérben pedig a laboratóriumban PSA tumormarker (prosztataspecifikus antigén) ellenőrzést végeznek, amely viszonylag megbízható előrejelzője egy daganatos elváltozásnak (egy átlagosnál magasabb PSA érték ugyanakkor nem jelent automatikusan tumort, az értéket például prosztatagyulladás is megemelheti). A kampány arra hív fel: az 50 év feletti férfiaknak – tünetmentesség esetén is – minden évben ajánlatos felkeresni az urológusukat.

Prof. dr. Pajor László, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke elmondta: Magyarországon a statisztikai adatok szerint évente a prosztata megnagyobbodás tüneteivel mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre. A probléma nagyságát jelzi, hogy a 30-40 éves férfiak 10-25 százalékát, az 50 év feletti férfiak 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti maga az elváltozás.

A prosztatavizsgálat

A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára. A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán tudja elolvasni

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.