• Gyomorrák - Veszélyben a fiatal felnőttek?

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Tudósok megdöbbenve tapasztalták, hogy a gyomorrák előfordulási aránya meglepő mértékben nőtt a fiatal felnőtt korosztály körében, míg minden más korosztálynál csökken ez az arány.

        Noha a gyomorrák kialakulásának kockázata még mindig alacsony a fiataloknál, a betegség előfordulása a 25-39 évesek körében az elmúlt három évtizedben 70 százalékkal nőtt – állapította meg egy amerikai tanulmány.

        Hirdetés

        A National Cancer Institute kutatói 1977 és 2006 közötti alsó gyomorrákos eseteket vizsgáltak, melyekért a H. pylori baktériummal való krónikus fertőzöttség lehet felelős, mely gyomorfekélyt is okozhat.

        WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez


        Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

        Összességében 39 003 esetet tártak fel egy olyan felmérés során, mely az Egyesült Államok lakosságának mintegy negyedét foglalta magában.

        A tanulmány csak a gyomor alsó részének daganatos megbetegedésére összpontosított, a felső - gyomor rákot, melyet a refluxszal hoznak összefüggésbe, nem vizsgálta.

        Együtt ezek a rákos megbetegedések a negyedik leggyakoribbak az egész világon. 

        A gyomorrák tünetei


        A gyomorrák tünettana korai stádiumban nem jellegzetes, így a betegség gyakran csak előrehaladott formában ismerhető fel. A panaszok bizonytalanok: étvágytalanság, gyomortáji kényelmetlen érzés, étel- illetve húsundor, teltségérzés. Mint a legtöbb rosszindulatú daganat esetében, a gyomorráknál is jellemző az egyéb okkal nem magyarázható fogyás. Jelentkezhet fekete széklet, amennyiben a daganat a gyomor falának vérzését okozza. Néha nehezített nyelést, étkezés utáni masszív hányást tapasztalnak a betegek.
        A gyomorrák tünetei  és kezelése

        A túl sok só is okozhatja

        A gyomor alsó részének rákos megbetegedése a sóban és a sóval tartósított élelmiszerekben gazdag, zöldségben és gyümölcsben szegény diétával hozható összefüggésbe, előfordulása ezért gyakoribb az ázsiai országokban, ahol az élelmiszerek ilyen jellegű tartósításának hagyománya van.

        A gyomorrák előfordulási aránya csökkenő tendenciát mutat számos országban, mivel fejlődött az élelmiszer tartósítás technikája és higiéniája, mely csökkenti a H. pylori fertőzés kockázatát.  Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek, hogy a sóbevitel egyre nő a feldolgozott és gyors élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, s különösen a fiatalok körében népszerűek ezek az élelmiszerek. A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy a fiatalok körében megnövekedett gyomorrákos megbetegedések hátterében az étkezési szokások megváltozása, vagy egyéb ismeretlen baktérium játszhat szerepet.

        Gyomorrák
        Gyomorrák


        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; yahoo.com
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült: 2011.11.01 14:21
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Éjszakai bepisilés

        Éjszakai bepisilés

        Dr. Sándor György

        Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai

        Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolható, egyébként a megfelelő életmód segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.

        A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

        Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

        A gyomorrák típusai és stádiumai

        Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon sok tényező okozhat irritációt a gyomorban, amely évek, évtizedek alatt gyomorrákhoz vezethet, de nem csak az irritáció lehet gyomordaganat kiváltó oka.

        "Kórházban kaphatott el húsevő baktériumot?" - Az orvos válaszol

        "Gyomorrák műtét után a hozzátartozóm olyan kórterembe került, ahol egy húsevő baktériummal fertőzött személy feküdt. Ez orvosilag megengedhető? Összefüggésben lehet ez a tény a halálával?" - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Orvos válaszol
        Dr. Tóth Judit

        Dr. Tóth Judit

        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások