Gyomorrák - Veszélyben a fiatal felnőttek?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Tudósok megdöbbenve tapasztalták, hogy a gyomorrák előfordulási aránya meglepő mértékben nőtt a fiatal felnőtt korosztály körében, míg minden más korosztálynál csökken ez az arány.

Noha a gyomorrák kialakulásának kockázata még mindig alacsony a fiataloknál, a betegség előfordulása a 25-39 évesek körében az elmúlt három évtizedben 70 százalékkal nőtt – állapította meg egy amerikai tanulmány.

A National Cancer Institute kutatói 1977 és 2006 közötti alsó gyomorrákos eseteket vizsgáltak, melyekért a H. pylori baktériummal való krónikus fertőzöttség lehet felelős, mely gyomorfekélyt is okozhat.

Összességében 39 003 esetet tártak fel egy olyan felmérés során, mely az Egyesült Államok lakosságának mintegy negyedét foglalta magában.

A tanulmány csak a gyomor alsó részének daganatos megbetegedésére összpontosított, a felső - gyomor rákot, melyet a refluxszal hoznak összefüggésbe, nem vizsgálta.

Együtt ezek a rákos megbetegedések a negyedik leggyakoribbak az egész világon.

A túl sok só is okozhatja

A gyomor alsó részének rákos megbetegedése a sóban és a sóval tartósított élelmiszerekben gazdag, zöldségben és gyümölcsben szegény diétával hozható összefüggésbe, előfordulása ezért gyakoribb az ázsiai országokban, ahol az élelmiszerek ilyen jellegű tartósításának hagyománya van.

A gyomorrák előfordulási aránya csökkenő tendenciát mutat számos országban, mivel fejlődött az élelmiszer tartósítás technikája és higiéniája, mely csökkenti a H. pylori fertőzés kockázatát. Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek, hogy a sóbevitel egyre nő a feldolgozott és gyors élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, s különösen a fiatalok körében népszerűek ezek az élelmiszerek. A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy a fiatalok körében megnövekedett gyomorrákos megbetegedések hátterében az étkezési szokások megváltozása, vagy egyéb ismeretlen baktérium játszhat szerepet.

Gyomorrák
Gyomorrák

Ez is fontos lehet:

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; yahoo.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Így segíthetik a gyógynövények a pihentető alvást. (x)

A gyomorrák típusai és stádiumai

Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem...

Változik a leggyakrabban előforduló...

A következő 20 évben nagy változásokat fogunk tapasztalni a daganattípusok rangsorában, - vetítik előre a kutatók. Jelenleg az Egyesült Államokban...

A gyomorrák tünetei és...

Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, illetve ismert hajlamosító tényezők állnak fenn, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres...

A gyomorrák diagnosztizálása...

Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

"Kórházban kaphatott el húsevő...

"Gyomorrák műtét után a hozzátartozóm olyan kórterembe került, ahol egy húsevő baktériummal fertőzött személy feküdt. Ez orvosilag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.