• Genetikai segítség a mellrák elleni küzdelemben

    Szerző: MTI

    Két génben lévő eltérés csökkentheti a mellrák esetében gyakran használt kemoterápia hatásosságát - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine című szaklap vasárnap megjelent számában.

    A megállapítás segítheti a személyre szabott kezelések kidolgozását. Andrea Richardson, a bostoni Dana-Farber Cancer Institute munkatársa, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a 8-as kromoszómán egymáshoz közel lévő két gén változatai esetében az emlőtumor ellenáll a szokásos antraciklines terápiának.

    Hirdetés

    Mit tehet a megelőzés érdekében?


    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

    Amennyiben egy páciensnél megtalálják a két géneltérést, érdemes más kezelést alkalmazni az antraciklin hatóanyaggal végzett kemoterápia helyett. Richardson szerint lehetséges egy olyan genetikai teszt kifejlesztése, amellyel jobban személyre szabhatják, az egyedi tumorhoz igazíthatják a kemoterápiát.

    Az orvosok már ma is vizsgálódhatnak olyan gének után, amelyek azt valószínűsítik, hogy egy adott emlőtumor érzékeny-e az ösztrogén hormonra, érdemes-e hormont blokkoló hatóanyagokat, például tamoxifent alkalmazni kezelésére.

    Richardson elmondta, hogy eddig nem állt rendelkezésre olyan teszt, amely segített volna az orvosoknak megtalálni a leghatékonyabb kemoterápiás szert emlőműtét utáni pácienseik számára. "Emlőráknál a legtöbb páciens két vagy három típusú kemoterápiát kap, és mindannyian alapvetően ugyanazt a dolgot. Ezek a szerek toxikusak. Nagyszerű lenne, ha nem adnánk valamit, amely mérgezhet, ám nem hat" - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmányhoz a kutatók 85 pácienstől származó tumorminta DNS-ét elemezték. A mintákat a kemoterápia megkezdése előtt vették. A későbbiekben gyógyszerellenállónak bizonyult tumorok DNS-ében a csoport a 8-as kromoszómán talált egy olyan régiót, ahol sok többlet, extra DNS-darabka helyezkedett el. Amikor az ebben a régióban lévő LAPTM4B és YWHAZ jelű gének túlműködtek, a daganat ellenállt az antraciklin hatóanyagnak. Ezt a laboratóriumi sejttenyészet is igazolta a páciensek kemoterápiás kezelésén kívül.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.25 15:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Precíziós onkológia: elkerülhetőek a fölösleges kezelések?

    A daganat gyógyításának új ága azt térképezi fel, hogy a páciens számára a nála jelen lévő génhiba alapján mi a legoptimálisabb kezelési stratégia, ráadásul személyre szabottan. De mit érdemes tudni róla? A témában dr. Baki Márta onkológussal beszélgettünk.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A csontok, porcok és ízületek daganatai

    A csonttumorok inkább gyermek- és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag-amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában való diagnosztizálása.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A Merkel-sejtes carcinoma és tünetei

    A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka: évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások